Mergi la conţinutul principal

Proiecul zonei metropolitane Galati-Braila s-a impotmolit din nou

Prefectul judetului Galati, Mihai Capra, a declarat, ieri, ca oferta autoritatilor brailene in schimbul obtinerii unei suprafete de 500 ha din proprietatea municipiului Galati, pentru dezvoltarea zonei metropolitane, este lipsita de avantaje pentru galateni si discutiile nu merita continuate. "Ce zice Consiliul Judetean Braila? “Propunerea Consiliului Judetean Braila creeaza posibilitatea ca cele doua administratii publice locale, Braila si Galati, prin protocolul ce se va incheia ca urmare a impartirii echitabile a suprafetei de teren mentionate, sa promoveze un proiect de act normativ ce urmeaza a fi inaintat Guvernului Romaniei prin care sa se modifice prevederile Hotaririi de Guvern nr. 512, in sensul crearii posibilitatii de construire si a altor obiective economice de interes pentru dezvoltarea zonei pe linga locuinte si utilitati sociale”. In opinia mea, Consiliul Judetean Braila ne cere 500 de hectare si nu ofera absolut nimic", a declarat pentru agentia NewsIn, Mihai Capra, citind din oferta inaintata de Consiliul Judetean Braila.
In opinia prefectului de Galati, oferta autoritatilor brailene este generatoare de beneficii exclusiv pentru autoritatile brailene. "Cum gindesc colegii din Braila? Ne dau voie sa investim in continuare acolo cu scopul de a muta oamenii din Galati in comuna Vadeni (judetul Braila - n.r.), deci a-i pierde pur si simplu ca locuitori ai zonei, iar taxele si impozitele locale sa fie colectate de Consiliul Judetean Braila. Sigur, asa este legea, nu avem ce discuta asupra acestui aspect. Problema este ca aceeasi lege creeaza niste obligatii celor care colecteaza taxe si impozite. In momentul in care tu colectezi taxele si impozitele, trebuie sa asiguri acolo canalizare, apa, lumina, tot ceea ce tine de dezvoltarea urbana a zonei. Pina acum, Consiliul Local Galati a investit acolo 25 de milioane de euro si nu a incasat nimic. In momentul in care Consiliul Judetean Braila intetioneaza sa preia aceasta activitate, trebuie sa se gindeasca ca trebuie sa rascumpere cumva si investitiile facute in zona pentru ca nu poti incasa niste taxe pe investitiile facute de altul", a afirmat agentiei de presa mentionata anterior Mihai Capra. De asemenea, sursa citata a apreciat ca, in forma actuala, oferta primita nu favorizeaza o negociere intre cele doua administratii, ci dimpotriva. "Nu sunt eu cel in masura sa ia o decizie de administrare a patrimoniului respectiv, acesta fiind atributul exclusiv al Consiliului Local Galati. Insa, daca ar fi dupa mine, in momentul acesta eu as renunta la a mai continua discutia in acesti parametri", a spus prefectul judetului Galati.
Acesta a adaugat ca s-a asteptat la o propunere mult mai consistenta din partea vecinilor de peste Siret. "Eu as fi de acord sa dam aceste 500 de hectare in momentul in care Consiliul Judetean Braila ar fi de acord sa modificam teritorial zonele in asa fel incit cele 500 de hectare care ne ramin sa fie in administrarea efectiva a Consiliului Local Galati. Atunci, da, cred ca ar merita sa facem aceasta renuntare", a marturisit Mihai Capra.
In concluzie, prefectul Galatiului a precizat ca negocierile pe marginea acestui subiect au intrat din nou in blocaj. "Vom organiza, probabil saptamina viitoare, o intilnire cu colegii din Braila, dar tare ma tem ca pina dupa alegerile locale lucrurile vor bate pasul pe loc", a punctat, pentru NewsIn, Mihai Capra.
Suprafata de 1.000 ha situata pe teritoriul judetului Braila a apartinut Agentiei Domeniilor Statului (ADS) si a intrat in proprietatea municipiului Galati in urma unei decizii luate de Cabinetul Nastase.
In prezent, pe terenul dintre municipiile Galati si Braila, unde poate fi dezvoltata zona metropolitana, sint construite si date in folosinta de catre Primaria Galati 247 de apartamente ANL. In plus, municipalitatea galateana a demarat constructia altor 200 de apartamente dupa ce a obtinut autorizatiile de constructie de la autoritatile brailene si are proiecte pentru alte 350 de locuinte.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro