• membrii clanului, în frunte cu Ion Ionel, zis "Taxi", au fost condamnaţi după ce şi-au recunoscut vinovăţia • "peştii" racolau minore prin Messenger, le sechestrau şi le obligau să se prostitueze, folosind pseudonime ca să nu fie identificaţi • banii erau trimişi prin transfer din Marea Britanie, Italia, Spania, Germania, Cehia şi Austria • 600.000 de lei, 30.000 de euro şi aproape 7.000 de dolari au fost confiscaţi de judecători, o casă şi un WV Passat • şapte inşi au primit între 10 şi 14 ani de închisoare
Pedepse fără precedent pentru traficanţii de carne vie brăileni!
În ziua de Sf. Ion, 12 indivizi cu vârste între 19 şi 74 de ani au fost condamnaţi la ani grei de închisoare, după ce au recunoscut că au dus "la produs" şi au exploatat 26 de fete (minore şi majore), cea mai mică dintre victime având vârsta de 13 ani.
Anchetaţi de către procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila şi judecaţi pentru cinci infracţiuni grave (aderare la un grup infracţional organizat, trafic de minori, proxenetism, trafic de persoane, lipsire de libertate şi şantaj), membrii clanului ţigănesc "Ion" de la Viziru vor avea de executat, în total, 116 ani, 4 luni şi 203 zile de închisoare, după ce au obţinut (culmea) reducerea cu o treime a pedepselor.
Ion Ionel, capul reţelei de traficanţi de carne vie, a primit cel mai mult, 14 ani şi 203 zile de închisoare. Cel mai vârstnic proxenet, "matroana" Stanca Ion, în vârstă de 74 de ani, şi-ar putea petrece restul zilelor după gratii, după ce a primit o pedeapsă de 12 ani de închisoare.
Tot în ziua condamnării clanului "Ion" - 7 ianuarie 2015, sărbătoarea Sfântului Ion - Tribunalul Brăila a dispus confiscarea banilor (dovediţi) proveniţi din exploatarea "sclavelor sexuale": peste 600.000 de lei, aproape 32.000 de euro şi 7.000 de dolari, dar şi a unui autoturism Volkswagen Passat şi a unei case (cu terenul aferent, de 1.000 mp) situată în comuna Viziru. S-a dispus, de asemenea, confiscarea a 15 telefoane mobile de ultimă generaţie folosite de proxeneţi şi obligarera acestora la plata sumei de 10.000 de lei, daune morale pentru o fată pe care au obligat-o să se prostitueze. Infractorii vor plăti peste 90.000 de lei cheltuieli judiciare statului.
Proxenetul cu zece pseudonime
Aflaţi de mai mulţi ani în vizorul procurorilor de la Crimă Organizată, traficanţii de minore au reuşit să scape nepedepsiţi timp de mai mulţi ani, folosind nenumărate porecle (pseudonime), pentru a-i induce în eroare pe anchetatori.
Constituiţi într-o reţea de tip "familial" coordonată de o mână de ţigani certaţi cu legea din comuna Viziru, traficanţii de carne vie au racolat şi au sechestrat minore şi majore pe care le-au obligat să se prostitueze pe bani grei în România şi în alte ţări ale Europei, inclusiv Marea Britanie. Procurorii DIICOT precizau, în mai 2014: "Ceea ce caracterizează acest grup infracţional organizat este faptul că membrii săi erau cunoscuţi sub alte pseudonime, ceea ce făcea deosebit de dificilă identificarea lor. Prezentarea sub alte nume decât cele reale a făcut parte din modul de inducere în eroare a viitoarelor victime şi a impus efectuarea, în timpul urmăririi penale, a multiple prezentări pentru recunoaştere din grup".
Potrivit DIICOT - Biroul Teritorial Brăila, din grupul infracţional făceau iniţial parte: Stanca Ion, zisă "Aneta" (de 74 de ani); Ionel Ion (fiul Stancăi), zis "Taxi", zis "Cosmin", zis "Ionuţ"; Mihaela Vişan; Veronica Maria Bârcă, zisă "Claudia" (ambele concubinele lui "Taxi"); Nicolae Ion, zis "Nicu", zis "Cosmin", zis "Robertino" sau "Robert", zis "Ionuţ", zis "Cornel ăla Mare", zis "Târnăcop", zis "Polonic", zis "Albert", zis "Samurai"; Florinel Alin Ion, zis "Florin", zis "Laurenţiu", zis "Cosmin", zis "Cornel ăla Micu"; Nicolae Radian Ion, zis "Iulian", zis "Ionuţ", zis "Nenei", zis "Cosmin"; Somna Ion; Andra-Ramona Jantea, zisă "Pişpirica"; Liviu Ionel Jantea, zis "Bălăşică"; Sava Zabar Avram, zis "Muti"; Zoro Tagariciu, zis "Mortu", zis "Vasile", zis "State".
Cercetările în cazul traficanţilor de care vie de la Viziru au început în anul 2011, când ofiţerii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Brăila (SCCO) s-au sesizat din oficiu în legătură cu preocupările lui Ionel Ion, zis "Taxi". Proxenetul exploata minore pe care le racola, de regulă, de la ţară, în baza unor promisiuni false de căsătorie sau profitând de nivelul scăzut de pregătire a acestora.
După trei ani de filaje, în ziua de 20 martie 2014, procurorii DIICOT şi poliţiştii de la Crimă Organizată au efectuat 23 de percheziţii domiciliare în mai multe localităţi din judeţele Brăila, Buzău şi Constanţa, pentru identificarea şi reţinerea membrilor grupului infracţional condus de ţiganii din comuna Vizru.
