• bunele intenţii ale autorităţilor locale s-au lovit de neseriozitatea sau lipsa de interes a firmelor specializate în astfel de amenajări • aşa se face că, deşi există bani alocaţi pentru lucrări, nici la ora actuală nu se ştie când vor fi finalizate cele trei parcuri de fitness despre care primarul Marian Dragomir vorbea încă din vara anului trecut
Hotărât lucru, autorităţile locale brăilene par a fi urmărite de ghinion când vine vorba despre angajarea de firme pentru punerea în practică a unor lucrări cu buget deja alocat. După şirul nesfârşit de contestaţii care a ţinut în loc, astă toamnă, adjudecarea licitaţiei pentru contractul de reparaţii stradale, Primăria condusă de Marian Dragomir s-a mai confruntat cu o problemă legată, de această dată, de amenajarea celebrelor parcuri de fitness promise de noul primar imediat după preluarea mandatului. Reamintim că Dragomir declara, în vara anului trecut, că în câteva luni, deci până la sfârşitul toamnei, brăilenii iubitori de sport şi mişcare în aer liber vor avea la dispoziţie trei spaţii amenajate cu instalaţii de fitness. Până la finele lui 2016, însă, cele trei parcuri nu s-au înfiinţat. Şi, mai mult, nici acum, când deja a început să se încălzească vremea, nu a apărut nicio instalaţie de fitness prin oraş. Potrivit primarului Marian Dragomir, există o explicaţie pentru această situaţie. Astfel, de vină ar fi firma care a câştigat, în luna noiembrie a anului trecut, contractul pentru realizarea şi dotarea celor trei parcuri de fitness, care veneau “la pachet” şi cu tot atâtea spaţii de joacă pentru copii. Din motive încă nelămurite pe deplin, după ce a câştigat procedura de achiziţie, respectiva firmă nu a mai venit să semneze contractul, pentru a se apuca efectiv de treabă. Astfel, a fost nevoie ca Primăria să scoată din nou lucrarea la “concurs”. Ghinionul a lovit, însă, din nou, pentru că la cea de-a doua procedură nu a mai depus nicio firmă oferte. “Asta e, o să reluăm procedura până când o să găsim o firmă interesată să pună în practică acest contract. E ciudat că unele societăţi comerciale se vaită că nu au lucrări, dar pe de altă parte nu vin să participe la licitaţii sau refuză să ducă până la capăt contractele câştigate”, ne-a declarat dezamăgit primarul Marian Dragomir. Cât priveşte suma pusă la bătaie pentru amenajarea celor trei parcuri de fitness pentru adulţi şi de joacă pentru copii, aceasta se ridică la 250.000 lei (2,5 miliarde de lei vechi n.n.). Edilul şef spune că la stabilirea acesteia s-a ţinut cont de valoarea de catalog a instalaţiilor de fitness şi a celor de joacă.
Ce firme au participat şi unde ar fi trebuit amenajate cele trei părculeţe
De implementarea proiectului se ocupă Serviciul de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală (SUPAGL). Directorul Marilena Barbu ne-a explicat că demersurile au fost începute din toamna anului trecut şi că s-au urmat toţi paşii prevăzuţi de legislaţia în vigoare. Astfel, s-a aprobat bugetul, s-au stabilit locaţiile, s-a aprobat investiţia în Consiliul Local Municipal şi s-au obţinut toate avizele necesare, inclusiv de la Direcţia de Cultură şi Patrimoniu, pentru că una dintre locaţii se află în Grădina Mare, o zonă situată în aria protejată a municipiului. Abia pe 28 noiembrie 2016 s-au finalizat toate procedurile birocratice şi a putut fi scos la licitaţie contractul, prin metoda cumpărării directe. S-au prezentat două firme - SC “Dupex” SRL şi SC “Macrotech” SRL Bucureşti. SC “Dupex” a fost descalificată, pentru că echipamentele oferite de aceasta nu îndeplineau condiţiile tehnice prevăzute în caietul de sarcini, astfel că procedura a fost câştigată de SC “Macrotech” SRL care, potrivit proiectului, ar fi avut 14 zile la dispoziţie pentru a amenaja cele trei spaţii de fitness şi de joacă. Surpriza neplăcută a fost că firma respectivă nu a mai venit să semneze contractul. Directorul Barbu spune că nu s-a oferit o motivaţie clară a acestei retrageri. “Probabil au zis că nu se pot încadra în termenul de 14 zile şi că o să le percepem penalităţi. În principiu, lucrarea nu este una foarte dificilă. Practic, trebuia aşezat un strat de pietriş pe care să se întindă tartanul, adică acel covor de cauciuc folosit pentru astfel de spaţii. Apoi se puneau pe poziţie instalaţiile de fitness şi de joacă, iar lucrarea era finalizată”, ne-a explicat Marilena Barbu.
Unul dintre părculeţe ar trebui amenajat în zona ANL Brăiliţa, pe o suprafaţă de 200 metri pătraţi, pentru care au fost alocate patru instalaţii de joacă pentru copii şi trei echipamente de fitness. Pentru acesta, este prevăzută suma de 87.000 lei. Altă locaţie, pentru care s-au alocat 113.000 lei, se află în Grădina Mare, unde zona de fitness urmează să acopere 90 mp, cu trei aparate specifice, iar cea de joacă 200 mp, cu şase instalaţii. În fine, o a treia locaţie se află în Parcul Monument. Pentru aceasta s-au alocat 50.000 lei, fiind vorba despre 92 mp, cu şapte echipamente pentru fitness.
După “figura” făcută astă toamnă de firma bucureşteană, autorităţile locale au reluat în urmă cu câteva săptămâni procedura de angajare a unui agent economic specializat în amenajarea spaţiilor şi furnizarea echipamentelor necesare. Astfel, demersurile au fost începute imediat după votarea bugetului municipiului pe anul în curs. Suma necesară a fost reportată din bugetul anului trecut, şi este tot 250.000 lei. Din păcate, ieri, 10 aprilie, a fost ultima zi în care firmele interesate puteau depune oferte, însă nu s-a prezentat nimeni. Urmează, conform celor spuse de primarul Dragomir, să se reia procedurile, de câte ori va fi nevoie, până când se va semna contractul.
Alte opt spaţii de joacă, dintre care un skateparc, bugetate pentru 2017
Pe lângă cele trei parcuri pentru care s-au început demersurile încă de anul trecut, Primăria Brăila a alocat şi 596.000 lei, din bugetul pe 2017, pentru reabilitarea a cinci locuri de joacă de pe raza municipiului şi amenajarea a două astfel de spaţii complet noi. În plus, s-au mai alocat 250.000 lei pentru un skateparc destinat amatorilor de role. Deocamdată, nu s-au stabilit locaţiile nici pentru cele două parcuri de joacă noi şi nici pentru skateparc. Oricum, abia acum se derulează procedura pentru găsirea unei firme specializate. Iar dacă interesul va fi la fel de mare cum a fost în ceea ce priveşte parcurile de fitness, nu se ştie dacă se va face ceva concret până la sfârşitul anului...