Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Primarul din Ciresu acuzat de braconj

O noua "victima" a gripei aviare, la Braila: primarul localitatii Ciresu, Vasile Toba, este suspectat ca ar fi adus virusul gripei aviare in satul natal, Scarlatesti, dupa ce ar fi braconat pasari salbatice. In cazul lui Toba a fost deschis un dosar penal pentru braconaj, dupa ce acesta a fost prins de politisti, simbata, 26 noiembrie, pe un fond de vinatoare, cu pusca pe umar si fara autorizatie adecvata. Cu acea ocazie, primarului si tovarasului sau de vinatoare ilegala li s-au confiscat armele.
De la bun inceput, dupa instituirea carantinei in Scarlatesti, au existat sateni care l-au banuit pe primar ca a adus virusul gripei aviare, odata cu pasarile salbatice pe care le-ar fi braconat, cu citeva zile in urma. Unii dintre localnici au declarat ziaristilor ca primarul are patima vinatorii si ca au auzit ca acesta ar fi impuscat pasari salbatice, chiar daca nu era permis, in perioada respectiva. Ca a vinat pasari salbatice sau nu, si le-a adus acasa, nu s-a stabilit inca, insa este cert ca, simbata, Vasile Toba a fost la vinatoare. Oficial, acesta a iesit in cimp la vinatoare de ciini, insa politistii care l-au prins au descoperit ca acesta nu avea autorizatia emisa pe numele sau sau al tovarasului sau, si nici nu era emisa pentru ziua respectiva. Ca urmare, politistii le-au confiscat armele si le-au intocmit dosar penal, pentru braconaj. Comisarul Ionel Decu, adjunctul sefului IJP Braila, ne-a dat ieri mai multe detalii, pe aceasta tema: "In ziua de 26 noiembrie, anul curent, organele de politie au depistat pe fondul 38 Batogu doua persoane care vinau, avind asupra lor o autorizatie care fusese emisa pe numele paznicului de vinatoare Gheorghe Georgel, dar acesta nu se afla acolo cu cei doi. Cei depistati de politisti au fost identificati in persoana numitilor Toba Vasile si Pricop Catalin. Autorizatia nu era completata pentru ziua respectiva si repet, paznicul nu era prezent, ceea ce denota ca acele doua persoane nu trebuia sa vineze in fondul respectiv. Pentru ca au fost incalcate prevederile Legii 295/2004, cele doua arme au fost ridicate, s-a intocmit un dosar penal, urmind sa se clarifice fapta, in totalitatea ei. Cei doi sint suspectati de braconaj. Dupa declaratiile lor, vinau ciini, dar asupra lor nu s-a gasit nici un fel de vinat. Autorizatia pe care ne-au prezentat-o era emisa pentru ciini".

"Eram cretin sa fac lucrul acesta?"

Directorul executiv al AJVPS Braila, Laurentiu Radu, nu avea, ieri, prea multe detalii, cu privire la cazul Toba. El ne-a explicat ca a auzit cite ceva despre doua vinatori, in zona Ciresu, dintre care una ar fi legala si alta, ilegala, insa nu a putut discuta cu cei implicati, membrii AJVPS, pentru ca acestia sint in localitatea aflata in carantina. Radu considera insa ca este gresit sa se dea vina pe vinatori, ca ar fi adus gripa aviara intr-o localitate sau alta: "Domnul Vasile Toba este membru al asociatiei Braila. Fiind primar, a fost ales de comunitate ca sef de grupa pentru fondul Batogu. Exista, deocamdata, o ancheta in desfasurare, am inteles, noi nu detinem date suficiente privind desfasurarea acestor doua vinatori, pentru ca am inteles ca a fost una legala si una ilegala. Domnul primar, din cite stiu, are o autorizatie de iesire in teren pentru impuscat ciini, vulpi si alte rapitoare. Nu consider ca prin actiunile dinsului ar fi putut influenta intr-un fel actiunea gripei aviare, aceasta fiind dirijata de un joc al intimplarii si de foarte multi vectori, care, din pacate, sint foarte greu de stapinit. Ma refer la pasarile salbatice care intra si ies libere din focar: ciori si alte pasari. Nu cred ca prin vinatoare putem justifica faptul ca acest virus a ajuns intr-o anumita localitate, cu atit mai mult cu cit cred ca prin vinatoare am reusit sa eliminam din teren anumiti transportatori ai virusului".
Prefectul judetului, Nicolae Mitroi, ia foarte in serios zvonurile privind posibila vina a primarului, care ar fi adus gripa aviara in localitate, si considera ca trebuie verificata situatia, mai ales cind este vorba si despre acuzatii de braconaj: "Am auzit si eu despre aceste lucruri. S-a vorbit despre asta si, de altfel, suporta o ancheta aceasta poveste atit cu privire la braconare, care este o activitate ilegala, cit si la verificarea daca aceasta infestare se datoreaza, stiu eu, prezentei vinatului la el in curte. S-a si legat faptul ca el este vinator si cu faptul ca acolo a izbucnit acest virus. Sigur, se face o ancheta".
In ceea ce-l priveste, primarul Toba a auzit si el de zvonurile cu privire la faptul ca unii localnici il banuiesc ca ar fi vinat pasari salbatice si ar fi adus virusul in sat. El neaga insa ca s-ar face vinovat de asa ceva: "Acum este aproape clar ca este o acuzatie falsa, pentru ca eu nu am facut vinatoare de pasari. Eram cretin, sa fac lucrul acesta? Care ar fi logica? Aveam 200 de pasari in curte, daca doream sa maninc, mincam din curte, cum sa vinez pasari si sa le mai si maninc? Da, dupa ce au circulat tot felul de zvonuri - ca am si eu destui prieteni, mai ales ca in situatia aceea nu am avut timp sa le dezmint -, au fost oameni care au avut o atitudine rece fata de mine, m-au privit chioris, dar acum au inteles ca sint simple speculatii. Da, armele mi-au fost ridicate in data de 26 noiembrie, este o masura provizorie, atit mi s-a spus, in rest nu am fost anchetat, nu m-a intrebat nimeni nimic pina acum. Nu sint vinovat, sint doar speculatii".
Categorie articol: 

Din cauza unor probleme ce țin de platforma Facebook, secțiunea “Comentarii” de pe platforma noastră online nu este, pentru moment, funcțională. Ne cerem scuze pentru acest incovenient și sperăm că situața va fi rezolvată cât mai curând.

Va puteți exprima opiniile, în continuare, pe pagina Facebook a cotidianului nostru,

https://www.facebook.com/Obiectiv.VoceaBrailei

Like / Share

Comentarii