Mergi la conţinutul principal

Prima mare provocare a anului 2021

Anul care se încheie a fost unul marcat, evident, de Covid-19 și de tot ceea ce a însemnat această boală. Totul s-a învârtit în jurul noului coronavirus, inclusiv viețile tuturor locuitorilor țării și planetei.

Din păcate, 2021 nu va fi prea mult diferit. Cel puțin, nu în prima sa jumătate – și asta în cel mai optimist caz. Să fim realiști, în ciuda a ceea ce ne dorim fiecare dintre noi, în ciuda speranțelor tuturor, că, odată cu încheierea acestui an, vom lăsa în urmă problemele generate de pandemie, anul 2021 va gravita în jurul aceluiași coronavirus. Cu diferența că, spre deosebire de 2020, anul viitor va fi sub spectrul vaccinului. Deja, în ultima lună, pe tema vaccinului s-au dus cele mai aprige discuții și dispute. Și este abia începutul! Discuții interminabile, teorii ale conspirației – aberant de stupide! –, antivacciniști, multă patimă și multă ură. Și, în general, discuții total nefundamentate științific – cine să mai stea să verifice o informație venită pe facebook? Culmea, dezinformarea are, în era internetului, o putere direct proporțională cu creșterea capacității de acces la informație a populației. A devenit mai ușor să dezinformezi decât să informezi și, cu atât mai mult, să încerci să demontezi o dezinformare.

Orice discuție devine însă fără sens în fața acestui adevăr: pentru ca o epidemie să fie stopată, este nevoie ca 60-70% din populație să fie imunizată – natural sau prin vaccinare. Restul sunt discuții fără sens.

Ca stoparea epidemiei să devină posibilă în România, raportat la populația oficială de 19,5 milioane de persoane, ar trebui să se imunizeze circa 13,6 milioane de oameni. Raportat la populația reală, care se situează, cel mai probabil, în jurul a 15 milioane de persoane, ar trebui să se imunizeze cam 10,5 milioane de persoane. Circa jumătate de milion de români sunt imunizați deja natural, suferind de Covid și vindecându-se. Să presupunem chiar că or fi 1 milion sau 1,5 milioane – deși imunizarea în cazul celor care au avut forme ușoare ale bolii nu durează decât vreo 3 luni, iar pentru ceilalți în jur de 6-9 luni, deci cei mai mulți nu vor mai fi imuni până la jumătatea anului 2021.

Oricum, teoretic, ar fi necesar ca restul de circa 9 milioane de români să se vaccineze în următoarele 6 luni. Să presupunem că vor exista într-adevăr 9 milioane de români care chiar o vor face. Să presupunem că există suficiente doze de vaccin pentru toți aceștia – lucru destul de probabil, datorită Uniunii Europene, din care bine că facem parte. Dar pentru ca toți cei 9 milioane de români să fie vaccinați în următoarele 6 luni ar trebui ca România să aibă o capacitate de vaccinare de circa 50.000 de oameni pe zi. PE ZI! În primele două zile de la debutul campaniei de vaccinare anti-Covid în România, au fost vaccinate circa 2.000 de cadre medicale, adică 1.000 de persoane pe zi. Să aibă oare România capacitatea de a vaccina cel puțin 50.000 de oameni pe zi, în condițiile în care vaccinul nu poate fi făcut la orice cabinet medical, ci doar în centre specializate?

De fapt, adevărata mare provocare a anului 2021 nu va fi convingerea a 70% dintre români de necesitatea vaccinării anti-Covid, ci de a asigura capacitatea vaccinării la timp a tuturor acelor români care chiar vor dori să se vaccineze. Ar fi stupid să ai suficiente doze de vaccin, să ai suficienți doritori, dar să nu-i poți vaccina pe toți. Dacă această problemă va fi rezolvată, va fi primul semn că 2021 chiar va fi un an mai bun. Va fi de fapt un semn că România va deveni o țară mai bună. Din păcate, primele semnale sunt jalnice cu privire la modul de organizare, la înscrierea pe platforma electronică etc etc.

Un an mai ușor tuturor!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro