Proiectilele neexplodate, in atentia Politiei Romane | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Proiectilele neexplodate, in atentia Politiei Romane

Materialele explozive provenite din timpul razboaielor mondiale reprezinta un real pericol pentru cetatenii care le gasesc si le manipuleaza necorespunzator, fara a se gindi ca se supun la riscuri majore.Tocmai pentru a preveni producerea unor evenimente soldate cu ranirea grava sau chiar decesul unor persoane, Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii din cadrul Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR) adreseaza o serie de recomandari cetatenilor privind modul de actiune in situatia insusirii si manipularii unor materii explozive gasite. In primele sapte luni ale acestui an, la nivel national, organele de politie specializate au fost sesizate in 50 de cazuri privind descoperirea de catre cetateni a 189 bucati materii explozive, in special de uz militar.
"S-a constatat ca o parte dintre persoane si-au insusit fara drept aceste materiale explozive gasite, in scopul valorificarii la centrele de colectare a deseurilor feroase, actiuni foarte periculoase care au dus la la ranirea sau chiar la decesul persoanei in cauza, cit si a altor persoane aflate in apropierea acestora. In lunile aprilie, mai si iunie, din cauza manipularii necorespunzatoare a proiectilelor gasite, s-au inregistrat 11 vatamari corporale grave si 2 decese", se arata intr-un comunicat al IGPR.
Specialistii Institutului de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii din cadrul IGPR recomanda persoanelor fizice sa nu efectueze nici o operatiune asupra materiilor explozive gasite, sa nu le miste sau sa incerce sa le demonteze si sa anunte imediat organele de politie la numarul de urgenta 112. Cetatenii care gasesc proiectile nu trebuie sa paraseasca zona respectiva si nici sa permita apropierea vreunei persoane neautorizate pina la sosirea organelor abilitate sa intervina. De asemenea, este necesara pastrarea unei distante de siguranta fata de locul in care au fost descoperite materiile explozive, iar in momentul cind sosesc organele autorizate, trebuie furnizate toate datele si informatiile cu privire la locul, felul in care au fost descoperite, precum si asupra persoanelor care se aflau in apropierea acestora.
Institutul de Cercetare si Prevenire a Criminalitatii face recomandari si persoanelor juridice. Astfel, sefii centrelor de colectare a deseurilor industriale reciclabile trebuie sa verifice, cu prilejul achizitiei de la populatie, materiile feroase si neferoase, iar in cazul in care descopera munitii militare sau alte materii explozive sa anunte organele de politie si sa ia toate masurile de siguranta necesare. La rindul lor, societatile de constructii, santierele arheologice, unitatile care se ocupa cu amenajarile in teritoriu vor proceda la instruirea personalului angajat si cu privire la aspectele legate de materialele explozive.
Cetatenii care nu tin cont de aceste recomandari isi pun in pericol viata proprie, precum si a altor persoane din jur. Daca nu anunta organele abilitate sa actioneze in astfel de situatii, persoanele in cauza risca aplicarea unei sanctiuni contraventionale, iar cele care isi insusesc fara drept materiale explozive gasite risca pedeapsa inchisorii pentru savirsirea infractiunii de nerespectare a regimului materiilor explozive.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro