Mergi la conţinutul principal

Prostituţie în Grecia. Reţeaua lui «Nicu Ţiganu»

Vânat ani la rând de autorităţi, identificat, la un moment dat, în Penitenciarul Larissa, din Grecia, după ce a fost turnat de o prostituată, temutul proxenet brăilean Ioniţă Dobre, de 44 de ani, zis "Nicu Ţiganu", zis "Nicu Covrigaru", zis "Bodo" - proprietarul unei simigerii de pe B-dul Dorobanţilor - a fost trimis în judecată, în contumacie, pentru trafic de minori în formă agravată, trafic de persoane în formă agravată, proxenetism şi iniţierea unui grup infracţional organizat.
Odată cu "Nicu Ţiganu" au fost daţi pe mâna judecătorilor soţia proxenetului, Dana Gabriela Dobre, 44 de ani, fratele acestuia, Costică Dobre, 42 de ani, precum şi brăilenii Ovidiu Feraru, 38 ani, (stabilit în Suţeşti), pensionat medical, bolnav de SIDA, şi Gelu Iulian Mache, 47 de ani (din municipiu), cercetaţi pentru infracţiunile de trafic de minori, complicitate la trafic de minori, trafic de persoane, iniţierea unui grup infracţional organizat, proxenetism şi aderare/sprijinirea unui grup infracţional organizat.
Procurorii DIICOT au dispus clasarea cauzei pentru câteva persoane implicate în "Afacerea Grecia" şi continuarea cercetărilor faţă de alte patru persoane suspecte de complicitate la trafic de minori şi trafic de persoane: Mihaela Sîrbu (Radu), din Traian, judeţul Ialomiţa, Viorel Cloşcă, din Ţepeş Vodă, comuna Movila Miresii, Brăila, Nicolae Enache, comuna Ruşeţu, judeţul Buzău şi Gabriel Matei, din municipiul Brăila.
Nu în ultimul rând, procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila au solicitat instanţei confiscarea de la inculpaţi a sumelor de bani obţinute din exploatarea prostituatelor, în total 131.900 de euro.
Capul reţelei de traficanţi, care racola brăilence şi le trimitea "la produs" în Grecia", nu a putut fi audiat. Pe parcursul derulării anchetei, procurorii DIICOT au aflat că Ioniţă Dobre a fost condamnat la 15 ani de închisoare, de către Curtea de Apel din Atena, pentru trafic de persoane, constituirea unui grup infracţional organizat şi tentativă de omor (victimă Săndica Z.), fiind încarcerat în Penitenciarul Larissa. Alături de "Nicu Ţiganu" a mai fost condamnată Maria Roxana V. (la 7 ani de închisoare), care a fost găsită practicând prostituţia. Autorităţile greceşti au dispus expulzarea celor doi infractori români din ţară, după executarea pedepselor.
În iulie 2015, temutul proxenet a fost eliberat şi a venit în România. Aflând că este căutat de procurorii DIICOT, Dobre a şters-o în stăinătate, de această dată cu Adriana C., pe care a determinat-o să practice prostituţia, precizează anchetatorii.

