Prin hatisul legislativ, in scaunul cu rotile | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Prin hatisul legislativ, in scaunul cu rotile

Sandel Negoita, in varsta de 58 de ani, a suferit in ianuarie 2005 o operatie prin care i-a fost amputata gamba stanga, ca urmare a afectiunii diabetice de care sufera de aproape 30 de ani, iar dupa sase luni, i-a fost amputata si cealalta gamba. Pe rand, a fost incadrat in grad de handicap grav, apoi accentuat, insemnand o ameliorare a strarii pacientului, apoi si-a recapatat gradul grav dupa contestatia de la Comisia superioara de expertiza medicala a persoanelor cu handicap pentru adulti. Situatia s-a schimbat din nou in anul 2007, cand a primit un certificat cu incadrare in grad de handicap grav, de data aceasta fara asistent personal, iar la evaluarea din 2008, comisia a stabilit din nou un grad de handicap accentuat. "Ce inseamna asta, ca mi-au crescut picioare?", se intreaba, nedumerit, Sandel Negoita, exasperat de diagnosticele diferite de la un an la altul. A urmat o noua contestatie la Bucuresti, iar Comisia superioara de evaluare a persoanelor cu handicap pentru adulti a emis decizia nr. 6087/17 iulie 2008, prin care s-a stabilit incadrarea in grad de handicap grav, cu posibilitatea de a beneficia de asistent personal. Sandel Negoita a avut-o ca asistent personal pe sotia sa in perioada 1 februarie 2005 - 31 iulie 2007. Daca certificatele de incadrare in grad de handicap au variat de la un an la altul, deciziile pe baza carora primeste pensie de invaliditate, emise de comisia de expertiza medicala a Casei Judetene de Pensii, au aratat constant o "capacitate de munca pierduta total, pacientul necesitand insotitor permanent", iar in ambele situatii documentele poarta semnatura dr. Ana Boala, ca presedinte de comisie. Omul este revoltat ca din cauza incadrarilor diferite in grad de handicap, pe care le considera un "joc de-a diagnosticarea", a fost privat de anumite drepturi banesti, pe care vrea sa le primeasca retroactiv. "De ce nu imi da bani din urma, incepand cu data de 31 iulie 2007 pana la 17 iulie 2008? Eu am calculat si am ajuns la suma de 7.200 lei, bani pe care sa-i plateasca din buzunar dr. Boala. Nu ma las, o sa fac plangere la ministrul Sanatatii", avertizeaza Sandel Negoita.

Criterii diferite de apreciere la comisii

Dr. Ana Boala sustine ca in cazul acestui pacient s-a procedat corect, in conformitate cu prevederile legale, desi contestatiile de la comisia superioara au dat castig de cauza pacientului. "Negoita Sandel este pensionar de boala din 1993, fiind incadrat in prezent in gradul I de invaliditate. Concomitent, a beneficiat si de prevederile Legii 448/2006 si ordinul 762/1992, fiind incadrat ca persoana cu handicap. Dl. Negoita a renuntat la suma fixa primita pentru asistent personal de la pensia de boala, optand pentru insotitor in cadrul legii 448, intre 1 februarie 2005 - 31 iulie 2007. El a fost revizuit in 2008, comisia hotarand incadrarea lui in gradul accentuat, fiind corect protezat, deplasandu-se fara sprijin si fara ajutorul altei persoane. Inca de la comisie si-a exprimat nemultumirea, amenintand ca face contestatie, drept de care s-a folosit. In urma contestatiei, de la comisia superioara s-a emis decizia 6.087 din 17 iulie 2008, fiind incadrat in grad grav cu mentiunea ca poate beneficia de asistent personal. Aceasta decizie a fost transmisa de la comisia de evaluare pe 10 septembrie 2008, impreuna cu o scrisoare in care i se cerea sa-si depuna actele pentru insotitor. Dl. Negoita nu s-a prezentat nici pana in ziua de azi, astfel incat a pierdut pentru toata perioada asta. La comisia din 9 iulie 2008 a fost sfatuit sa opteze pentru suma fixa, de 5, 5 milioane de lei, pentru insotitor in cadrul pensiei de boala, pana la primirea raspunsului de la Bucuresti. Dar nici aceasta posibilitate nu a fost materializata de catre dl. Negoita. In prezent are doua optiuni: sa se adreseze la Casa Judeteana de Pensii si sa solicite acordarea sumei fixe pentru gradul grav sau sa se prezinte la comisia de evaluare a persoanelor cu handicap spre a depune actele pentru insotitor", a declarat dr. Ana Boala. Cat despre diferentele care apar intre incadrarile de la comisia de evaluare a persoanelor cu handicap si de la comisia de expertiza medicala a Casei Judetene de Pensii, medicul a precizat ca legislatia prevede criterii diferite in cele doua situatii. "In aprecierea grad de handicap se tine seama de functia pierduta, cea locomotorie, iar el s-a prezentat la comisie protezat, mergea fara sprijin, de aceea l-am considerat grad accentuat. Este incadrat in gradul I la pensie de boala, pentru ca ne referim la boala in totalitate, toate afectiunile, complicatii. Din cauza asta sunt diferente de apreciere si sunt difetente si intre criteriile de incadrare", a explicat dr. Ana Boala.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro