Poate nu este de mirare că, în ţara în care un infractor condamnat este al treilea om în stat şi o grămadă de penali se află la Putere, soarta deţinuţilor a devenit aproape o prioritate naţională. De la instaurarea guvernării PSD-ALDE, susţinută şi de UDMR, legile care să le facă mai uşoară viaţa infractorilor de tot felul – de la cei deja condamnaţi la cei neprinşi ori în devenire – au dominat viaţa politică şi socială românească. De la celebra OUG 13 la numeroase alte acte normative, soarta infractorilor a fost pe agenda celor aflaţi la Putere din decembrie 2016 încoace.
Ultima mare realizare a guvernării la acest capitol - eliberarea a peste 500 de deţinuţi pe motiv de condiţii grele, plus alţi peste 3.300 în aşteptare, în baza legii privind recursul compensatoriu – l-a luat, cică, prin surprindere, prin amploarea sa, până şi pe ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, care nu se aştepta ca numărul celor care vor beneficia de lege să fie aşa de mare! Cum oare să nu prevezi asta, când până şi presa a atras atenţia, când legea era încă în dezbaterea din Parlament, că aşa se va întâmpla şi că, de fapt, cam toţi deţinuţii vor beneficia, automat, de reducerea pedepselor cu o cincime!? În plus, cei care n-au beneficiat de eliberarea în avans, ieşind deja din puşcării, vor primi şi bani – 5-8 euro pe zi de închisoare în condiţii necorespunzătoare.
De fapt, este vorba despre o graţiere mascată, de care vor beneficia toţi deţinuţii, inclusiv criminalii, violatorii şi pedofilii. Un „cadou” de la PSD-ALDE pentru toată ţara, ca o compensare a neelaborării unei legi a graţierii. Ceva pe ideea „N-aţi vrut graţiere selectivă, în funcţie de infracţiune, luaţi eliberare generală!”. O răzbunare de genul „N-aţi vrut să iasă doar ai noştri din puşcării, băieţi finuţi, lăsaţi că o să iasă la grămadă cu toţi ceilalţi!”.
Da, înţeleg că în închisoare există condiţii foarte grele de detenţie şi că e inuman, în multe cazuri, să fie aşa. Dar, la cum au elaborat legea aleşii PSD-ALDE-UDMR, orice spaţiu este impropriu şi, implicit, orice detenţie intră la condiţii necorespunzătoare. Până şi neasigurarea unei temperaturi adecvate ori existenţa infiltraţiilor, a igrasiei ori mucegaiului în pereţii camerelor de detenţie se consideră condiţii necorespunzătoare. Ori, să fim serioşi, milioane de români locuiesc în case cu igrasie, mucegai sau infiltraţii, inclusiv în imobile ale statului.
Dar, cum spuneam, înţeleg că trebuie să asiguri condiţii civilizate de detenţie, chiar şi unor infractori. Totuşi, ar fi fost mult mai firesc ca guvernanţii şi parlamentarii care au votat această lege să se preocupe cel puţin la fel de mult şi cu la fel de multă implicare şi de condiţiile în care bolnavii stau în spitale, de condiţiile în care bătrânii sunt ţinuţi în cămine ori de condiţiile în care copiii învaţă în sălile de clasă. Sunt copii care, de exemplu, îngheaţă sau mor de cald la cursuri ori bolnavi invadaţi de mucegai şi gândaci în saloane infecte. Dar aceste lucruri nu par să-i deranjeze prea mult pe cei de la Putere.
În realitate, pare că, atunci când au votat legea compensării pentru condiţiile necorespunzătoare din penitenciare, guvernanţii şi parlamentarii s-au gândit de fapt la ei.