Mergi la conţinutul principal

Probleme majore cu licitaţia pentru Podul peste Dunăre

* în lipsa indicatorilor tehnico-economici pentru acest proiect investiţional sunt deschise larg porţile unei posibile fraudări, avertizează un consilier juridic al Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR)

 

 

 

Anunţul de licitaţie pentru de proiectarea şi construcţia podului suspendat pesteş Dunăre în zona Brăila, este ilegal pentru că nu are indicatorii tehnico-economici aprobaţi prin Hotărâre de Guvern, susţine Alin Goga, consilier juridic în cadrul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), titrează Cotidianul.ro. Conform sursei citate, CNAIR (instituţie aflată în subordinea Ministerului Transporturilor) “a introdus în anunţ două condiţii rezolutorii care deschid posibilitatea unei fraude uriaşe de 500 de milioane de euro pentru că societatea beneficiară, CNAIR, poate refuza semnarea contractului pe motiv că nu s-a obţinut HG-ul de aprobare a indicatorilor tehnico-economici, introducând un arbitrariu uriaş în decizia beneficiarului care poate face deliberat chestiuni formale, astfel încât să nu se obţină aprobarea acelor indicatori”.

De asemenea, adaugă Goga, compania poate să condiţioneze un eventual câştigător să accepte anumiţi subcontractori, eventuale beneficii materiale necuvenite pentru semnarea contractului condiţionat de asigurarea finanţării lucrării, introducând, iarăşi decizia arbitrară a beneficiarului care poate să nu facă demersurile legale şi la timp pentru obţinerea finanţării.

Reamntim că CNAIR a anunţat la finele lunii aprilie, într-un comunicat de presă, demararea procedurii pentru atribuirea contractului privind realizarea podului Brăila – Tulcea, inclusiv partea de proiectare, catalogând această investiţie drept cel mai complex proiect de infrastructură din perioada post-comunistă. Contractul are o valoare estimată de 2,025 de miliarde de lei, fără TVA, echivalentul a aproximativ 500 de milioane de euro.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro