Liderul interimar al mini-parlamentului judeţean, prof. Viorel Mortu, are de gând să implementeze aproximativ nouă proiecte majore pentru Brăila până la finalul anului. În linii mari, principalele obiective de investiţii se referă la zona culturală, turistică, socială, segmentul Sănătate, precum şi la infrastructură. PSD-istul şi-a făcut publice ideile, tocmai pe fundalul participării oraşului nostru în cursa pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii în 2021, dar şi a încheierii unei prime etape de la venirea sa la cârma Consiliului Judeţean. "La nivelul instituţiei pe care o coordonez, cred că ne apropiem de normalitate", a declarat Viorel Mortu. Acesta le-a precizat redactorilor "Obiectiv - Vocea Brăilei" că are destul de multe planuri schiţate în agendă, însă, deocamdată, a preferat să vină în faţa brăilenilor doar cu elementele care pot fi realizate până la finalul lui 2015. Printre acestea se numără un concept interesant în privinţa împărţirii municipiului pe trei segmente de lucru: cultural, istoric şi administrativ. De asemenea, îndreptarea atenţiei către Dunăre prin realizarea de curse între Brăila - Galaţi şi introducerea conceptului de water taxi (taxiuri pe apă). Viorel Mortu a mai amintit şi de continuarea/încheierea unor proiecte în zona Sănătăţii, achiziţii şi renovări de clădiri, reabilitări de drumuri judeţene, organizarea de festivaluri şi evenimente.
Piaţa Poligon - "inima culturală a Brăilei"
Unul dintre proiectele şefului interimar al CJ Brăila face referire la reabilitarea centrului vechi al municipiului. Viorel Mortu a punctat că are în plan o colaborare cu Primăria Brăila pentru a reface două obiective de maximă importanţă: fântâna din Piaţa Traian şi zona din Piaţa Poligon. "Având în vedere ipostaza nouă pe care o are Brăila de câteva luni, aceea de candidat la titlul de Capitală Europeană a Culturii, evident că trebuie să avem la nivelul administraţiei decizii numeroase şi mai importante. Deocamdată, două evenimente trebuie să fie făcute anul acesta: amenajarea fântânii din Piaţa Traian în parteneriat cu Primăria şi de asemenea, amenajarea Piaţetei Poligon. Acolo vrem să facem un proiect de ridicare a statuilor unor brăileni, mari personalităţi ale culturii române. E un proiect «Nică Petre» care stă de câţiva ani în aşteptare. Sper să dăm valoare acelei piaţete, urmând ca acolo să fie inima culturală a Brăilei. De fapt, planul este ca Brăila să se grupeze pe trei centre: o zonă dominant culturală - Muzeul Nică Petre, Biblioteca Judeţeană, Casa Goangă. Centrul Istoric: Piaţa Traian, Teatrul, Muzeul, Biserica Sfinţii Arhangheli şi aşa mai departe. Şi centrul administrativ în zona străzii Călăraşilor, la Faleză", a declarat Viorel Mortu. Tot la acest capitol, sursa citată a mai precizat că intenţionează să reînceapă negocierile pentru achiziţionarea fostei Case a Sindicatelor, poziţionată între Cofetăria Select şi Muzeul Brăilei "Carol I". "Acum este părăsită şi dă o imagine extrem de proastă zonei. Dacă preţul va fi rezonabil, dacă experţii vor confirma că ea este viabilă, că poate fi modernizată şi adusă într-un stadiu firesc, vrem să o achiziţionăm. Dar e doar în stadiu de proiect", a mai completat acesta, indicând că preţul iniţial cerut de proprietar se ridica la 700.000 de euro, ceea ce reprezintă un lucru inaceptabil pentru zona banului public.
Festivalul "George Grigoriu" şi înfiinţarea unei orchestre de cameră
Tot la capitolul Cultură, Viorel Mortu a ţinut să amintească faptul că în perioada 29 - 31 mai va avea loc cea de-a 11-a ediţie a Festivalului internaţional de muzică uşoară "George Grigoriu". "Până acum s-au înscris 24 de concurenţi: 13 sunt din România şi 11 din alte ţări precum Cuba, Rusia, Bulgaria, Italia, Ucraina, Elveţia şi Republica Moldova. Vor susţine concerte, în ordine, în fiecare zi, în partea a doua a festivalului: Luminiţa Anghel, Pepe şi Proconsul. De asemenea, va mai fi un concert al formaţiei câştigătoare în cadrul ediţiei 2014 - Artband, din Republica Moldova. Condiţiile de finanţare sunt cele de anul trecut. Marele premiu va fi acordat de firma Agricost din Insula Mare a Brăilei. Dacă timpul va fi favorabil, sperăm să oferim o desfăşurare specială a festivalului", a precizat Viorel Mortu. În aceeaşi ordine de idei, sursa citată a mai amintit că are în plan să continue demersurile începute în privinţa Orchestrei Simfonice Lyra. Planul preşedintelui interimar al CJ este de a dezvolta o orchestră de cameră la Brăila, cu un nucleu de instrumentişti locali. "Aceştia trebuie să îşi câştige postul prin concurs şi să asigure o bună funcţionare a compartimentelor orchestrei, urmând ca alţi instrumentişti cu profil mai rar în zonă să participe ocazional, printr-o colaborare cu alte orchestre din preajmă. Pentru început mi-ar fi drag să fie concerte şcoală pe modelul Leonard Bernstein, astfel încât, pe lângă publicul nucleu de muzică simfonică, să existe şi crearea unui public nou, care să fie iniţiat. De asemenea, am început demersurile pentru a repune fosta echipă de muzică şi dansuri populare, Pandelaşul, într-o formulă profesionistă", a mai anunţat preşedintele interimar al CJ.
Reinventarea turismului pe Dunăre
Cea mai interesantă temă aflată la mapa şefului CJ Brăila se referă la reinventarea turistică a municipiului nostru. Viorel Mortu a precizat că are în plan, ca în viitorul foarte apropiat, să demareze un proiect test legat de plimbări pe Dunăre. Mai exact, acesta a indicat două nuanţe: readucerea în prim-plan a cursei pe apă Brăila - Galaţi, respectiv, implementarea water taxi (taxiuri pe apă). "Încet - încet se încheagă prima ofertă de turism a zonei noastre. Brăilenii au beneficiat de turism în alte zone, practicând ocazional, sporadic şi aleatoriu turismul local. Este ceva de durată, dar vrem să ne întoarcem, la nivel de turism, cu faţa spre Dunăre. Vom repune în curând - experimental, să vedem dacă brăilenii chiar îşi doresc acest lucru -, şi vom proba prin câteva forme cursa Brăila - Galaţi cu ofertă de catering, cu şedere două ore în Galaţi şi apoi întoarcere. Deci e vorba de fosta cursă. Mulţi sunt nostalgici, mulţi spun că ar fi bine, dar aş vrea să existe doritori. Dacă va fi o cursă care nu va lăsa financiar, categoric nu o vom putea susţine. Dar pentru că există dorinţă, noi venim în întâmpinarea tuturor brăilenilor şi o punem pe rol. Probabil că vom folosi unul dintre vapoarele bune din zonă. Nu am un răspuns definitiv acum, să vedem care se pretează, fie Nava «Ovidiu«, fie Nava «Borcea», vas de epocă, vas care are o punte foarte mare", a declarat Viorel Mortu. În privinţa preţului unei asemenea curse, preşedintele CJ nu a avut încă un răspuns, subliniind că acest detaliu va fi stabilit la final. "De asemenea, începem, fie pentru weekend, fie pentru cursul săptămânii, după-amiezile, un tip de turism care se numeşte water taxi. Suntem în curs de achiziţionare a unui ponton. Vom colabora cu doritori care îşi pot oferi serviciile, cu şalupe proprii, printr-un contract cu Consiliul Judeţean. Servicii contra-cost pentru a face aceste curse, plimbări pe Dunăre, campări în Insula Mică, Insula Mare a Brăilei, pescuit, ce mai vor să facă. Sau pur şi simplu timp liber", a mai completat sursa citată. Totodată, Mortu a mai indicat că există şi un plan în privinţa omologării a câteva trasee turistice la Brăila. "Turismul ecumenic, turismul cultural şi, deşi ar trebui să fie mult mai dinamic, încercăm şi turismul balnear. Tipărim broşuri, materiale de promovare a turismului brăilean, hărţi, aşa că toţi cei care îşi doresc le vor putea accesa uşor. Mai sunt şi alte idei, dar deocamdată sunt doar la stadiul de proiect", a mai afirmat social democratul.
Proiecte pe infrastructură în valoare de 26 milioane lei
Nici capitolul infrastructură nu este ignorat de actuala conducere interimară a Consiliului Judeţean Brăila. Viorel Mortu a punctat că există foarte multe proiecte care îşi aşteaptă implementarea până la finele anului, în valoare totală de aproximativ 26 milioane lei. "Discutăm despre plombarea a 55.000 metri pătraţi de drum, în valoare de 3 milioane de lei. Covoare asfaltice în valoare de 6,9 milioane lei (19,8 km lungime). Refaceri fundaţii - 22 de km în valoare de 4,5 milioane lei. Modernizarea a 2 km de drumuri judeţene - 3 milioane lei. Reabilitarea podului de la Ulmu - 650 mii de lei. La care se adaugă lucrările în baza Ordonanţei 28/2013, în valoare de 5,7 milioane lei. Recunosc, infrastructura Brăilei nu este grozavă. Nu s-a insistat în mod deosebit pe modernizarea ei şi acum se impune o finanţare ceva mai bogată. Toate proiectele sunt acum făcute. Valoarea totală a investiţiei ar fi de aproximativ 26 milioane lei", a declarat Viorel Mortu. Acesta a subliniat că toate documentele în privinţa lucrărilor menţionate sunt în pregătire la CJ şi că urmează să fie urcate pe SEAP la termenele stabilite. Chiar şi aşa, Mortu a ţinut să sublinieze că nu exclude varianta unor întârzieri în cazul în care vor exista contestaţii în urma licitaţiilor.