"Afaceri de familie". Bătăi, violuri şi tratamente degradante

"Afacerea" familiei Dobre a apărut în urmă cu mai bine de un deceniu, fiind bazată pe minciună, bătăi, ameninţări, violuri şi tratamente degradante.
"Începând cu anul 2004, inculpatul Dobre Ioniţă, împreună cu soţia sa, Dobre Dana Gabriela, au racolat prin inducere în eroare mai multe victime de sex femeiesc, pe care le-au trimis în Grecia şi pe care Dobre le-a obligat să e prostitueze, prin ameninţări urmate de exercitarea de violenţe şi supunerea la tratamente degradante", precizează anchetatorii.
Oamenii legii vorbesc despre violenţe de natură fizică (bătăi) şi de natură sexuală (violuri şi perversiuni sexuale), dar şi despre violenţe de natură economică, tinerele obligate să se prostitueze fiind dependente de portofelul proxenetului. Potrivit procurorilor, "o altă modalitate de facilitare a plecării victimelor în străinătate în scopul exploatării sexuale a constat în convingerea victimelor să încheie căsătorii formale, care să le permită să-şi schimbe numele, să intre în posesia unor acte de identitate sau paşapoarte eliberate pe numele dobândit în urma căsătoriei şi să scape de eventuale interdicţii de a intra pe teritoriul unui stat din spaţiul Shengen sau să părăsească ţara fără încuviinţarea părinţilor".
Pe parcursul anchetei desfăşurate timp de mai mulţi ani, au fost identificate pe puţin nouă victime ale traficului de persoane, dintre care două minore. Alte cinci tinere le-au spus anchetatorilor că au fost racolate în vederea practicării prostituţiei. Concluziile procurorilor DIICOT au fost cât se poate de relevante: "Din declaraţiile acestora a rezultat că Dobre Ioniţă şi Dobre Dana Gabriela fac parte dintr-un grup infracţional organizat, care trafichează femei din România în Grecia, pentru a fi forţate apoi să se prostitueze. Liderul acestui grup este Dobre Ioniţă, iar dintre membrii grupului îi menţionăm pe Dobre Costică, fratele lui Ioniţă, şi pe Mache Gelu Iulian".
Potrivit martorilor audiaţi, Ioniţă, Dana şi Costică Dobre erau ajutaţi "să caute fete şi să le transporte în Grecia" de către alţi patru brăileni implicaţi: Gelu Iulian Mache, Ovidiu Feraru, Viorel Cloşcă şi Ciprian Nenciu, zis "Cocoşatul".

La 18 ani, vopsită, coafată şi drogată ca să fie trimisă "la produs"

În 2006, spun anchetatorii, sarcinile în cadrul grupului infracţional erau bine puse la punct. Ioniţă Dobre, zis "Nicu Covrigaru", zis "Nicu Ţiganu", zis "Bodo", ajutat de soţia sa Dana se ocupa de racolarea tinerelor, viitoarele prostituate fiind recrutate mai ales din rândul angajatelor de la simigerie (covrigărie). Fetele erau mai întâi cazate la domiciliul proxeneţilor, după care erau trimise "la produs".
După ce Ioniţă a fost arestat de autorităţile greceşti, pe 28 decembrie 2007, de supravegherea prostituatelor şi de încasări se ocupa fratele acestuia, Costică. Cât despre Gelu Iulian Mache, acesta se ocupa de transportarea victimelor sau a inculpaţilor atât pe teritoriul României, cât şi în străinătate. Un lucru este cert: toţi membrii grupului infracţional au încasat bani proveniţi din practicarea prostituţiei.
Oamenii legii s-au aflat ani la rând pe urmele celor implicaţi în "Afacerea Grecia"; cu toate acestea, Ioniţă Dobre nu a putut fi audiat niciodată. Despre Viorel Cloşcă, suspect în acelaşi dosar penal, se crede că ar fi arestat în Spania. Domiciliază în satul Ţepeş Vodă, Movila Miresii, dar, în momentul în care poliţiştii au obţinut mandat de percheziţie, au constatat că la adresa respectivă se află un loc viran.
Nici Mihaela Sîrbu (fostă Radu), suspectă în acelaşi dosar penal, originară din Traian, judeţul Ialomiţa, nu a fost găsită la domiciliu. Anchetatorii au primit informaţii că ar fi arestată în Grecia, în urma denunţului făcut de una dintre victime.
Potrivit dosarului penal instrumentat de procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila, în noiembrie 2003, Angelica D. (pe atunci în vârstă de 18 ani) l-a cunoscut pe Ioniţă Dobre, zis "Nicu", prin intermediul unui individ plecat între timp în străinătate. Imediat ce a cunoscut-o pe tânără, "Nicu Covrigaru" i-a propus acesteia să practice prostituţia în Spania, sub protecţia sa, garantându-i că "nu va avea probleme cu autorităţile". "Peştele" s-a angajat, totodată, să suporte toate cheltuielile legate de eliberarea paşaportului şi de transportul în străinătate.
Pe 11 noiembrie acelaşi an, Angelica şi-a luat certificatul de naştere şi buletinul de identitate şi, fără ştirea părinţilor, s-a mutat la domiciliul proxenetului, situat într-un imobil de pe B-dul Dorobanţilor, la parterul căruia se afla o simigerie, proprietatea inculpatului. Soţia lui Dobre, Dana, s-a ocupat de eliberarea paşaportului, iar acesta i-a cumpărat fetei haine, încălţăminte şi i-a plătit coafatul şi vopsitul părului. Procurorii DIICOT precizează: "Dobre Ioniţă i-a oferit martorei spre consum un comprimat despre care a afirmat că este ecstasy şi «îţi dă energie şi te face să te simţi în formă». Martora a consumat jumătate din comprimatul oferit de inculpat, iar după jumătate de oră de la îngurgitare a simţit că îi este foarte cald şi că a devenit foarte optimistă şi energică".
Cât timp a fost cazată la domiciliul inculpatului, martora a aflat şi numele fetelor care practicau prostituţia în beneficiul acestuia, respectiv Irina (angajată la simigeria lui "Nicu") şi Ioana, care avea numele de club "Giulia".

Prostituţie în Spania şi Grecia

Angelica nu a ajuns niciodată în Spania ca să practice prostituţia, pentru că a fost dată dispărută de către părinţii săi. Pe data de 3 decembrie 2003, când s-a prezentat ca să-şi ridice paşaportul, însoţită de Dana Gabriela Dobre, a fost oprită de poliţiştii care i-au spus că părinţii reclamaseră dispariţia sa şi o căutau din luna noiembrie.
Altfel au stat lucrurile cu Georgiana M., care l-a cunoscut pe proxenetul Dobre în ianuarie 2004, la o discotecă din oraşul Ianca. Tânăra, atunci în vârstă de 22 de ani, a fost de acord cu propunerea de a pleca să practice prostituţia în Spania, având o situaţie materială precară. Georgiana a ajuns, cu un autocar, în Barcelona, la clubul indicat de "Nicu", reuşind să câştige, până la începutul lunii mai, circa 12.000 de euro. Jumătate din suma respectivă a ajuns în buzunarul proxenetului, prin serviciul de transfer monetar "Western Union".
Revenită pentru două săptămâni la domiciliul lui Dobre, tânăra s-a întors în Barcelona, unde a continuat să practice prostituţia. Timp de trei luni, a mai obţinut 12.000 de euro, din care jumătate i-a trimis "peştelui", la Brăila.
În august 2004, Georgiana a ajuns în oraşul Jonquera, începând să practice prostituţia în clubul "Dallas". După ce a scos încă 9.000 de euro, tânăra a cunoscut un spaniol cu care a iniţiat o relaţie de concubinaj, renunţând să se mai prostitueze pentru "Nicu Ţiganu".
Olimpia S., de 18 ani, a fost, de asemenea, trimisă "la produs" de Ioniţă Dobre, care-i era unchi şi care i-a promis că va divorţa de soţia sa, Dana, şi că se va căsători cu ea, dacă va practica prostituţia în Spania. Naivă, tânăra a acceptat să practice prostituţia în clubul "Topasio" din Murcia, spunându-le părinţilor că, de fapt, merge ca să-şi viziteze sora. Toţi banii obţinuţi de tânără ajungeau la Ioniţă şi, cu toate acestea, proxenetul avea faţă de victimă un comportament violent "adresându-i injurii şi ameninţări cu moartea" atât ei, cât şi familiei. Motivul: era nemulţumit de sumele de bani obţinute din practicarea prostituţiei şi trimise în ţară. Potrivit propriei declaraţii, tânăra trimisă să se prostitueze i-a trimis proxenetului circa 25.000 de euro. Mama victimei le-a spus la un moment dat anchetatorilor că soţii Dobre angajau la covrigăria pe care o deţineau pe B-dul Dorobanţilor tinere pe care ulterior le determinau să practice prostituţia "în Spania şi Elveţia".
După Spania, soţii Dobre au început să trimită fete "la produs" în Grecia. Potrivit dosarului penal, în anul 2004, Elena Ş. (de 18 ani) a început să lucreze ca vânzător ambulant la covrigăria proxeneţilor. Din anul 2006, a început să locuiască în casa acestora de pe B-dul Dorobanţilor, pentru că părinţii săi îşi pierduseră locuinţa din cauza datoriilor. Pe 2 august acelaşi an, tânăra a născut o fetiţă şi a locuit timp de trei luni într-un centru maternal. Ulterior a revenit la locuinţa soţilor Dobre, iar la scurt timp, Dana i-a propus să se deplaseze în Grecia împreună cu soţul său "ca să-şi găsească un loc de muncă".
Până la urmă, de frică să nu ajungă în stradă cu fiica de câteva luni, Elena a acceptat să plece în Grecia. Avea, însă, interdicţie de a călători în spaţiul Shengen, astfel că, în luna decembrie, soţii Dobre i-au propus să se căsătorească, de formă, cu un angajat al firmei, Georgian, şi să-şi facă mutaţie la o rudă de-a Danei, zisă "Ana".
Pe 30 decembrie 2006, s-a perfectat căsătoria, iar în ianuarie 2007 tânăra mamă a plecat în Grecia cu avionul, împreună cu Ioniţă Dobre şi cu o altă tânără racolată, Florentina T.

A încercat să "evadeze" şi a căzut de la etajul II

Ajunse în Grecia, Elena şi Florentina au fost cazate într-un apartament în care se mai aflau Maria Roxana V. şi o tânără poreclită "Ţâţoasa" (identificată ca fiind victima Săndica Z.). Dobre avea să fie arestat ulterior în urma denunţului făcut de Săndica Z.
A doua zi după ce au ajuns în Grecia, Elena şi Florentina au aflat că locul lor de muncă va fi un bordel în care vor practica prostituţia. Neavând de ales - nu avea nici măcar bani ca să se întoarcă în România - Elena a acceptat să se prostitueze pentru Dobre. Scotea câte 300-400 de euro pe noapte şi toţi banii intrau în buzunarul "peştelui". În cele şase ore de "muncă" la bordel, brăileanca avea câte 20-30 de clienţi, de la care încasa câte 15 euro. Pe Florentina nu au primit-o la bordel, pentru că "avea trăsăturile anatomice ale unei minore", iar patronii bordelului nu primeau minore, ca să nu aibă de-a face cu autorităţile.
Elena avea să le povestească anchetatorilor că nu i s-a permis să ia legătura telefonic cu familia. Când a făcut-o, a fost bătută fără milă. De altfel, mai toate româncele duse "la produs" în Grecia au declarat că au fost agresate atunci când încercau să ia legătura cu rudele, unele fiind supuse la perversiuni sexuale. "Trebuie să facem tot ce doreşte el, fie că ne convine, fie că nu", aveau să declare victimele temutului traficant de carne vie.
Elena Ş. a practicat prostituţia pentru Ioniţă Dobre până în momentul în care acesta a fost arestat, de către autorităţile elene. "Afacerea" a fost preluată, însă, de Costică Dobre, care a trimis-o pe Elena în Spania.
Până la urmă, "Nicu Covrigaru" a fost reclamat de Săndica Z., zisă "Ţâţoasa", care s-a accidentat grav după ce a încercat să fugă din locuinţa proxenetului, situată la etajul II al unui imobil. Tânăra folosise o frânghie improvizată din obiecte de îmbrăcăminte înnodate, însă a căzut şi s-a accidentat. Ulterior, avea să le spună poliţiştilor că era bătută frecvent şi silită să practice prostituţia, fiind supusă la perversiuni sexuale "deoarece refuza să meargă la bordel". Iar "aventura" lui "Nicu Covrigaru" s-a sfârşit într-un penitenciar din Grecia, de unde proxenetul avea să iasă în 2015.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro