Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Procesul lui Saddam Hussein s-a reluat la Bagdad

Procesul lui Saddam Hussein si al celor sapte coacuzati s-a reluat luni, in fata Inaltului Tribunal Penal irakian din Bagdad, dupa cinci saptamini de intrerupere, relateaza AFP.
Audierea a inceput la ora locala 12.17 (11.17, ora Romaniei), in prezenta tuturor acuzatilor, a avocatilor acestora si consilierilor juridici internationali, printre care fostul secretar american al Justitiei, Ramsey Clark.
Acuzatii sint judecati pentru masacrarea a 148 de siiti din Dujail, in anii '80, si risca pedeapsa capitala. Procesul a inceput la 19 octombrie, dar a fost suspendat in aceeasi zi.
Saddam Hussein a intrat in sala tribunalului printre ultimii acuzati. El purta un costum de tip occidental si tinea in mina un exemplar din Coran. Fostul presedinte i-a salutat pe coacuzati.
Acestia din urma erau imbracati in portul traditional arab si aveau capetele acoperite.
Cei sapte coacuzati sint: Taha Yassin Ramadan (fost vicepresedinte), Barzan Ibrahim al-Hassan al-Tikriti (frate vitreg), Awad Ahmed al-Bandar (fost judecator la tribunalul revolutionar si adjunct al sefului de cabinet al lui Saddam), Abdallah Kadhem Rueid, Mezhar Abdallah Rueid, Ali Daeh Ali si Mohammed Azzam al-Ali, toti patru fosti responsabili ai Partidului Baas pentru regiunea Dujail.
Inaltul Tribunal Penal irakian, care judeca procesul fostului dictator Saddam Hussein si al altor sapte oficiali de rang inalt din timpul regimului sau, a decis aminarea procesului pina la 5 decembrie, transmite AFP.
Anuntul a fost facut de presedintele instantei, Rizkar Amine, dupa reluarea sedintei de judecata care fusese intrerupta timp de o ora. Aminarea a fost stabilita pentru a permite fostului viceprsedinte irakian Taha Yassine Ramadan sa-si gaseasca un avocat, dupa ce fostul oficial a refuzat aparatorul desemnat din oficiu.
Echipa de avocati a lui Saddam Hussein anuntase, duminica, intentia de a solicita aminarea procesului.
Judecatorii Inaltului Tribunal Penal irakian au vizionat, luni, marturia unui fost responsabil al serviciilor de securitate din timpul regimului lui Saddam, inregistrata cu doar citeva zile inainte de a muri.
Waddah Ismail al-Sheikh apare in inregistrare asezat intr-un carucior, imbracat cu hainele de la spital, povestind despre masacrul comis in 1982 la Dujail, un sat situat la nord de Bagdad unde fostul dictator a recurs la represalii singeroase in urma unei tentative esuate de atac impotriva convoiului sefului statului.
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii