Primari ţepuiţi de CJ | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Primari ţepuiţi de CJ

• colaborarea cu primăriile pentru deszăpezirea judeţului a redus cheltuiala publică la 3,2 miliarde lei vechi, faţă de media lunară din "era Tancrad" - 4,7 miliarde lei vechi • deşi a ieşit mai ieftin cu lucrările, CJ Brăila nu se grăbeşte să şi facă plata: pentru lucrările din decembrie anul trecut nu au ajuns nici acum banii la comune • plus că nu li se decontează întreaga sumă • primarii sunt nemulţumiţi de întârziere, iar unii dintre ei ameninţă chiar şi cu acţionarea în instanţă • parţial, problema s-ar rezolva chiar mâine, promite Consiliul Judeţean, odată cu aprobarea bugetului anual al autorităţii locale


Deszăpezirea fără "Tancrad" a fost mai ieftină, cel puţin în prima lună de iarnă din acest sezon rece. Primăriile de judeţ n-au reuşit să "topească" din bugetul public 4,7 miliarde de lei vechi lunar, cum a făcut-o iarna trecută compania gălăţeană, una dintre firmele favorite ale fostului preşedinte CJ, Gheorghe Bunea Stancu. Solicitările de plată trimise de primari pentru lucrările din luna decembrie 2014 abia dacă ating 3,2 miliarde lei vechi, cu aproximativ 1,5 miliarde mai puţin decât media lunară din sezonul rece 2013 - 2014. Deşi CJ Brăila a ieşit mai ieftin la socoteală lucrând cu primăriile din judeţ, nu se grăbeşte să le deconteze situaţiile de plată. Astfel, dezastrul din administraţia publică, generat de criza de putere din Consiliul Judeţean, încă mai face victime. Practic, UAT-urile (unităţi administrativ teritoriale) din judeţul nostru au cheltuit miliarde de la bugetele proprii, iar acum sunt amânate cu banii pentru la primăvară. Aleşii din judeţ se plâng că asta le cam dă peste cap socotelile cu cheltuielile la primării. Plus că nici nu-şi vor primi toţi banii întrucât, din solicitările de 3,2 miliarde, doar 2,8 miliarde lei vechi ar fi eligibili la plată, după cum susţine autoritatea locală. Deşi se plâng şi ei pe la colţuri de acestă situaţie, omologii PSD-işti preferă să declare că, oficial, nu sunt probleme. Împăciuitor, preşedintele interimar al Consiliului Judeţean, Viorel Mortu a explicat că întârzierea este cauzată de lipsa bugetului anual al instituţiei, care ar urma să fie adoptat într-o şedinţă extraordinară programată pentru mâine. Plăţile însă se vor face eşalonat, cel mai probabil tot în luna lui "mărţişor", dat fiind faptul că la 31 martie se termină contractele cu CJ Brăila, în baza cărora primăriile din judeţ au acţionat pentru deszăpezire. Rămâne de văzut câte dintre comune vor mai accepta o nouă colaborare în iarna care vine.

Primele cifre privind costul deszăpezirii din acest sezon rece arată foarte clar că afacerea cu primăriile din judeţ a fost cu mult mai profitabilă decât cea cu SC "Tancrad" Galaţi. Un calcul simplu, matematic, arată că factura totală pe iarna 2013 - 2014 a "drenat" din bugetul Consiliului Judeţean suma de aproximativ 19 miliarde lei vechi, adică o medie de 4,7 miliarde lei vechi per 4 luni de iarnă. Pentru prima dată în ultimii ani, primăriile de judeţ au fost cele care au prestat munca "Tancrad" pe drumurile din judeţ, iar situaţiile de plată centralizate la CJ Brăila, pentru ultima lună din 2014, abia dacă ating 3,2 miliarde lei vechi. Aşadar, ar rezulta o economie de 1,5 miliarde. Ce-i drept, iarna trecută a fost mult mai aprigă decât cea din care ne pregătim să ieşim, dar e încă devreme să ne pronunţăm dacă a venit sau nu primăvara, vremea încă ne mai poate face surprize.
Revenind, aşa cum spuneam, până acum la CJ au ajuns cereri de plată pentru lucrările de deszăpezire din judeţ în cuantum de circa 3,2 miliarde lei vechi. Deşi mai ieftin decât în perioada de "mandat" a gălăţenilor de la "Tancrad", autoritatea locală consideră eligibile la plată lucrări în cuantum de 2,8 miliarde lei vechi, pe motiv că e vorba despre activităţi de deszăpezire ce exced perioada de contract între CJ şi primăriile de judeţ. "Solicitările din partea primăriilor au valoarea de 320.000 lei. Noi am aprobat pe bază de contracte certe, până acum 280.000 lei. Restul de 40.000 lei neaprobate sunt sume cerute de primari în afara parteneriatului cu noi, deci care nu pot fi onorate. Este vorba despre acţiunile ce au avut loc din 23 decembrie 2014 până în prezent, nu şi ce a fost înainte, pe 2 decembrie", a spus preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu. Se ridică întrebarea: ce anume ar fi putut face primarii? Să nu dea zăpada de pe drumuri pentru că nu le decontează autoritatea locală cheltuiala? Răspunsul este în mod cert NU.

Primarii nemulţumiţi: "Altă dată să ne fie învăţătură de minte!"

Dincolo de respingerea la plată a cheltuielilor dinainte de încheierea contractelor de deszăpezire cu primăriile de judeţ, o altă problemă vine să tensioneze şi mai mult relaţia între Consiliu şi UAT-uri. Este vorba despre faptul că nici până acum, în februarie, primăriile nu şi-au încasat banii pe ce au cheltuit cu deszăpezirea în decembrie anul trecut.
Mai mulţi aleşi locali s-au plâns de faptul că decontările întârzie, cei mai mulţi dintre ei din arcul partidelor de opoziţie, dar trebuie spus că printre nemulţumiţi sunt şi primari PSD-işti chiar dacă n-au avut curajul să o declare pe faţă. Reporterii "Obiectiv" au contactat 13 UAT-uri din judeţ, cele care au încheiat primele contracte de colaborare cu CJ Brăila (Bordei Verde, Frecăţei, Galbenu, Gradiştea, Jirlău, Salcia Tudor, Stăncuţa, Suţeşti, Tufeşti, Unirea, Victoria, Vişani şi Zăvoaia), cu precizarea că ulterior toate primăriile au semnat, în final.
Printre cei mai vocali primari nemulţumiţi se numără liberalul de la Gradiştea, Andrei Petre care spune că este unul dintre primarii care a acţionat la primul episod de ninsoare de la finele lunii noiembrie 2014, iar acum CJ îi respinge la plată cererea, astfel încât ameninţă că are de gând chiar să dea în judecată autoritatea. "Dacă dânşii consideră că nu vor să deconteze aceste lucrări, vedem. Eu, unul, vă spun sincer, în momentul în care nu îmi decontează o să îi chem în judecată. Nu am nimic cu noua conducere a CJ, dar nu aş putea să îi numesc profesionişti pentru că au banii în cont şi nu ştiu dacă firmei Tancrad îi decontau la fel. Mi se pare că îi decontau dinainte. Dacă ei consideră că lucrarea trebuie să o fac în decembrie şi ei să îmi plătească în martie, e treaba dânşilor. Nu e o gândire tocmai ortodoxă, dar m-aş închina să dea acum o zăpadă de vreo 7-8 metri înălţime şi să stau şi eu şi oamenii acasă. Poftim! Vino şi desfundă drumurile judeţene cu banii pe care îi dai în martie!", a declarat Petre. De asemenea şi liberalul de la Zăvoaia, Stănică Drugău este supărat: "La noi cheltuielile cu deszăpezirea au însemnat undeva la circa 280 milioane de lei vechi şi încă nu s-a făcut decontarea de la Consiliul Judeţean. Normal că nu ne convine pentru că s-a făcut o cheltuială şi încă nu ne-am primit banii. Existau evident alte priorităţi în a cheltui banii respectivi, dar am semnat un contract pentru deszăpezire şi trebuia să ne respectăm acest angajament. Altă dată să ne fie învăţătură de minte". Şi omologul de la Victoria, Stăvărel Dorobanţu (PNL), îi împărtăşeşte punctul de vedere: "Nu este corect să ne amâne atâta vreme cu decontarea cheltuielilor. Mai ales că data trecută mi-am luat o mare ţeapă cu deszăpezirea, în sensul că deşi în alte comune s-au alocat chiar şi 4 tone de motorină, la noi au fost doar 550 litri".
Ionel Bălan, primarul de la Frecăţei (PNL) s-a plâns că înţelegerea cu CJ a fost că nu vor fi pauze lungi în decontări. "Noi, în decembrie acţionăm, iar în martie luăm banii? Nouă ni s-a spus în felul următor: pe decembrie faceţi factură, situaţie de lucrări şi până la sfârşitul lui ianuarie veţi primi banii. Asta a fost discuţia pe care am avut-o cu conducerea CJ Brăila. Am făcut contract de asociere, am semnat, dar nu ne-au dat niciun ban".
În acelaşi context, primarul liberal (ex-PDL), Rică Ţuţulan s-a arătat oarecum resemnat la ideea că UAT Jirlău va fi iarăşi trecut cu vederea de CJ Brăila, când vine vorba de bani.
Ceilalţi primari din grupul celor contactaţi de "Obiectiv", Florin Moroiu (Salcia Tudor - PNL), Nicu Turcu (Stăncuţa - PSD), Cristian Codreanu (Şuţeşti - PNG), Caraman Negrău (Vişani - PSD), Vasile Georgel (Bordei Verde - PDL), Nicolae Ganea (Galbenu - ex-PDL, actual PSD), Ioan Ungureanu (Unirea - ex-PDL, actual PNL) nu s-au arătat prea deranjaţi de întârziere, ba chiar social democraţii au ţinut să sublinieze că nu au nici o problemă că n-au primit încă nici un ban pe lucrările de până acum, fiind dispuşi să aştepte chiar şi până în martie banii de la CJ.

