Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Primaria nu-i pedepseste dur pe micii Intreprinzatori care construiesc ilegal

Municipalitatea poate trece peste o fapta care Incalca legea, numai pentru a nu Ii speria pe micii Intreprinzatori. Astfel, daca esti un brailean care doreste sa Isi deschida o afacere, sa zicem o spalatorie auto, poti sa Incepi linistit sa ridici constructia respectiva, deoarece, pentru a nu te descuraja, Primaria poate sa Iti acorde doar o simpla amenda si sa te introduca In legalitate, In loc sa te amendeze mai zdravan si sa Iti si darIme constructia. Consilierii municipali cunosc acest aspect si, cu toate acestea, voteaza de obicei In favoarea acordarii cetificatelor de urbanism sau aproba planurile urbanistice de detaliu Inaintate de diferiti mici Intreprinzatori. In cel mai rau caz proiectul respectiv este amInat pIna luna viitoare, cInd Intreprinzatorul si-a platit eventual amenda si nu a mai facut lucrari care sa bata la ochi, fara aprobare de la Primarie.
Un astfel de caz a creat discutii In plenul CLM, la cea mai recenta sedinta de consiliu, cInd, social - democratul Sorin Bosneag a informat plenul ca cei care solicitau aprobare pentru PUD-ul unei spalatorii de masini de pe Bulevardul Dorobanti, se apucasera sIrguincios de treaba Inca de vreo doua saptamIni si ceva, lucru care este, In mod evident, ilegal. "De ce mai e nevoie sa aprobam PUD-urile la spalatorii daca ele tot se construiesc si chiar functioneaza Inca Inainte de a aproba noi ceva. Am mai avut astfel de cazuri, s-au dat amenzi si doar atIt. Mai e cazul sa dam noi aprobari pentru PUD-uri, daca nu, sa construiasca asa", a punctat consilierul PSD. Deranjat de spalatoriile care apar peste noapte In locuri care mai de care mai centrale si aglomerate s-a aratat si consilierul PNL Petrica Popa, care a dat exemplu str. Grivitei, B-dul Al.I.Cuza si B-dul Dorobanti, unde, din cauza spalatoriilor, cu acces de cele mai multe ori direct din strada, se blocheaza circulatia pe artera respectiva. Cu toate acestea, acelasi consilier s-a aratat de parere ca, de vreme ce tinerii care se apucasera deja de treaba In cazul proiectului de hotarIre discutat, au explicat plenului CLM ca nu au stiut ca exista si consecinte pentru fapta lor si ca le pare rau, ar trebui sa fie iertati si sa li se dea doar o amenda. La fel de Ingaduitor s-a aratat si consilierul PD Aurel Banuta, care a precizat: "Noi am mai avut discutii din astea, majoritatea colegilor au solicitat sa se puna ordine, ca mai avem proiecte In care noi aprobam cererea de constructie si ele sInt deja ridicate. CInd se va face o data ordine? Oamenii trebuie sa Inteleaga ca mai trebuie sa respecte si legea. Cei care se ocupa cu controlul In constructii sa avertizeze populatia. Nu vorbesc de cazul de fata. Acum, tinerii astia poate chiar nu au stiut cum sta treaba si nu trebuie sa le darImam constructia".
La rIndul sau, primarul Constantin Cibu a tinut sa explice ca, Intr-adevar, Primaria ar putea sa le darIme constructia sau sa le dea o amenda si sa le elibereze si autorizatiile respective, daca tot s-au apucat de treaba. Acesta s-a aratat de parere ca prima varianta ar functiona mai bine si nici nu i-ar speria pe cei care vor sa Isi Inceapa o afacere, dar nu au rabdare pIna le ies toate actele: "Ar fi, Intr-adevar, aceste doua solutii. Dar mai bine sa Ii introducem In legalitate. Oamenii vor sa faca ceva foarte repede si de aia se apuca mai repede decIt vin autorizatiile. Dar asta nu e motiv sa nenorocesti un mic Intreprinzator, ca nu am rezolvat nimic".
Referitor la aceasta problema, consilierul PSD Doru Damian a venit cu o propunere, care, dupa parerea sa, ar rezolva mai multe lucruri dintr-o data: "Daca tot vor oamenii sa faca atItea spalatorii, nu vreti ca la fiecare iesire din oras sa facem 2 - 3 spalatorii si o sa vedeti ca o sa Imbunatatim si peisajul din zona si nu Il mai stricam pe cel istoric din oras. Sa vedeti cum arata Cuza cu spalatoria aia acolo… Impiedica si circulatia si se foloseste si domeniul public". In ceea ce priveste proiectul de hotarire care a pornit aceasta dezbatere, acesta a fost amInat pIna la sedinta urmatoare.
Categorie articol: 

Like / Share

Comentarii