In ceea ce priveste posibilitatea ca Primaria sa cumpere inapoi terenul de la mostenitori, in cazul in care acestia vor dori sa il vinda, Cibu a precizat ca, in contextul in care pretul in mod sigur va fi prea mare, Primaria nu va putea face asa ceva: "O sa ceara foarte mult, ca asa se face de obicei. Si daca cer vreo 300 de euro/mp nu o sa avem noi bani sa il cumparam".
Ce vor sa spuna, ca la Primarie sint numai hoti si corupti?
Edilul sef a explicat totusi ca cel mai suparat pentru toata tevatura cu Piata Concordia este pe doi oameni din propria echipa, adica directorul Directiei Administratia Pietelor si Tirgurilor, Simona Draghincescu, si pe viceprimarul Daniela Vasioiu: "Au fost unii, ca cele doua, care au sustinut sus si tare ca ce se intimpla acolo e ilegal si au iesit in presa cu asta. Ei bine, eu cu asemenea oameni nu vreau sa lucrez in echipa. Daca cineva ii vrea, sa vina sa ii ia. Eu consider ca intr-o echipa lucrezi, discuti impreuna, dar nu iese fiecare in ziar si spune ce ii trece prin dovleac. Adica ce vor sa spuna, ca la Primarie sint numai hoti si corupti? Cu Simona am o intelegere. Am batut palma si ea a zis ca daca am dreptate isi da demisia. Acum astept demisia ei. Dar daca unul nu vrea sa plece, e greu sa il dai afara. Uitati-va la cazul lui Ilie Deca. De doi ani, nimic, el e tot acolo..." . Intrebat fiind ce va face, daca Draghincescu nu-si da demisia, edilul-sef nu s-a sfiit sa spuna ca va trimite auditul la Directia Pietelor, lasind sa se inteleaga ca daca nu pleaca de bunavoie ea, o face el sa plece, de nevoie.
Directorul DAPT nu se simte amenintat de solicitarea primarului
Directorul DAPT, Simona Draghincescu, nu a parut insa deloc intimidata de anuntul primarului, declarind ca, nu trebuie sa se omita faptul ca instanta de judecata trebuie sa isi spuna punctul de vedere in acest caz: "Nu s-a terminat nimic. Instanta e cea care decide si deocamdata nu s-a decis nimic. Primarul are raspunsul de la ANRP dar sa nu uitam ca ANRP nu are decit functie de indrumare. Decizia o ia instanta. Asa ca nu este cazul sa imi dau demisia. La fel de bine pot sa atac si eu in instanta decizia primarului, sa vedem care a avut dreptate. Primarul ar trebui sa prezinte toate documentele ca sa vedem cu totii cum sta treaba. Nu sa declare numai ce ii convine. Mie mi-a venit avizul de legalitate pentru regulamentul de organizare si fuctionare, pentru organigrama si statul de functii la Directie, in care Piata Concordia este intacta. Deci cine are dreptate? CLM si Prefectura care au aprobat asa ceva sau Primaria care spune altceva? Astept sa isi spuna cuvintul instanta de judecata si dupa aceea vom vedea".
"Le face mult prea pe fata, abuzurile, le descrie inainte, este incredibil unde am ajuns"
Viceprimarul municipiului, Daniela Vasioiu, considera ca problema legalitatii retrocedarii Pietei Concordia nu este deloc rezolvata, ca urmare a adresei primite de la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor. Ea crede ca primarul isi face iluzii ca a pus punct final, in acest caz, dat fiind ca numai instanta se poate pronunta asupra legalitatii dispozitiei sale. Vasioiu a explicat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca a avut o discutie privata cu Constantin Cibu pe tema restituirii terenului din zona amintita, si i-a spus in fata ca lucrurile n-au fost facute legal: "Eu i-am spus ca a gresit, ca nu putea sa faca aceasta miscare decit trecind terenul din domeniul public in domeniul privat, pentru ca nu se incadreaza la ceea ce inseamna prevederile legii. Eu nu sint jurist de meserie, dar aceasta este parerea mea, si in discutia cu dinsul eu i-am spus: "este clar ca sint lucruri in neregula, ca s-au facut presiuni, pentru ca nu aveti cum sa justificati faptul ca exista un memoriu si la 9 zile, dvs emiteti o dispozitie de restituire in natura. Dovada ca nici astazi noi nu stim exact ce s-a intimplat. Se pare - zic se pare, pentru ca eu n-am vazut documentele - ca unii dintre mostenitori au actionat in instanta asa cum prevede legea. Spun asta, pentru ca daca a fost emisa dispozitia primarului in 2003 si n-a fost materializata, cei
in cauza pot ataca la tribunal la sectia civila. Mostenitorii au atacat-o - asta am aflat-o astazi, n-am vazut hirtia- , la un termen au spus ca-si retrag plingerea, ca acum se restituie. Si atunci a aparut acea solutie, "faci dumneata memoriu, si eu iti fac imediat revocarea dispozitiei primarului din 2003 si iti dau terenul inapoi"".
In opinia viceprimarului, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor nu are competenta sa decida daca o dispozitie a primarului este legala sau nu, ci isi poate spune cuvintul orientativ, asupra unor aspecte privind restituirile: "Autoritatea este o autoritate fara personalitate juridica, la Cancelaria primului ministru, si tot ce are ca atributii este din punct de vedere administrativ, deci urmareste daca sint facute cum trebuie dosarele, ii sfatuieste pe petenti cum sa intocmeasca documentatia, este un fel de indrumare si urmareste ca restituirea proprietatilor sa se faca rapid.
Eu am aflat ca Primaria a trimis o adresa la aceasta Autoritate, ce scria in adresa nu stiu, ce raspuns au primit nu stiu, dar cu certitudine aceasta Autoritate nu putea sa se pronunte din punct de vedere al legalitatii. Pe de alta parte, daca in adresa respectiva s-a dat un raspuns general, cu privire la regimul restituirilor in natura a fostelor proprietati, cazul Pietei Cocordia prezinta o particularitate: daca se spune ca, la modul general, pentru restituiri nu este nevoie sa sa treaca terenul din public in privat, mai vine un alt aspect: terenul respectiv este liber sau nu? Restitui terenul daca este liber, daca nu am constructii pe el, daca acea cladire este de utilitate publica. In cazul nostru, daca platoul acela era liber, puteai sa faci restituirea, dar cind am constructii pe el?! Motivarea ca acele constructii nu au autorizatii este penibila, pentru ca este vorba despre Primarie, ea e cea care trebuia sa emita autorizatiile, toata documentatia era facuta, dar nu a mai semnat Primaria. Nu poti sa spui ca nu este de utilitate publica, sau ca nu sint constructii acolo".
Potrivit Danielei Vasioiu, pasii urmatori, in cazul Concordia nu sint greu de banuit: "Prefectura a facut procedura prealabila, iar in momentul in care primeste raspunsul ca primarul nu vrea sa-si revoce dispozitia, cu certitudine Prefectura o va ataca in contencios administrativ. Am inteles ca exista si un dosar penal, pe aceasta tema, probabil ca va fi intrerupt contenciosul, pina se pronunta penalul, si asta este".
In ceea ce priveste amenintarile lui Cibu cum ca, daca Directorul Draghincescu nu isi da demisia, ii va trimite pe cap auditul, sa-i gaseasca nereguli, viceprimarul considera ca este un nou abuz al lui Cibu. Daniela Vasioiu este convinsa ca primarul nu-i vrea "pieirea" numai Simonei Draghinescu, ci si a ei, personal. In opinia sa, cel mai suparator este faptul ca edilul-sef nici macar nu se fereste sa-si anunte public abuzurile, sa le faca pe fata: "Vedeti ca astea sint abuzuri, vedeti ca este in neregula tot ce se intimpla? Si eu as spune si altceva; sa nu se mai chinuiasca domnul primar sa ma monitorizeze, pentru ca nu poate sa ma schimbe. Pe legea actuala, articolul cu privire la schimbarea viceprimarilor se aplica din 2008. Sa nu-si mai piarda timpul. Le face mult prea pe fata, abuzurile, le descrie inainte, este incredibil unde am ajuns".