• în perioada 27 - 30 noiembrie, credincioşii din judeţele Brăila și Galaţi se pot închina, cu evlavie, la Sfintele Moaşte aşezate în proximitatea Catedralei Arhiepiscopale din Galați • credincioșii se pot închina, de asemenea, moaștelor Sf. Tămăduitori Pantelimon, Efrem cel Nou, Nectarie de Eghina şi Luca al Crimeei
Timp de patru zile, credincioșii din municipiul și județul Brăila se pot închina la racla cu moaștele Sfântului Apostol Andrei, Ocrotitorul Eparhiei Dunării de Jos, și la racla cu moaștele Sfinților Tămăduitori Pantelimon, Efrem cel Nou, Nectarie de Eghina şi Luca al Crimeei, care vor fi depuse în fața Catedralei Arhiepiscopale din Galați. Prezentăm mai jos Comunicatul Biroului de Presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jos:
„În fiecare an, sărbătorile închinate Ocrotitorului spiritual al oraşului Galaţi şi al Arhiepiscopiei Dunării de Jos - Sfântul Apostol Andrei, încreştinătorul poporului român şi protector ceresc al Sfintei noastre Biserici Ortodoxe strămoşeşti - reprezintă un prilej de mare bucurie duhovnicească şi de întărire a comuniunii pentru toţi slujitorii şi credincioşii Eparhiei Dunării de Jos. Anul acesta, se împlinesc 32 de ani de când Sfântului Apostol Andrei a fost chemat ca Ocrotitor spiritual al oraşului Galaţi şi al Eparhiei Dunării de Jos, acesta fiind primul pas către chemarea sa şi înscrierea, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, în calendarul bisericesc, drept „Ocrotitorul Neamului Românesc”.
Această mare împlinire pentru clerul şi credincioşii de la Dunărea de Jos a fost realizată în anul 1992, la iniţiativa Înaltpreasfințitului Părinte Casian şi prin Hotărârea nr. 93/06.11.1992 a Consiliului Local Galaţi, oraşul de la Dunăre fiind primul din ţară care a primit ocrotirea spirituală a întâiului chemat la apostolie de către Mântuitorul Hristos.
În acest context, programul prilejuit de sărbătoarea închinată Sfântului Apostol Andrei va debuta miercuri, 27 noiembrie, la ora 16:30, cu procesiunea cu racla moaştelor Sfinților Tămăduitori Pantelimon, Efrem cel Nou, Nectarie de Eghina şi Luca al Crimeei şi racla cu moaștele Sfântului Apostol Andrei, după cum urmează:
- prima coloană va pleca de la Aşezământul Social-Filantropic „Sfântul Vasile cel Mare“, din Galaţi, pe traseul: Aşezământul Social-Filantropic „Sfântul Vasile cel Mare“ - Str. Basarabiei - Str. Domnească;
- a doua coloană va pleca de la Capela „Sf. Ap. Andrei” a Seminarului Teologic din Galați, pe traseul: Str. Mihai Bravu - Str. Basarabiei - Str. Domnească;
- ambele coloane se vor întâlni la intersecția cu Strada Domnească şi vor merge, în procesiune, spre Catedrala Arhiepiscopală.
În continuare, începând cu ora 17:00, în Catedrala Arhiepiscopală vor fi săvârşite Slujba Privegherii şi Sfânta Liturghie Arhierească de noapte. În ziua hramului, sâmbătă, 30 noiembrie, va fi oficiată Sfânta Liturghie Arhierească de către ÎPS Părinte Arhiepiscop Casian, împreună cu ierarhii invitaţi, începând cu ora 9:00.
În cele patru zile de sărbătoare, credincioşii din judeţele Brăila și Galaţi sunt aşteptaţi să se închine la Sfintele Moaşte aşezate pe baldachinul amenajat în proximitatea Catedralei Arhiepiscopale”.