Statele membre ale NATO au decis miercuri seară, la Bruxelles, să adere oficial la coaliția internațională condusă de SUA contra grupării jihadiste Statul Islamic, relatează AFP și DPA, care citează surse diplomatice citate de Agerpres.
Decizia în acest sens este de așteptat să fie anunțată în mod oficial la reuniunea de joi a liderilor Alianței Nord-Atlantice de la Bruxelles, prima la care participă președintele american Donald Trump, care a ajuns miercuri după-amiaza în capitala belgiană.
Acest gest, menit să-i facă pe plac președintelui Trump, care a cerut în mod repetat sporirea angajamentului NATO în lupta împotriva terorismului, reprezintă totodată o decizie politică, întrucât toate cele 28 de state membre ale Alianței fac deja parte în mod individual din coaliția împotriva SI, iar NATO contribuie deja la lupta antiteroristă prin schimbul de informații și instruirea forțelor locale din Irak și Afganistan.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a subliniat anterior că „nu au existat deloc discuții privind angajarea Alianței într-un rol combatant”, în cazul în care se va alătura oficial coaliției. În cadrul unei conferințe de presă miercuri la Bruxelles, el a afirmat că NATO trebuie să facă mai mult în lupta împotriva terorismului după atacul de la Manchester, dar a recunoscut că nu este sigur dacă Alianța Nord-Atlantică se va alătura coaliției internaționale care luptă împotriva grupării jihadiste Statul Islamic, așa cum dorește Washingtonul.
Atentatul comis luni seara la ieșirea de la un concert de muzică pop din Manchester, în care au fost ucise 22 de persoane și rănite alte 59, între care numeroși copii, „va fi un subiect abordat de către toți liderii într-un fel sau altul” în cadrul reuniunii de joi de la noul sediu al NATO de la Bruxelles, a mai spus Stoltenberg.
Președintele american Donald Trump, care s-a arătat foarte critic la adresa Alianței, ar urma să pledeze la summit ca NATO să facă mai mult împotriva terorismului și ca europenii să aloce mai multe fonduri în domeniul apărării. Statele Unite, care conduc coaliția internațională din 2014 ce acționează împotriva SI în Irak și Siria, cer de peste un an ca NATO să devină membru cu drepturi depline al acestei coaliții.