Premierul Ludovic Orban a anunţat, în sfârşit, că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe legea alegerilor primarilor în două tururi de scrutin. Anunţul a fost făcut ieri, în şedinţa de guvern, după ce s-a ajuns la concluzia că aceasta este cea mai rapidă formă de implementare a acestei măsuri, proiectul de lege depus în Parlament încă de acum 2 ani fiind blocat de PSD, într-o comisie desfiinţată. Cel puţin aşa a declarat premierul Orban.
Evident, PSD se opune alegerilor primarilor în două tururi de scrutin. În primul rând, pentru că este conştient că va pierde multe primării – şi judeţe, pentru că şi şefii de consilii judeţene ar trebui aleşi tot în două tururi de scrutin, chiar dacă despre asta nu mai vorbeşte nimeni. Consiliile judeţene sunt mult mai importante decât primăriile de mici oraşe şi comune, pentru că acolo se învârt mult mai mulţi bani. PSD realizează că, în două tururi, şansele să piardă, inclusiv în fiefurile tradiţionale, cresc substanţial. Poate vă amintiţi harta alegerilor de la turul 2 al alegerilor prezidenţiale, cu doar 5 judeţe roşii, de prin zona de sud-vest a ţării. Cam la fel ar putea arăta şi harta de după turul 2 al alegerilor locale, sigur, dacă partidele din opoziţie se mobilizează exemplar. Iar PSD ştie asta. Prin urmare, va face tot ceea ce este posibil să menţină actualul sistem, cel într-un singur tur.
Pentru PSD nu contează că primarul sau şeful de CJ trebuie să fie ales de majoritatea celor care votează, nu de doar 20-30%, aşa cum s-a întâmplat la ultimele două runde de locale. Pentru PSD nu contează că aşa este democratic, că aşa este logic, că pragul de 50% plus 1 este spre binele cetăţenilor, de fapt. Pentru PSD important este să-şi păstreze primarii, influenţa, puterea, banii.
Prin urmare, PSD, prin preşedintele interimar Ciolacu, a anunţat deja că va depune o moţiune de cenzură împotriva Guvernului Orban şi a dat asigurări că aceasta va trece, bazându-se pe voturile UDMR – alţii care vor avea de pierdut odată cu alegerea primarilor în două tururi.
Da, în acest context, sunt toate şansele ca moţiunea să treacă, iar Guvernul Orban să pice. Ar fi primul pas concret spre declanşarea unor alegeri anticipate, aşa cum îşi doresc PNL, USR-Plus, PMP. Şi asta mă face să mă gândesc dacă nu cumva PNL chiar şi-a dorit asta, dacă nu cumva PNL chiar a calculat asta, ştiind că renunţarea la alegerile locale într-un singur tur va fi singura măsură care va face PSD să depună o moţiune de cenzură - una care să şi treacă. Ar fi singura variantă onorabilă de ieşire din scenă a cabinetului Orban, preferată unei demisii. Şi ar fi, cum spuneam, începutul preferat al operaţiunii de declanşare a alegerilor parlamentare anticipate, pe care şi le doreşte şi actuala guvernare. Ceea ce va face, însă, foarte probabil, ca alegerile primarilor în două tururi să nu se mai întâmple. S-ar putea ca acesta să fie preţul plătit pentru alegerile generale anticipate şi astfel să nu le putem avea, de fapt, pe amândouă. Un preţ pe care, culmea, doar PSD va decide dacă merită plătit.