Şoc în învăţământul brăilean. Pe numele a trei profesori au fost emise mandate de reţinere, fiind suspectaţi că au trucat rezultatele examenului de bacalaureat pentru o şpagă de 2.500 lei.
Direcţia Naţională Anticorupţie a luat cu asalt, ieri dimineaţă, sediul IŞJ şi l-au ridicat pentru audieri pe inspectorul şcolar general Iulian Danielescu şi l-au dus la Galaţi, pentru audieri.
Conform unui comunicat de presă postat pe site-ul instituţiei, "procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârşirea unor infracţiuni de corupţie, comise în perioada august-octombrie 2014". Sursa citată mai precizează faptul că au avut loc percheziţii domiciliare în cinci locaţii situate atât în Brăila cât şi în Constanţa, patru dintre acestea fiind instituţii publice de interes local. "În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii", se mai arată în comunicatul DNA.
Alături de Danielescu, în maşina oamenilor legii a urcat şi inspectorul şcolar de limba română, prof. Adrian Simion. Se pare că la DNA a mai fost invitat, tot ieri, un alt profesor de matematică, pentru declaraţii, iar astăzi va mai vizita DNA-ul o profesoară de limba engleză de la "Iorga".
Tot în cursul dimineţii, alte două echipe ale DNA au vizitat două licee brăilene, Liceul Teoretic "Nicolae Iorga" şi Colegiul Tehnic "Panait Istrati". Acolo, procurorii anticorupţie au venit cu mandate de percheziţie pentru a ridica documente şcolare.
La "Istrati" s-au ridicat toate tezele candidaţilor care au susţinut bacalaureatul, sesiunea de toamnă, la matematică şi la fizică. Directorul Colegiului Tehnic "Panait Istrati", prof. Adelina Bardă, a declarat pentru "Obiectiv" că şcoala pe care o conduce nu este implicată în acest caz, altfel decât prin faptul că a găzduit centrul de evaluare unde s-au corectat tezele. "Azi dimineaţă, când am venit la şcoală am primit doi domni de la DNA, care s-au legitimat, mi-au arătat un mandat de percheziţie care privea nişte lucrări de la bacalaureat. Liceul nostru a fost centru de evaluare, aici doar s-au corectat tezele. Le-am oferit ceea ce au cerut, tezele de matematică şi de fizică, cu borderouri, dânşii le-au numerotat şi le-au luat spunând că există un dosar penal pentru aceste teze. Nu au căutat nume, ci teze de la anumite discipline. Nu au vizat anumite teze, nu anumiţi evaluatori, nu anumiţi elevi. Fiind centru de corectare, profesorii noştri nu au avut acces la lucrări. Noi am fost doar gazdă şi-am arhivat aceste teze, aşa se motivează vizita DNA", a explicat directorul Adelina Bardă.
De precizat că în această unitate s-au corectat lucrările de la două centre de examen, de la "Saligny" şi de la "Brâncoveanu".
La matematică au fost trei tipuri de lucrări: mate-info, unde au fost 40 de lucrări, ştiinţele naturii, cu aproximativ 20 de teze, iar cele mai multe au fost la tehnologic, aproximativ 100 de teze. La cealaltă disciplină, fizică, au fost 10 teze.
La bacalaureatul de toamnă au fost înscrişi 683 de candidaţi, din care s-au prezentat 592. Preşedinte de comisie a fost inspectorul şcolar general Iulian Danielescu, iar vicepreşedinte inspectorul pentru discipline tehnice Daniela Condei. La această sesiune au promovat numai 30,41% dintre candidaţii prezentaţi, însă şi aşa Brăila a ocupat locul I pe ţară, promovabilitatea medie fiind de doar 22%. Au fost numai 12 medii peste şapte, în timp ce restul de 168 au promovat la limită, iar 105 au picat cu medii între 5.00 şi 6.00. Brăila se situează pe primul loc la examenele naţionale, Bacalaureat şi Evaluarea Naţională, de trei ani.
Trei profesori reţinuţi pentru o şpagă de 2.500 lei
Trei profesori brăileni au fost reţinuţi de DNA, în dosarul pe care procurorii anticorupţie l-au deschis la Brăila. Conform unui comunicat de presă postat pe site-ul instituţiei, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Galaţi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea, pentru 24 de ore, a următorilor inculpaţi:
Diaconescu Manuela Mirela, inspector şcolar specializarea matematică în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean (I.Ş.J) Brăila, în sarcina căreia s-au reţinut trei infracţiuni concurente de complicitate la luare de mită
Damian Valentin Florin, profesor corector la Colegiul Tehnic Panait Istrati din Brăila, la examenul de bacalaureat în sesiunea august - septembrie 2014, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită
Haret Daniela, profesor corector la Colegiul Tehnic Panait Istrati din Brăila, la examenul de bacalaureat în sesiunea august - septembrie 2014, în sarcina căreia s-a reţinut infracţiunea de luare de mită
De asemenea, s-a dispus luarea măsurii controlului judiciar faţă de inculpatul Văsii Iulian, începând de la data de 08 octombrie 2014 până la finalizarea cercetărilor, pe durată nedeterminată, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de dare de mită, mai arată sursa citată.
