Primarul, in conflict cu proprietarul corpului B al Teatrului "Maria Filotti" | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Primarul, in conflict cu proprietarul corpului B al Teatrului "Maria Filotti"

Situatia corpului B al Teatrului "Maria Filotti" este in continuare incerta, ba, mai mult, creeaza chiar dispute in cadrul CLM Braila. Ieri, in cadrul sedintei ordinare a consiliului, fiul lui Mihai Berechet, proprietarul initial al imobilului ce adaposteste acum corpul B - intrarea actorilor - din Teatru, a reprosat consiliului si primarului ca nu se doreste o colaborare cu el in adevaratul sens al cuvintului, ba, mai mult, i se refuza si niste drepturi. Bogdan Berechet Ionescu a explicat, ieri, consilierilor, ca nu i se pare normal sa nu aiba nici macar acum contract de chirie cu Teatrul, in contextul in care a intrat in posesia cladirii inca de la inceputul anului trecut. Mai mult, acesta sustine ca presa a fost gresit informata atunci cind s-au facut declaratii cum ca el ar cere 300 de milioane de lei vechi pe luna, chirie. "Am venit in fata dumneavoastra in ideea in care au aparut tot felul de articole referitoare la fosta farmacie Berechet. De fapt, familia Berechet a fost pusa in posesie de peste un an, dar nu s-a facut nici un contract. Noi am avut toata bunavointa sa facem o colaborare cu doamna Dobrin, dar nu s-a facut nimic. Aseara, in jurul orei 24.00, niste persoane au intrat in teatru si s-au urcat in camerele care sint proprietatea familiei Berechet. Poate se petrec si alte lucruri pe acolo. Eu sint de acord sa colaborez cu teatrul, cu Primaria, dar nu se poate in conditiile astea...".
Interventia lui Bogdan Berechet nu a facut decit sa il scoata din sarite pe primarul Constantin Cibu care i-a reprosat acestuia ca nu spune adevarul legat de chirie si ca are pretentii exagerate privind pretul de achizitie al cladirii: "De ce nu spuneti cit e chiria? Ca nu vreti 300, ci 250 de milioane pe luna. De ce nu spuneti ca am discutat pentru 500.000 euro si apoi ati vrut 800.000 de euro. Nu mai poate fi intelegere intre noi! Chiria se va stabili conform legii si gata. Dumneavoastra aveti obligatia sa ne tineti trei ani si gata. Pina la sfirsitul perioadei, ajungem noi la o concluzie. Nu e ca si cum am avea o groaza de bani si nu am avea ce sa facem cu ei. Teatrul nu e o intreprindere aducatoare de bani la buget, ci dimpotriva. Nu ne mai lipsea decit chiria asta uriasa".
La rindul sau, consilierul liberal Vasile Varga a tinut sa ii atraga atentia directorului teatrului, Veronica Dobrin, ca ar fi trebuit sa faca contractul cu familia Berechet inca de anul trecut si ar fi trebuit sa plateasca si chiria: "Intrati in legalitate. Are omul sentinta definitiva si irevocabila, trebuie sa ii platiti. Nu mai e ca pe vremea comunistilor. Ce ii induceti pe toti in eroare? Ii dati banii si gata. Ca nici el nu poate sa ceara mai mult decit spune legea... E totusi proprietatea dumnealui".
Replica directorului Dobrin nu s-a lasat insa asteptata, aceasta explicind ca nu a fost instiintata ca ea ar fi trebuit sa faca contractul de chirie cu Berechet si nu Primaria, in a carei subordine este Teatrul. In legatura cu presupusa activitate dubioasa care se desfasoara noaptea in teatru, aceasta a precizat: "Am patru studenti de la Cluj veniti pentru un proiect si dorm in cabinele actorilor, ca nu au unde in alta parte. Se stie despre acest lucru. Eu nu am stiut ca eu trebuie sa fac contractul, am crezut ca e treaba Primariei. Poate daca as fi stiut... iar domnul Berechet stie prea bine situatia Teatrului, ca am discutat de nenumarate ori, chiar nu imi dau seama ce vrea...". Intr-un final, edilul sef a fost de acord ca municipalitatea sa plateasca retroactiv chiria de 50 de milioane pe luna, pentru anul trecut, adica aproximativ 700 de milioane de lei vechi - insa problema legata de negocieri a ramas la fel de complicata si nerezolvata.
Nemultumit de modul in care au decurs negocierile este si viceprimarul Lucian Tilea, care a precizat ca incepind chiar de azi i se vor vira banii proprietarului, pentru chirie, insa de 5.000 de lei pe luna, nu de 25.000 de lei lunar, cit ar fi vrut proprietarul. In ceea ce priveste cumpararea imobilului, viceprimarul Tilea a spus ca proprietarul trebuie sa se hotarasca daca vinde sau nu, dar atita timp cit atunci cind i s-a oferit dreptul de preemptiune Ministerului Culturii s-au cerut 600.000 de euro, nu se va mai putea mari suma la 800.000 de euro. Ca urmare, atunci cind se vor relua negocierile, suma maxima despre care se va putea discuta va fi tot 600.000 de euro.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro