Reprezentantii asociatiilor pentru protectia animalelor continua sa conteste felul cum inteleg autoritatile locale brailene sa rezolve problema ciinilor maidanezi. Federatia Romana pentru Protectia si Controlul Animalelor (FRPCA) solicita municipalitatii sa anuleze contractul cu Asociatia pentru Protectia Animalelor si Mediului "Horez", ONG-ul care se ocupa, de doi ani, cu stringerea ciinilor fara stapin de pe strazile Brailei. Asociatia lui Vasile Horez, fost candidat la functia de primar, este acuzata ca functioneaza ilegal si ca a primit, anul trecut, 100.000 euro din bani publici fara a rezolva, in spiritul legii, problema maidanezilor. "S-au folosit metode la nivelul anilor '50-'60: cirnati cu furadan imprastiati pe strazi, pentru omorirea ciinilor cu si, mai ales, fara stapin", spune Daniela Dragomir, reprezentant zonal al FRPCA. Aceasta le-a reamintit alesilor locali ca Legea nr. 9/2008 nu mai permite euthanasierea animalelor. In consecinta, s-au propus alte metode pentru gestionarea problemei. "Am cerut administratiei stabilirea unui buget pe care sa-l acceseze clinicile veterinare din oras, pentru ca exclusiv medicii veterinari pot rezolva problema inmultirii animalelor. Brailenii detinatori de animale de companie trebuie sa aiba la dispozitie sterilizari la preturi accesibile, chiar gratuite, sa li se ofere motivatii pentru a participa la rezolvarea acestei probleme a intregii comunitati", ne-a informat, printr-un e-mail adresat redactiei, Daniela Dragomir. Federatia pe care o reprezinta aceasta solicita alesilor locali adoptarea unei noi hotariri, de catre consilierii municipali, prin care, printre altele, sa se prevada sanctiuni severe pentru abandonarea animalelor pe strazi. Mai mult, cei care nu isi sterilizeaza animalele sa plateasca o taxa pentru fiecare generatie de pui rezultata in urma reproducerii acestora. "In cazul in care un detinator de animale de companie nu declara numarul real de animale detinute, va fi sanctionat contraventional sau se va demara procedura privind fals in declaratie sau uzul de fals", este una dintre propunerile pentru respectiva hotarire CLM. In ceea ce priveste ciinii aflati in momentul de fata pe strazi, iubitorii de animale propun ca, in loc sa fie euthanasiati, acestia sa fie prinsi, castrati si eliberati din nou, astfel incit, in timp, numarul acestora sa scada din cauze naturale. "Daca cineva doreste cu adevarat o solutie pentru rezolvarea problemei ciinilor fara stapin, acestea sint organizatiile de protectie a animalelor, nu primarii. De ani de zile se omoara ciini in Braila, prin “programele” primarilor, si exista ciini pe strazi in continuare", ne-a declarat reprezentantul zonal al FRPCA.
"Ii dau in judecata, daca ma mai calomniaza"
In replica, Vasile Horez spune ca acuzele aduse de contestatarii lui sint calomnii si ca ia in calcul posibilitatea de a-i actiona in judecata. "M-au reclamat peste tot, dar toate acuzatiile lor s-au dovedit neintemeiate", afirma Horez. Acesta zice ca una este realitatea din teren si alta e imaginea pe care o au anumite asociatii de protectia animalelor despre ceea ce se intimpla. "Anul trecut, am reusit sa capturam 5.300 de ciini, conform evidentei tinute de Directia de Administrare si Gospodarire Locala, care ne monitorizeaza activitatea. Oameni dispusi sa faca treaba asta sint greu de gasit. Vin, stau citeva zile si pleaca, fiindca nu le convine sa fie muscati de ciini si sa fie injurati sau loviti de asa-zisii iubitori de animale cind ies in strada sa isi faca datoria", ne-a declarat Horez.
Acesta se arata convins ca Primaria nu are nici un motiv sa-i rezilieze contractul, din punctul sau de vedere activitatea de gestionare a situatiei ciinilor comunitari fiind reglementata in continuare de Hotarirea de Guvern nr. 955 din 2004. Mai mult, Vasile Horez ne-a declarat ca va fi nevoit sa majoreze tariful pentru ciinii capturati si euthanasiati dupa ce sint tinuti sapte zile in adapost. Iar asta fiindca la cheltuieli intra si activitatea de incinerare, pe care anul trecut a obtinut-o in regim de sponsorizare. Astfel, daca in 2007 asociatia lui Horez a incasat 68 lei (680.000 lei vechi) pentru fiecare ciine prins pe domeniul public, pentru 2008 tariful calculat de acesta este de 123,8 lei. Asta pentru a se acoperi cheltuielile salariale fata de cei 12 angajati ai adapostului pentru ciini situat linga localitatea Lacu Sarat, precum si pentru cheltuielile materiale si cheltuieli de incinerare.
Potrivit lui Horez, in primele trei saptamini ale anului in curs au fost prinsi 300 de ciini. Jumatate dintre acestia au fost euthanasiati, iar restul se afla in adapostul de la Lacu Sarat, fiind hraniti cu hrana obtinuta din sponsorizari. Vineri, de exemplu, ciinilor li se dadeau resturi ramase de la masa detinutilor din Penitenciarul Braila.