În comunicat se mai arată că din ordonanţa de reţinere întocmită de procurori a reieşit că, în cauză, există date şi probe din care rezultă suspiciunea rezonabilă potrivit căreia, la data de 28 august 2014, inculpaţii Haret Daniela şi Damian Valentin Florin, în calitate de profesori corectori la examenul de bacalaureat în sesiunea august - septembrie 2014, având ajutorul inculpatei Diaconescu Manuela Mirela, inspector şcolar la disciplina matematică în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Brăila, au solicitat şi au primit, de la inculpatul Văsii Iulian, suma de 2.500 lei pe care cei doi au împărţit-o. Banii au fost ceruţi şi primiţi astfel încât, la teza scrisă susţinută la disciplina matematică, inculpatul Văsii Iulian, candidat la examen, să obţină o notă mai mare decât cea pe care o merita şi implicit, o medie de promovare a examenului de bacalaureat.
"Inculpaţilor li s-a adus la cunostinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală, urmând ca trei dintre aceştia, respectiv Haret Daniela, Damian Valentin Florin şi Diaconescu Manuela Mirela să fie prezentaţi, la data de 9 octombrie 2014, Tribunalului Galaţi, cu propunere de arestare preventivă", precizează sursa citată.
De menţionat faptul că în prezentul dosar se efectuează acte de urmărire penală şi faţă de alte persoane, după cum se arată în comunicatul DNA.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informaţii.
DNA mai arată că punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.
Două cazuri de neexmatriculare de la "Iorga" în atenţia DNA
La Liceul Teoretic "Nicolae Iorga" echipa procurorilor a descins ieri în jurul orei 9.30 şi a zăbovit câteva ore bune. Aici, vizita lor a vizat alte chestiuni decât cele legate de bacalaureat. "S-au cerut documente pentru doi elevi din liceu, în special situaţia absenţelor. S-au solicitat cataloage şi alte documente ale şcolii. Cazul unuia dintre cei doi elevi a fost discutat şi în Consiliul Profesoral, s-a făcut şi o anchetă în şcoală. Nu sunt elevi cu probleme, ei frecventează în continuare liceul. Procesele verbale se refereau la aceşti copii, nu cred să fie vorba de bani daţi unor profesori sau de examenul de bacalaureat", a precizat directorul liceului, Simona Doroftei, prof. de limba şi literatura română.
Pe surse, redactorii "Obiectiv" au aflat că ar fi vorba despre două eleve ale şcolii şi că absenţele pentru care cele două fete şi şcoala au intrat în vizorul DNA au fost acumulate în anul şcolar anterior.
Cum, într-unul din cazuri numărul de absenţe este foarte mare, situaţia elevei respective s-a discutat în Consiliul Profesoral şi, ulterior, în Consiliul de Administraţie, procesele verbale ale şedinţelor respective fiind solicitate de DNA. Aceste două eleve ar fi trebuit exmatriculate din cauza absenţelor şi acest lucru nu s-a întâmplat. Ieri, în şcoală, nu ştia nimeni precis ce anume urmăreşte DNA, însă încă o profesoară din şcoală, Daniela Pâslaru, care predă limba engleză şi a fost profesoara fetelor în anul şcolar trecut, a fost invitată la DNA astăzi, tot pentru declaraţii. În plus, dacă în Consiliul Profesoral s-ar fi decis neexmatricularea elevei, în pofida absenţelor numeroase, conducerea liceului ar fi trebuit să informeze Inspectoratul Şcolar despre această situaţie, şi acest lucru nu s-a întâmplat. Vom reveni.
Cine sunt profesorii mituiţi şi elevul care a dat şpaga
Profesoara Daniela Haret este titulară la Colegiul Naţional Ana Aslan. Tot la Ana Aslan este titulară şi Manuela Diaconescu, dar este detaşată de câţiva ani pe postul de inspector de matematică.
Profesor de matematică titular la Liceul de Artă, Valentin Damian este fratele inspectorului şcolar general adjunct Marius Damian.
Văsii, elev de 1,5 la matematică
Iulian Văsii a fost elev la Colegiul Tehnic Istrati, fiind absolvent al profilului Tehnician Transporturi. El a mai dat bacalaureatul în 2012, când a obţinut nota 3,4 la limba română, 1,9 la fizică şi 1,65 la matematică. Văsii a încercat şi în 2013 să promoveze examenul, dar s-a împiedicat la matematică. Notele sale au fost: 6 la limba română, 5 la fizică şi 1,5 la matematică.
Tentativă de descindere la Arhivele Naţionale
Cu sau fără legătură cu descinderile procurorilor DNA la Inspectoratul Şcolar Judeţean Brăila şi cele două licee, ieri după-amiază trei maşini inscripţionate cu sigla Ministerului Administraţiei şi Internelor au oprit în faţa sediului structurii locale a Arhivelor Naţionale de pe strada Plevna. Potrivit unui cititor, martor al evenimentului, care ne-a şi semnalat situaţia, după o scurtă discuţie cu personalul care asigură paza instituţiei, forţele de ordine au urcat din nou în maşini şi au demarat în trombă. Contactată de reporterii "Obiectiv", conducerea Direcţiei Judeţene a Arhivelor Naţionale Brăila a negat întreg acest episod.