"Pentru climatul de siguranta pentru cetatean, stim cu totii, dar nimeni nu vrea sa o spuna, responsabil este primarul municipiului, care are atributii foarte multe, in acest sens. El trebuie sa adune in jurul domniei sale tot ce inseamna reprezentanti ai institutiilor abilitate, Politie, Jandarmerie, Politia comunitara - pe care o are ca un serviciu Consiliul Local Municipal -, Parchet, instante, si sa discute cu acestia, sa faca un plan impreuna cu cei care sint specialisti, pentru a descuraja activitatea infractionala in Braila. Nu am cunostinta sa se fi intimplat vreodata, de doi ani incoace, o astfel de intilnire. Asta nu inseamna ca primarul trebuie sa alerge dupa infractori, dar are niste pirghii pe care i le-a dat legiuitorul. Periodic ar trebui ca, pe baza acestui program, institutiile respective sa vina si sa informeze, sa conlucreze. Trebuie sa-i adune cineva si sa-i puna la masa dialogului".
Vasioiu considera ca, in ciuda cercurilor de interese locale, din care spune ea ca fac parte si reprezentanti ai unora dintre institutiile amintite, exista sanse sa se faca treaba, dat fiind ca acestia fac parte din grupuri de interese separate si-si dau unul altuia la cap: "Eu sper sa nu aiba interese toti in acelasi loc - si stiti ca atunci cind sint mai multe cercuri de interese unul spune despre celalalt si al doilea spune despre primul si iese la iveala cite ceva. Important este insa sa-i asezi la masa, sa se stie ca unul se verifica pe celalalt, chiar daca lucreaza impreuna la acelasi proiect, si poate se descurajeaza acest fenomen infractional".
Prima bucata de piine, prima obligatie
Viceprimarul ia in calcul si posibilitatea ca primarul sa nu fie atit de preocupat de potolirea grupurilor de interlopi din oras, in conditiile in care el insusi se are bine cu unul dintre sefii acestora. Mai exact,
Vasioiu admite ca a auzit si ea cite ceva despre posibilele legaturi ale edilului-sef cu un anumit reprezentant al lumii interlope locale, care, de altfel, i-a si postat afisele acestuia, in campania electorala, pe mai multe microbuze: "Nu va ascund faptul ca atunci cind ne-am cunoscut eu si domnul primar, intre cele doua tururi de scrutin ale alegerilor locale, am avut un anumit dialog in biroul sau, de la firma Phoenix. Cum aveam aceste informatii din timpul campaniei electorale - au venit oameni care mi-au spus ce se intimpla cu afisele mele, adica de faptul ca dupa ce au fost lipite pe unele maxi-taxi-uri, soferii au fost obligati sa le dea jos, pentru ca altfel, se intimplau alte alea - i-am pus intrebarea direct, pentru ca eu nu vorbesc luind-o pe departe. I-am spus: “Se spune ca, din prima parte a campaniei electorale, aveti niste obligatii fata de o anumita zona. Intrebarea este nu daca recunoasteti sau nu acest lucru, ci cit de mari sint datoriile. Daca sint foarte mari, si vom putea face ceva daca vom cistiga alegerile, sau nu”. Si raspunsul domniei sale a fost ca nu exista nici un fel de obligatie, ci din contra, cei la care faceam eu referire au obligatii fata de dinsul, pentru ca i-a ajutat intr-un anumit moment al vietii sa aiba un serviciu si sa cistige o bucata de piine. Deci asta a fost o discutie purtata atunci cind ne-am cunoscut".
Primarul nu-si bate capul, pentru ca interlopii se ataca intre ei
In ceea ce-l priveste, primarul Constantin Cibu nu este deloc ingrijorat de situatia infractionala din municipiu. El considera ca nu poate fi acuzat ca nu se preocupa, totusi, de acest aspect, atit timp cit a participat la cele doua intilniri organizate de Prefectura, recent, cu responsabili din Politie, Jandarmerie si Politia Comunitara. Cibu considera ca are prea putina importanta faptul ca nu a fost el organizatorul, atita timp cit reuniunile respective au avut loc, si s-a discutat deschis.
Intrebat fiind daca s-au gasit solutiile pentru imbunatatirea climatului de siguranta, Cibu ne-a confirmat ceea ce deja stiam: in afara de vorbe goale si de plingeri ca nu sint destui oameni si nu exista decit o masina pentru Politia comunitara, ca nu exista destul carburant, pentru masinile Politiei, nu s-a rezolvat nimic. Cibu nu este insa descurajat, si nici nu crede ca situatia este atit de grava, pe cit lasa presa sa se creada, dat fiind ca "interlopii se ataca intre ei, si n-au nimic cu restul oamenilor". Primarul admite ca, uneori, in atacurile dintre interlopi apar si victime colaterale, din categoria "restul oamenilor", dar apreciaza ca asemenea cazuri sint rare, si nu merita sa ne batem capul cu ele.