Iată că rebeliunea internă din PSD, despre care se tot vorbea în ultima perioadă şi care îi va aduce, mai devreme sau mai târziu, sfârşitul politic lui Dragnea, a ieşit în spaţiul public. Scrisoarea celor trei vicepreşedinţi ai PSD - Paul Stănescu, viceprim-ministru, Gabriela Firea, Primar general al Capitalei, şi Adrian Ţuţuianu, vicepreşedinte al Senatului - în numele a vreo 20 de lideri de filiale judeţene, lămureşte care sunt nemulţumirile grupului rebel în privinţa lui Liviu Dragnea (dar şi a premierului-marionetă Viorica Dăncilă) şi de ce i se cere acestuia demisia din fruntea PSD şi a Camerei Deputaţilor.
Dar, în acelaşi timp, scrisoarea demonstrează ceea ce mulţi ştiau deja: înlocuirea lui Dragnea nu va elimina metehnele PSD. Preluarea PSD de gruparea de Voluntari, condusă de Gabriela Firea, nu va schimba cu nimic abordarea generală a partidului. Nu va îndrepta partidul spre valori banale, cum ar fi cinstea, corectitudinea, decenţa. Dimpotrivă, grija sa pentru penali rămâne aceeaşi.
Se spune asta negru pe alb, chiar în scrisoare, la capitolul acţiuni propuse: „Creşterea coeziunii grupurilor parlamentare şi adoptarea în această sesiune parlamentară a pachetului de legi privind Justiţia, legile de modificare a Codului penal, a Codului de procedură penală, a Codului de procedură civilă; legile privind securitatea naţională...; Adoptarea unei iniţiative legislative privind amnistia şi graţierea, după o largă consultare şi dezbatere cu: Ministerul Justiţiei, CSM, ICCJ, asociaţiile magistraţilor, UNBR şi societatea civilă. Reforma justiţiei şi a politicii penale pot reuşi, fiind acceptate de societate numai în măsura în care convingem că acestea se fac în interesul protecţiei drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor”.
De fapt, Dragnea îi încurcă doar pentru că, aşa cum se spune chiar în scrisoare, „liderul PSD a devenit, prin vulnerabilitatea sa juridică, un obstacol în adoptarea acestor reglementări”. Şi asta pentru că „iniţiativele PSD în zona reformării Justiţiei (...) au fost atacate de opoziţia parlamentară şi o parte a societăţii civile ca fiind demersuri exclusiv în interesul liderului PSD, domnul Liviu Dragnea”.
Problema rebelilor din PSD nu e că Dragnea face praf legile Justiţiei, ci pur şi simplu că strică renumele partidului prin problemele sale juridice, mediatizate în exces: „Situaţia juridică vulnerabilă a liderului PSD, Liviu Nicolae Dragnea, a devenit vulnerabilitatea majoră a partidului, elementul principal de atac al opoziţiei şi a unei părţi a societăţii civile, o perpetuă sursă de neîncredere în plan intern şi extern”. Asta-i deranjează cu adevărat pe rebeli, nicidecum ideea în sine, nicidecum politica partidului în privinţa Justiţiei. Ba chiar vor continua lupta cu „statul paralel”, doar că nu îi vor mai spune aşa: „Condamnarea cu fermitate şi luarea tuturor măsurilor pentru împiedicarea imixtiunii serviciilor secrete sau a grupurilor de interese ilegitime în actul de justiţie”. „Grupurile de interese ilegitime” vor reprezenta noul vechi duşman al PSD.
De fapt, noul PSD va fi actualul PSD şi vechiul PSD. Dar vor fi mulţi care se vor lăsa (din nou) prostiţi de această schimbare la faţă. Se va înlocui doar o mustaţă albă cu o coafură blondă. Dar năravul va rămâne.