"Cu riscul reducerii consumului si al vinzarilor, sintem obligati sa ajustam pretul produselor din carne la noua situatie, intrucit avem de platit creditele contractate pentru investitiile necesare atingerii standardelor europene de calitate si igiena", se arata intr-un comunicat al Asociatiei.
Potrivit directorului executiv al ARC, Mihai Visan, cresterea pretului la materia prima pe piata interna se datoreaza majorarii pretului in acest domeniu pe piata europeana si a productiei interne scazute, mult sub nivelul cererii.
"Pretul carnii de porc din statele europene a crescut in aceasta vara, fiind un sezon favorabil consumului, dar si in urma reticentei manifestate inca fata de carnea de pasare, in urma aparitiei gripei aviare", a spus Visan.
Potrivit datelor ARC, carcasele de porc sint importate din statele europene cu un pret de 2-2,2 euro pe kilogram, fata de nivelul de 1,6 euro, din perioada primaverii, la care se adauga taxa vamala de 10%.
"Pretul la carnea de porc autohtona a avut aceeasi tendinta ascendenta, pretul actual fiind de circa 7,5 lei pe kilogram, fata de intervalul din primavara, cind nivelul era de 6 lei pe kilogram", se mai precizeaza in comunicatul ARC.
Procesatorii sustin ca pretul ridicat de pe piata romaneasca este generat si de productia interna scazuta, care se situeaza mult sub nivelul cererii.
"Nu putem spune exact care va fi procentul cu care vor fi majorate preturile, asta depinde de fiecare procesator. Cert este insa ca nu mai putem rezista pe piata in aceasta situatie si sintem nevoiti sa aplicam scumpiri", a declarat Visan agentiei MEDIAFAX.
Procesatorii de carne cer, de asemenea, sprijinul autoritatilor, prin anularea taxei vamale la carcasa de porc, precum si prelungirea facilitatilor sanitar-veterinare la importul de pe piata nord-americana pina la aderare.
Pe de alta parte, omul de afaceri brailean, Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Roman al Carnii, ne-a declarat ca membrii PRC nu pot si nici nu intentioneaza sa majoreze pretul carnii.
"Ei nu folosesc carne din productia interna, ci exlusiv din import. De fapt, toate preparatele lor sint realizate din carne congelata din rezervele unor tari din Uniunea Europeana, carnea respectiva fiind scutita de taxe vamale. Noi nu avem intentia si nici nu putem majora pretul carnii de porc. In momentul de fata costul unui kilogram de carne de porc in carcasa este in jurul a 75.000 de lei, in conditiile in care, in anul 2004, aceeasi carne se vindea cu 98.000 de lei. Deci, azi vindem carnea cu 23.000/kg mai putin decit in urma cu doi ani. Cu toate acestea, nu intentionam sa marim pretul", a precizat Gheorghe Caruz.