Dincolo de orice discuţie pro sau contra despre vaccinul în sine, un lucru este cert: campania de vaccinare anti-Covid în România este, la acest moment, un eşec. Comparativ cu majoritatea ţărilor civilizate, suntem pe ultimele locuri în privinţa procentului populaţiei vaccinate. Comparaţia cea mai elocventă ar fi cea cu celelalte state din Uniunea Europeană, unde ocupăm un „clasic” loc 26 din 27, cu un procent de doar 24% din populaţie care s-a vaccinat cu cel puţin o doză. În urma noastră mai este, ca de obicei, doar Bulgaria. Suntem însă la jumătatea mediei UE, de aproape 48%, şi la nici o treime din nivelul înregistrat în ţara membră campioană la vaccinare, Malta, cu 80%. Multe dintre statele pe care de multe ori le considerăm model, cum ar fi Germania, au sărit de jumătate din populaţie vaccinată cu cel puţin o doză, şi asta doar pentru că nu au avut suficiente vaccinuri pentru a acoperi cererea. România însă are atât de multe vaccinuri încât a refuzat deja câteva milioane de doze, a donat alte sute de mii şi chiar se pregăteşte să arunce nişte zeci de mii, pentru că, pur şi simplu, expiră. Şi, la fel ca şi la noi, şi la ei vaccinul este opţional.
Campania de vaccinare în România este un eşec şi prin prisma declaraţiilor oficialilor guvernamentali, de acum câteva luni, care anunţau că, la 1 iunie, vor exista cel puţin 5 milioane de vaccinaţi, respectiv 10 milioane în luna septembrie. Evident, PSD, prin liderii săi, în frunte cu preşedintele partidului, Marcel Ciolacu, nu ratează nicio ocazie de a vorbi despre eşecul campaniei de vaccinare anti-Covid şi de a acuza Guvernul şi pe premier pentru aceste rezultate extrem de slabe. „Dacă tu nu ştii să faci un parteneriat cu românii, cu autorităţile locale, să cobori la ei, să le explici... Ce au făcut? Videoclipuri. Ce efecte să aibă un videoclip cu ei?”, spunea, zilele trecute, revoltat, Ciolacu.
Da, PSD are oarecum dreptate: campania de vaccinare chiar e un eşec, iar Guvernul are vina sa pentru asta. Dar, totuşi, ce a făcut PSD în favoarea campaniei de vaccinare? Ce au făcut şi ce fac liderii PSD pentru a susţine vaccinarea? De fapt, până la urmă, PSD chiar este pro-vaccinare? Pentru că nici până în ziua de azi nu reiese clar care e oficial poziţia partidului şi a liderilor săi în această privinţă. Şi, dacă tot acuză eşecul campaniei de vaccinare, de ce nu face PSD ceva concret în această privinţă? PSD are cel mai mare număr de primari şi şefi de CJ la nivel naţional. PSD e în continuare cel mai mare partid din România. Ba chiar pare şi că ştie ce trebuie făcut. Păi, de ce nu face? Unde sunt mobilizările alea de forţe, cu autocare, cu adus oamenii, cu stimularea lor, aşa cum făcea PSD atunci când umplea stadioane şi pieţe pentru a-şi lansa candidaţi la preşedinţie sau pentru a demonstra cât de mult este partidul iubit de popor? Pentru că, dacă tot crezi că este un eşec campania de vaccinare din România şi te declari revoltat de asta, atunci vina nu aparţine doar Guvernului şi premierului Florin Cîţu, ci şi ţie. Deopotrivă, de acest eşec este la fel de responsabilă şi Opoziţia (exceptând AUR, a cărui poziţie a rămas clară de la bun început), în frunte cu PSD şi cu Ciolacu, pentru că nu e suficient să stai şi să acuzi de pe margine Guvernul de eşec şi să te arăţi revoltat, fără să faci ceva în acest sens. Coboară tu la nivelul românilor, explică-le tu, măcar acolo unde chiar tu eşti autoritatea locală, fă tu ce trebuie făcut. E momentul să arăţi că faci ceea ce Guvernul nu ştie sau nu e capabil să facă, măcar acolo unde, la nivel local, guvernezi tu. Altfel, înseamnă că savurezi succesul acuzând doar de faţadă un eşec. Iar asta este doar ipocrizie.