Soarele puternic si expunerea indelungata pot afecta sanatatea. In timp ce riscul aparitiei unui infarct creste la cardiaci, diabeticii au de suferit din cauza pierderilor de lichide si electroliti, mult mai accentuate pe timpul verii. Nici persoanele cu afectiuni renale sau respiratorii nu sunt ocolite de efectele caldurii.
Insa nu doar bolnavii trebuie sa ia masuri de precautie. Medicii avertizeaza ca insolatia, de exemplu, nu iarta pe nimeni.
Insolatia este una dintre cele mai severe forme a tulburarilor cauzate de caldura excesiva, intervenind atunci cand organismul se supraincalzeste si nu poate sa-si scada temperatura prin propriile metode.
Persoanele cu pielea deschisa sunt cele mai expuse
Contrar afirmatiilor multora, insolatia nu apare doar in urma orelor petrecute in exces la plaja, ci se poate instala mergand pur si simplu pe strada intr-o tinuta inadecvata, fara palarie si ochelari de soare, mai ales la orele pranzului, cand temperaturile sunt foarte ridicate. Fiind provocata de radiatiile solare, de cele mai multe ori, se ajunge la un usor grad de edem cerebral. In general, copiii, batranii si persoanele cu pielea deschisa la culoare sunt cele mai expuse la insolatie, dar asta nu inseamna ca daca nu faceti parte din aceste categorii riscul este exclus.
Migrena si senzatia acuta de sete, principalele simptome
Afectiunea poate debuta cu o simpla migrena, insotita sau nu de ameteala, congestie a pielii, in special pe fata si trunchi. Evolueaza catre o stare generala de slabiciune, dificultate in respiratie, chiar frisoane. In plus, persoana afectata poate prezenta si stari de greata, senzatia acuta de gura uscata si sete, inapetenta. De asemenea, creste temperatura corpului, care poate ajunge pana la 40,5° Celsius, ritmul cardiac se accelereaza, iar organismul este in imposibilitatea de a mai transpira.
In unele cazuri, persoana isi poate pierde cunostinta
Mai pot aparea halucinatii, varsaturi si diaree, iar in unele cazuri, chiar pierderea cunostintei. Asadar, daca observati la persoana de langa dumneavoastra cel putin o parte dintre aceste simptome, trebuie sa ii acordati de urgenta primul ajutor si sa anuntati medicul, intrucat se poate ajunge la probleme de sanatate mult mai grave sau chiar la deces.
Aplicati comprese cu apa rece pe gat si abdomen
Iata care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmati in acordarea primului ajutor. In primul rand, mutati persoana undeva la umbra. De preferat, intr-o incapere, asezand-o in pozitia culcat, cu picioarele usor ridicate. In acest sens, puteti folosi o perna. Apoi, daca este in stare de soc, scoateti-i hainele si stropiti-o cu putina apa rece, dar nu o bagati direct in apa, deoarece poate face un stop cardio-respirator. De asemenea, o puteti infasura intr-un cearsaf umed sau puteti aplica gheata sau comprese cu apa rece pe antebrate, membrele inferioare si abdomen.
Nu-i administrati medicamente pentru scaderea febrei
Nu este recomandat sa-i administrati medicamente pentru scaderea febrei si nu folositi alcool pentru frectii pe corp si incheieturi. In cazul in care pacientul prezinta si arsuri solare, puteti folosi si lotiuni sau creme calmante pentru piele, pe baza de D-panthenol.
Hidratarea este foarte importanta
Este extrem de important ca persoana in cauza sa consume cantitati mari de lichide la temperatura camerei, chiar si pana la 2 litri in primele doua ore dupa agravarea simptomelor. In plus, sucurile de fructe, supele de legume, dar si mazarea, cartofii, bananele si fasolea boabe il vor ajuta sa se refaca mai repede. In general, este nevoie de aproximativ 24 de ore de odihna, timp in care hidratarea trebuie sa se faca neincetat.
Text: Cristina Ionescu
Consultant: Dr. Adriana Dica,
Text preluat de pe farmaciata.ro.