GPS obligatoriu pe maxi-taxi-urile din judeţ
Aceasta este o altă noutate pe care Viorel Mortu o are pe lista priorităţilor. Şeful CJ a afirmat că o extindere a serviciilor SC Braicar la nivel judeţean este o idee destul de greu realizabilă cu fondurile actuale, astfel că a încercat să găsească o altă soluţie pentru a-i face pe transportatorii din judeţ să îşi respecte traseele. "Vom accepta în continuare formula actuală maxi-taxi, dar cu următoarea cerinţă: deoarece şoferii nu respectă calendarele curselor şi adesea, nici traseele, vom obliga transportatorii să pună pe maşini GPS. Voi contacta consilierii, voi avea o discuţie cu transportatorii. În curând vom pune pe rol această noutate", a menţionat sursa citată.
Noutăţi şi la capitolul Sănătate
Tot până la finalul anului, Viorel Mortu spune că vor exista mai multe noutăţi la nivelul lucrărilor din cadrul Spitalului Judeţean Brăila, dar şi în ceea ce priveşte Spitalul de Pneumoftiziologie. Potrivit lui Mortu, în câteva zile corpul central Cardiologie - Pediatrie din cadrul SJU, va fi gata. "Urmează o etapă nouă de mutare a aparatelor şi de asigurare a funcţionalităţii lor, care va dura 3 - 4 luni. De asemenea, în trei luni de zile se va încheia Oncologia. Este şi acum aproape gata, numai că sunt câteva utilaje care încă nu au sosit şi care trebuie să vină după 90 de zile. Terapia intensivă este gata de mai multă vreme, urmând ca în următoarea scurtă perioadă să se facă o străpungere între zidul spitalului şi corpul terapiei. Adică, în mod normal, în partea a doua a verii, toate aceste structuri ale spitalului ar trebui să fie funcţionale", a afirmat Viorel Mortu. În ceea ce priveşte Spitalul TBC, negocierile în privinţa cumpărării clădirii se desfăşoară în continuare. "Noi am vrea să cumpărăm, dar apar două elemente: ca normă europeană, spitalelor de acest tip le este interzisă zona centrală a oraşelor, de asemenea, tot ca normă europeană, după 40 de ani de folosire, o clădire de acest tip se demolează. Deci nu putem decât să alegem o singură opţiune. Ori o cumpărăm, dar la un preţ convenabil, ori dezvoltăm un proiect într-un spaţiu adecvat acestui tip de spital. O construcţie nouă într-un spaţiu din nordul oraşului pe care Primăria ni-l poate pune la dispoziţie, sau pe un teritoriu al CJ Brăila, sau modernizând un spaţiu pe care îl avem pe Râmnicu Sărat. Acesta este loc bun, cu spaţiu verde, cu parc, dotările şi amenajările necesare. Cei care au clădirea spitalului ţin la preţ foarte mult", a mai adăugat sursa citată. De asemenea, tot la acest capitol, Mortu a mai subliniat că şi-ar dori să dezvolte un program de tip caravană pentru a depista formele incipiente de TBC în satele din judeţ.
Măsuri împotriva violenţei domestice
Nici zona socială nu a fost lăsată de-o parte de şefia CJ Brăila. Viorel Mortu a punctat că, pe lângă cele două apartamente existente, destinate victimelor cazurilor de violenţă domestică, nu exclude înfiinţarea unui centru de găzduire nou, în cazul în care realitatea o va cere. "Brăila este categoric un oraş violent. Pentru a veni în ajutorul celor care suportă violenţa, femei, copii sau bărbaţi, avem deocamdată două centre, prin care oferim adăpost, hrană, consultanţă juridică, medicală, psihologică şi de mediere a conflictelor celor implicaţi. Sunt două apartamente, de două şi trei camere deocamdată. Dacă realul va da şi alte semne vom extinde proiectul şi către alte locaţii pe care le avem la dispoziţie. Este un demers făcut împreună cu Protecţia Copilului şi Poliţia Brăila", a afirmat Viorel Mortu.
În concluzie, multe dintre ideile prezentate de conducerea Consiliului Judeţean Brăila sunt fără îndoială, de bun augur. Rămâne de văzut, însă, câte dintre acestea se vor şi materializa.