"Taxi" coordona reţeaua din puşcărie
S-a descoperit că, împreună cu "Taxi", au comis infracţiuni alţi 14 indivizi cu vârste între 19 şi 74 de ani, constituiţi într-o reţea de trafic de persoane de tip familial, pe celule (bunică, fii, concubine, nepoţi). Culmea, liderul reţelei a putut coordona telefonic activitatea infracţională a membrilor grupului inclusiv în perioadele în care s-a aflat în puşcărie, pentru alte infracţiuni.
Multe din tinerele racolate pentru prostituţie erau minore care au abandonat cursurile şcolare. Ele erau abordate fie prin telefon, fie prin Messenger sau fiind prezentate de indivizi din anturajul membrilor grupului. Victimele traficului de persoane proveneau din judeţele Brăila, Buzău, Iaşi şi Maramureş. Procurorii DIICOT precizează: "Fiecare membru avea un rol bine stabilit în cadrul reţelei. Iniţial, aceştia începeau cu victimele relaţii de prietenie sau concubinaj. Ulterior, pe cele care nu acceptau să se prostitueze, le determinau prin ameninţare sau prin agresiuni fizice să practice prostituţia în folosul lor; unele victime au fost lipsite de libertate, fiind supravegheate permanent şi eliberate numai prin intervenţia poliţiei".
După ce erau racolate, victimele erau obligate sau convinse să practice prostituţia în Brăila, pe Centura oraşului sau în apartamentele pe care proxeneţii le închiriau în municipiu, fiind transportate şi în Constanţa, unde se coopera cu proxeneţii locali. Fetele erau cazate atât în comuna Viziru, cât şi împreună cu cei care le racolau, în municipiul Brăila, fiind supravegheate permanent, ceea ce făcea imposibilă abordarea lor. În acest scop, membrii grupului obişnuiau să încheie contracte de închiriere a unor apartamente în municipiile Brăila şi Constanţa.
1.000 de lire sterline pe noapte la Londra
Potrivit DIICOT, activitatea infracţională a avut şi o dimensiune transfrontalieră, desfăşurându-se, concomitent, în ţări din Uniunea Europeană precum Marea Britanie, Germania, Spania şi Italia. Spre exemplu, o tânără prostituată din grupul lui "Taxi" scotea şi 1.000 de lire sterline pe noapte.
Pe parcursul anchetei, au fost ataşate la dosar documente care probează transferuri monetare efectuate între membrii grupului, convorbiri sau mesaje SMS care demonstrează coordonarea acestora. De asemenea, au fost găsite acte doveditoare ale adăpostirii, transportului şi exploatării victimelor. Au fost identificate şi audiate 26 tinere exploatate sexual de către membrii grupului infracţional, vârsta cea mai mică a unei victime fiind de 13 ani.
După audierea a peste 70 de persoane, au fost reţinuţi 11 suspecţi, inclusiv Ionel Ion zis "Taxi", instanţa de judecată dispunând ulterior arestarea acestora pentru 30 de zile. În final, au ajuns în faţa instanţei de judecată şi au fost condamnaţi 12 inculpaţi implicaţi în traficul de persoane.
Pe parcursul urmăririi penale, au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra bunurilor şi sumelor de bani identificate cu prilejul efectuării percheziţiilor domiciliare. Faţă de alte persoane care nu au putut fi audiate şi care au participat într-un fel sau altul la săvârşirea infracţiunilor s-a dispus continuarea cercetărilor într-o cauză aparte.
Ancheta DIICOT Brăila a fost desfăşurată cu sprijinul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate (BCCO) Galaţi, Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Constanţa, Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Buzău, Inspectoratului Judeţean de Poliţie Brăila şi Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Brăila. Totodată, suportul se specialitate a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii (SRI) şi Direcţia de Operaţiuni Speciale din cadrul IGPR.
În timp, s-a probat fără dubiu faptul că membrii grupului infracţional au primit sume de bani prin transferuri făcute din Marea Britanie, Italia, Spania, Germania, Cehia şi Austria. Alte sume le-au intrat în buzunare direct de la minorele exploatate în România. Întrucât niciunul dintre proxeneţii din Viziru nu a avut un loc de muncă, anchetatorii au cerut instanţei (şi au obţinut) confiscarea banilor obţinuţi din săvârşirea de infracţiuni, a unui imobil situat în Viziru, cu cei 1.000 de mp aferenţi şi a unui autoturism VW Passat, proprietatea lui Sava Zabar Avram.
La jumătatea lunii mai 2014, procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila au finalizat cercetările şi au dispus trimiterea în judecată a membrilor bandei de proxeneţi de la Viziru. În afară de Ionel Ion, zis "Taxi" (care a primit 14 ani şi 203 zile închisoare), au mai fost deferiţi justiţiei şi condamnaţi: Sava Zabar Avram (6 ani închisoare), Veronica Maria Bârcă (3 ani şi 6 luni închisoare), Tamer Elvis Dumitru (5 ani şi 8 luni închisoare), Florinel Alin Ion (4 ani şi 3 luni închisoare), Nicolae Ion (14 ani închisoare), Nicolae Radian Ion (12 ani şi 8 luni închisoare), Somna Ion (12 ani şi 4 luni închisoare), Stanca Ion (12 ani închisoare), Andra-Ramona Jantea (10 ani şi 4 luni închisoare), Zoro Tagariciu (11 ani si 11 luni închisoare) şi Mihaela Vişan (9 ani şi 8 luni închisoare). Aceştia au fost cercetaţi pentru iniţiere sau aderare la un grup infracţional organizat, trafic de minori, proxenetism, trafic de persoane, lipsire de libertate şi şantaj.