Mergi la conţinutul principal

Primăria renunţă la construirea unui nou adăpost pentru câinii comunitari

• primarul Marian Dragomir justifică acest lucru prin faptul că sterilizările masive practicate în prezent va duce până la urmă la scăderea numărului patrupedelor, deci o asemenea investiţie nu ar mai avea rost • în schimb, Primăria va mai închiria încă un padoc cu capacitatea de câteva sute de locuri, astfel încât să poată reîncepe  operaţiunile de capturare a câinilor de pe străzi • în altă ordine de idei, Primăria Brăila susţine că s-au remediat toate neregulile  găsite de Poliţia Animalelor la adăpostul de la Unirea • deocamdată, Poliţia Animalelor nu confirmă aceste informaţii

 

Primarul Marian Dragomir a renunţat la ideea pe care o vehicula pe parcursul anului trecut, aceea de a construi de la zero un nou adăpost pentru câinii fără stăpân de pe raza municipiului Brăila. Mai nou, el spune că, în contextul în care sunt sterilizaţi sute de câini pe an, într-un viitor nu foarte îndepărtat numărul acestora va fi din ce în ce mai mic, iar investiţia într-un astfel de adăpost de mare capacitate nu se mai justifică. În schimb, Dragomir spune că s-a ales varianta închirierii unui padoc deja existent, care are o capacitate mai mare decât cea a adăpostului de câini de la Unirea (cel închiriat de la actualul parlamentar PSD Nicu Niţă, ce poate găzdui în condiţii decente 430 de câini). În conferinţa săptămânală ţinută ieri, edilul şef nu a vrut să dea detalii legate de padocul avut în vedere, spunând că locaţia acestuia urmează să fie dezvăluită în curând.

“Am ajuns la concluzia că, dacă vom continua în acelaşi ritm sterilizările, s-ar putea să nu se justifice un nou adăpost construit pe banii Primăriei. Căutăm o variantă de închiriere pe un număr mult mai mic de ani, astfel încât, când vom face calculele din punct de vedere economic, soluţia închirierii să fie net redusă financiar faţă de cea a construirii unui depozit care după o perioadă  nu va mai fi folositor. Am cam găsit un padoc. Nouă ne va reveni doar partea de amenajare garduri. Dacă vom continua sterilizările în acelaşi  ritm, cred că vom scăpa cât de curând de câinii de pe stradă. O să vedeţi. Imaginaţi-vă că sterilizarea anul trecut a unui număr de peste 650 de câini femele a condus în final la scăderea natalităţii. Dacă şi în acest an, în decursul celor 9 luni de zile în care putem face sterilizări, vom continua într-un ritm la fel de alert, cu siguranţă natalitatea canină va fi net scăzută în perioada următoare. Având în vedere faptul că şi câinii aceştia îmbătrânesc  şi că există o mortalitate normală, eu cred că, încet-încet, populaţia canină se va reduce”, a declarat primarul.

 

Situaţia adăpostului de la Unirea, încă în discuţii

 Referitor la adăpostul de la Unirea, unde un control recent al Poliţiei Sanitare Veterinare a Animalelor a scos la iveală grave nereguli ce provocau o mortalitate mare a câinilor, Dragomir a afirmat în conferinţa de presă că lucrurile au fost puse la punct între timp. “Vor merge acolo cei de la Poliţia Animalelor, însoţiţi de reprezentanţii SUPAGL pentru a constata că deficienţele au fost remediate. Ne-a mai rămas de reparat doar acoperişul, care a fost avariat în timpul viscolului din luna ianuarie”, a precizat primarul. Conform celor spuse de el, inspecţia celor de la Poliţia Animalelor ar fi trebuit să aibe loc chiar pe parcusul zilei de ieri. Un reporter Obiectiv l-a contactat, ieri după-amiază, pe coordonatorul Compartimentului Poliţia Animalelor din cadrul Direcţiei Sanitar Veterinare Brăila, Dragoş Frigioiu, pentru a-l întreba cum a decurs inspecţia şi dacă neregulile au fost remediate, aşa cum a afirmat primarul. Doctorul Frigioiu ne-a transmis, însă, că deocamdată nu a avut loc nicio verificare în acest sens. “Noi aşteptăm o notificare din partea celor de la Primărie, prin care să fim anunţaţi că măsurile de remediere dispuse în timpul controlului anterior au fost puse în practică. După ce vom primi notificarea respectivă, vom programa o nouă inspecţie”, ne-a declarat doctorul veterinar Frigioiu.

Contactat din nou de reporterii noştri, primarul Marian Dragomir ne-a dat din nou asigurări că totul este în regulă acum la adăpostul de la Unirea. Informat că Poliţia Animalelor nu a fost încă notificată de reprezentanţii Primăriei, edilul-şef şi-a contactat subordonaţii care se ocupă cu aceste aspecte, iar ulterior ne-a transmis că verificarea ar trebui să aibă loc, cel mai probabil, pe parcursul zilei de azi, vineri, 17 februarie.

Reamintim că, în urma controlului derulat de Poliţia Animalelor în data de 6 februarie la adăpostul de la Unirea, Serviciul de gestionare a situaţiei câinilor fără stăpân din cadrul Primăriei Brăila a fost amendat cu 2.000 de lei, iar capturarea câinilor de pe străzile municipiului şi cazarea lor în adăpost a fost suspendată temporar. Asta deorece adăpostul era supraaglomerat şi se confrunta şi cu alte deficienţe, cum ar fi găzduirea laolaltă a câinilor sănătoşi cu cei bolnavi sau hrănirea acestora tot la comun, prin aruncarea direct pe pardoseală a raţiilor de mâncare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro