Mergi la conţinutul principal

Protest inedit al apicultorilor brăileni: Borcane goale trimise ministrului Daea

• crescătorii de albine din toată ţara vor ca miercuri, 18 octombrie, biroul ministerial al lui Petre Daea să fie încărcat până la refuz cu borcane goale • ei vor să tragă astfel un puternic semnal de alarmă cu privire la problemele cu care se confruntă această ramură a agriculturii

 

Apicultorii brăileni apelează la o modalitate inedită de a protesta şi de a atrage atenţia ministrului Agriculturii, Petre Daea, cu privire la problemele cu care se confruntă: vor să mobilizeze cât mai mulţi crescători de albine şi să expedieze prin poştă, pe adresa Ministerului Agriculturii, un borcan gol cu mesajul „PETIŢIE – PROTEST: SOS APICULTURA ROMÂNEASCĂ – Borcanul lui Petre Daea. STOP chimizării cu neonicotinoide! STOP dezinteresului şi neimplicării Ministerului Agriculturii! STOP importului de surogate!”.

Gheorghe Balea, apicultor brăilean din localitatea Plopu, a fost cel care ne-a semnalat acest protest cu rugămintea mediatizării acţiunii, coordonată la nivel naţional prin intermediul unei pagini dedicate evenimentului pe un site de socializare, astfel încât tot mai mulţi crescători din judeţul nostru să afle de eveniment şi să trimită un borcan gol oficialului de la agricultură. “Dorim să ne solidarizăm noi, cei care încercăm în fiecare an să aducem pe mesele românilor mierea românească, un produs natural care, din păcate, este pe cale de dispariţie din cauza chimizării excesive cu neonicotinoide şi tot felul de pesticide şi insecticide asupra folosirii cărora nu mai are nimeni nici un control real, dar cu efecte devastatoare în stupi şi în calitatea mierii. Toate acestea apar pe fondul lipsei de implicare şi susţinere a Ministerului Agriculturii faţă de problemele pe care noi, apicultorii, le-am tot reclamat, fără succes însă. Eu şi colegii apicultori din Brăila, indiferent că sunt sau nu afiliaţi unor forme asociative, vrem să facem cunoscut protestul intitulat «Borcanul lui Daea» cât mai multor crescători de albine astfel încât cât mai mulţi dintre ei să trimită prin poştă sau curierat rapid, prin colet, un borcan gol ministrului Daea însoţit de nemulţumirile fiecăruia legate de activitatea economică pe care o desfăşoară. Ţinta este ca în data de 18 octombrie toate borcanele să fi ajuns la destinaţie, ceea ce înseamnă că, cel puţin pentru judeţul nostru, luni, 16 octombrie, cel târziu, trebuie trimise la Bucureşti. Adresa pentru expediţie este: Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Bucureşti, B-dul Carol I, nr. 2-4, sector 3, codul poştal 030163, oficiul poştal 37”, ne-a declarat Gheorghe Balea, care, potrivit pozelor pe care le-a publicat pe contul personal din pagina de socializare, deja a pregătit şi trimis coletul adresat ministrului Agriculturii.

Practic, mişcarea de protest este gândită a se derula la nivel naţional, în toate judeţele, apelul apicultorilor către cei care lucrează zilnic cu albinele şi se zbat pentru a oferi românilor o producţie cât mai “curată” fiind acela de a trimite în număr cât mai mare un borcan gol pe adresa cabinetului ministerial.

Crescătorii de albine vor să atragă astfel atenţia supra faptului că producţiile le sunt tot mai mici, iar unii dintre ei sunt nevoiţi, din cauza excesului de chimizare din agricultură şi din cauza repetatelor derogări în folosirea neonicotinoidelor, să importe rase noi de albine sau să folosească antibiotic. Excesele de chimizare ajung să reducă viaţa albinelor locale. De asemenea, protestatarii cer cu insistenţă sprijin din partea ministerului în sensul înfiinţării de perdele de protecţie cu valoare meliferă. Asta, în condiţiile în care, se plâng ei, păşunile de munte s-au degradat din cauza lipsei unor întreţineri corecte, culturile din câmp sunt chimizate, iar pădurile de tei şi salcâm dispar de la an la an.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

Arbo300x600

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro