"Inteleg preocuparea guvernului roman. Trebuie sa facem totul pentru ca xenofobia si intoleranta sa nu se extinda si vom face acest lucru", a declarat Veltroni, intr-un interviu publicat de cotidianul La Repubblica.
"Dar trebuie intelese si preocuparile noastre", a adaugat el.
Ministerul roman de Externe a "condamnat ferm" simbata agresarea a trei romani, vineri seara, la Roma, de catre un grup de italieni, cerind autoritatilor italiene sa ia masuri pentru ca astfel de "acte xenofobe" sa nu se repete.
Atacul a avut loc dupa agresarea, la Roma, a unei italience in virsta de 47 de ani, principalul suspect fiind un roman de origine roma.
"Fluxul migrator in capitala nu mai este suportabil", a apreciat Veltroni, reamintind ca, in Italia, numarul imigrantilor a crescut cu 21 la suta in 2006.
"Avem datoria morala si politica sa garantam securitatea locuitorilor. Trebuie sa reglementam fluxul (migrator), sa-i integram pe cei care respecta legile noastre, dar si sa-i pedepsim si expulzam pe cei care comit delicte sau incalca regulile de viata in societate", a adaugat el.
Decretul care le permite prefectilor sa expulzeze cetateni UE, in baza unor motive de "securitate publica", adoptat de urgenta de guvern si intrat in vigoare vineri, "este pozitiv, deoarece merge in acest sens", a mai spus Veltroni.
Dupa primele patru proceduri de expulzare, initiate de prefectul din Milano vineri, au mai fost semnate, simbata, alte 38 de ordine de repatriere, la Roma, Milano, Torino si Genova. In Italia traiesc circa 342.000 de romani, conform statisticilor oficiale, dar organizatia catolica Caritas evalueaza numarul lor la 556.000, apreciind insa ca acesta este in crestere puternica dupa ianuarie 2007, data intrarii Romaniei in UE.
Strainii aflati legal in Italia reprezentau, la 1 ianuarie 2007, 5 la suta din totalul populatiei.
Conform unei estimari a politiei, citata duminica de Corriere della Sera, noul decret ar putea viza aproximativ 1.500 de persoane.
Prefectul capitalei italiene a semnat in acest week-end trei proceduri de repatriere: doua impotriva unei romance condamnate pentru proxenetism si a unui barbat arestat la bordul unei masini furate, dar si una impotriva unui cetatean ungar.
Intr-un interviu acordat cotidianului Il Messagero, comisarul european pentru Justitie Franco Frattini, fost membru al guvernului condus de Silvio Berlusconi, a vorbit despre "cel putin 4.000 - 5.000 de expulzari", exprimindu-si speranta ca guvernul italian va aloca sumele necesare in bugetul pentru 2008.
Conform Corriere della Sera, costul unei repatrieri poate ajunge pina la 4.000 de euro, in special datorita orelor suplimentare platite politistilor.