Vin şi banii, promite Viorel Mortu

De cealaltă parte, preşedintele interimar al CJ Brăila, Viorel Mortu s-a arătat încrezător că toate problemele cu decontarea lucrărilor se vor rezolva odată cu aprobarea bugetului anual al autorităţii. Practic, sursa citată a explicat că lipsa bugetului pe 2015 a fost cauza întârzierii: "Am întârziat cu plata deoarece nu avem bugetul votat. Aceste plăţi vor fi făcute după data de joi, 12 februarie. Miercuri avem o şedinţă extraordinară a CJ Brăila în care vom vota bugetul. De joi începând putem face plăţile. La cât de prompţi au fost primarii, categoric eu le-am mulţumit şi le voi mai mulţumi. Au fost oameni de o onorabilitate extraordinară faţă de situaţia în care se afla judeţul atunci. Deci în zona morală, am aproape bucuria de a constata că au fost oameni de o extraordinară onorabilitate, prompţi, harnici şi corecţi, dar pe zona de finanţare a acestei activităţi răspunsul este că nu se poate acum. Ambiguitatea în care suntem prinşi cu toţii este extraordinară. O încurcătură, lipsă de licitaţie, lipsă de firme, primarii cu unelte puţine, viscol sever, deci e o cascadă de situaţii delicate pe care trebuie să o gestionăm ireproşabil", a declarat Viorel Mortu.

Nechita: "Ştiu că Mortu le promitea că le dă banii pentru tot ce au lucrat până acum"

La rândul său, fostul vicepreşedinte CJ Brăila, liberalul Ovidiu Nechita, cel care a venit cu ideea colaborării directe cu primăriile din judeţ pentru deszăpezire, a explicat că are o serie de obiecţiuni legate de întregul eşafodaj legislativ creat de autoritatea locală privind perfectarea înţelegerilor cu UAT-urile, dar mai ales în privinţa capitolului decontarea lucrărilor. "A mai nins pe data de 29 noiembrie 2014. Nu ştiu să fi venit vreun primar cu deviz de lucrări pentru acea dată. Ei trebuia plătiţi până pe data de 31 decembrie. Mai departe, decizia a aparţinut actualului preşedinte interimar Viorel Mortu, dar nu ştiu ce a mai hotărât, pentru că nu am mai fost «la butoane», ca să spun aşa. Ştiu că dumnealui le promitea că le dă banii pentru tot ce au lucrat până acum. Eu le-am spus, la vremea respectivă, că nu este legal să le dea bani pentru acele zile. Trebuia găsită o formulă mai bună dinainte. Dar l-am auzit şi eu când le-a spus că o să plătească toate lucrările pe care le-au făcut până acum. Nu ştiu la care dintre lucrări s-a referit. Dacă lor li s-a spus o chestie şi se întâmplă altceva, eu nu pot să răspund pentru faptele domnului Mortu", a afirmat Nechita.

Prăbuşirea Stancu-Mija şi efectul domino

De precizat că, de obicei, Consiliul Judeţean avea încheiat contract de deszăpezire cel târziu până în toamnă. Anul 2014 a fost însă unul atipic întrucât, în cursul lunii august, fostul preşedinte al CJ, Gheorghe Bunea Stancu şi vicele Florin Mija au fost reţinuţi de procurorii DNA pentru abuz în serviciu şi conflict de interese. Drept urmare, cei doi au fost suspendaţi din funcţii, iar rolul de preşedinte interimar i-a revenit singurului vice rămas pe funcţie, liberalul Ovidiu Nechita. În furia evenimentelor, sarcina organizării licitaţiei pentru deszăpezire a ajuns într-un final la Nechita, însă, pe fundalul luptelor pentru preluarea puterii în CJ Brăila, procedurile au fost mult întârziate. În mod curios, la licitaţiile organizate de vicele liberal nu s-a înscris nici un ofertant aşa că, în cursul lunii decembrie 2014, în disperare de cauză, autoritatea a mers pe varianta colaborării directe cu primăriile de judeţ. Soluţia a fost adoptată în utima şedinţă a CJ din decembrie 2014, cu menţiunea că valabilitatea contractelor se prelungeşte până la 31 martie 2015.
În trecut, contractele au ajuns la SC "Tancrad", una dintre firmele preferate ale fostului preşedinte CJ, Gheorghe Bunea Stancu. De exemplu, în sezonul rece 2013 - 2014 factura totală a ajuns aproape de 20 miliarde de lei vechi. Şi în iernile trecute drumurile judeţene au fost deszăpezite tot de "Tancrad": în 2012 - 2013, de exemplu, contractul încheiat cu societatea menţionată a avut valoarea de aproape 2,49 milioane de lei fără TVA, (24,9 miliarde lei vechi), în timp ce mai înainte valoarea fusese de 2,42 milioane lei (24,2 miliarde lei vechi).

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro