Totodata, procesatorii trebuie sa declare, la rindul lor, cantitatea de lapte achizitionata.
Documentele se depun la sediile centrelor judetene de gestiune si ale Directiei de Administrare a Cotei de Lapte (CJGAC - DACL), cit si la filialele regionale ale DACL, informeaza Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA).
Dupa incheierea procesului de depunere a declaratiilor, DACL urmeaza sa stabileasca daca Romania a depasit cota de lapte care i-a fost alocata.
"In situatia in care aceasta este depasita, Romania va plati o taxa catre Comisia Europeana. Taxa va fi repartizata tuturor producatorilor care au contribuit la depasirea cotei nationale prin depasirea cotei individuale a acestora", se arata in informarea APIA.
Cota de lapte alocata Romaniei va creste cu 2% din urmatorul an de piata, care incepe la 1 aprilie si se incheie la 31 martie 2009, majorarea fiind aplicata tuturor statelor membre, ca urmare a unei decizii a Consiliului de Ministri ai Agriculturii din UE.
Cota alocata in prezent, de 3,05 milioane de tone, este impartita pentru vinzari directe si livrari la fabricile de procesare. De la 1 aprilie, cota va ajunge la un nivel de 3,11 milioane de tone.