Mergi la conţinutul principal

Prevazatori de Sarbatori: cat si cum mancam

In perioada Sarbatorilor se produc cel mai des evenimente neplacute ce tin de sfera tractului gastrointestinal „deranjat” si legate de agravarea patologiilor preexistente. Cauza este consumul excesiv de alimente sau alcool. Iata la ce trebuie sa fiti atenti daca vreti sa evitati o vizita la spitalul de urgenta.

Daca urmati un regim vegetarian sau ati postit inainte de Sarbatori, nu treceti brusc la alimentele grele de origine animala, ci acordati-va cateva zile pentru o trecere lenta la alimentele de „dulce”. Recomandarea este sa le reintroduceti treptat. In acest mod, activitatea colecistului se intensifica progresiv si este evitata declansarea unor colecistite acute, indigestii, tulburari de tranzit intestinal.

Atentie la diabet si hipertensiune!

Nu cresteti consumul de sare daca suferiti de hipertensiune arteriala. La mesele de Sarbatori combinatia de varza murata, alcool si oboseala poate duce la pusee hipertensive. Daca suferiti de diabet zaharat, nu exagerati cu deserturile sau cu sucurile dulci. Consumati desertul doar la sfarsitul mesei, in cantitati mici si ajustati, eventual, tratamentul antidiabetic, daca aveti diabet, pentru a trece cu bine peste aceasta perioada.

Jumari si alte specialitati

Jumarile de porc si soriciul se mananca alaturi de ceapa, muraturi (exceptie in regimul hiposodat), friptura alaturi de salata, cozonacul nu e pe post de mic dejun, painea alba se inlocuieste cu paine integrala sau mamaliga din malai integral, o bucata de toba se consuma doar la „pachet” cu o felie de ardei gras, masa festiva se incepe obligatoriu cu ciorba sau salata si apoi se trece la felurile „grele”.

Lamaia, aliatul de incredere in perioada sarbatorilor

Atentie la bauturi!

Inlocuiti sucurile dulci si sucurile carbogazoase cu apa plata si ceaiuri de plante. In acest mod, va salvati de la mii de calorii ce vor ramane cu dumneavoastra dupa Sarbatori, calorii transformate ulterior in kilograme depuse in special in jurul abdomenului, sub forma de colac. Nu asociati anumite medicamente cu alcoolul, s-ar putea ivi interactiuni nedorite. Consultati-va cu medicul dumneavoastra curant. De exemplu, asocierea dintre alcool si medicamentele hipoglicemiante poate duce la hipoglicemii periculoase.

Citeste mai departe pe farmaciata.ro.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro