Pretul real al caselor din Braila | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Pretul real al caselor din Braila

Incepind cu 1 iunie, brailenii care isi vor vinde apartamentele
sau terenurile din intravilan si extravilan, proprietate personala, va
trebui sa tina cont de noile preturile informative stabilite de Corpul
Expertilor Tehnici pentru aceste bunuri. La solicitarea Camerei
Notarilor Publici, Corpul Expertilor Tehnici din Romania a
reactualizat preturile de referinta pentru apartamente si terenuri ce
pot face obiectul unor contracte de vinzare - cumparare, preturi in
functie de care vor fi incasate taxele notariale de timbru.
In editia de astazi va prezentam modul de calcul al valorii de referinta pentru unitatile locative individuale, altele decit blocurile de locuit, precum si pretul de referinta al terenului din intravilan (vezi tabel - n.r.).

Casa, scumpa casa

Pentru stabilirea valorii imobilelor, altele decit apartamentele, Corpul Expertilor Tehnici, prin expertii sai autorizati, a elaborat un mod de calcul si a stabilit o lista de preturi in functie de suprafata locuintei, terenul aferent, zona de amplasament, vechimea si materialul din care e efectuata constructia.
Chiar daca cetatenii vor vinde sau vor cumpara aceste bunuri cu preturi ce nu se vor incadra, din diverse motive, in limitele prevazute de lista amintita, acestia vor fi taxati, la notariat, cind vor inregistra tranzactia, in functie de preturile informative continute in documentul pus la dispozitia notarilor. Astfel, daca daca un cetatean, din diverse motive, a vindut o casa la un pret de 18.000 de lei, iar pretul prevazut in lista este de 30.000 de lei, el va trebui sa plateasca taxele notariale aferente valorii de 30.000 de lei, asta in cazul in care nu prezinta notarului o expertiza tehnica care sa justifice pretul scazut. In cazul tranzactiilor la valori mai mari decit pretul de referinta stabilit, taxarea se va face la valoarea cu care se declara incheiata tranzactia. De precizat ca lucrarea constituie un instrument de lucru pentru birourile notariale, informatiile neputind fi utilizate in expertizele judiciare.

De la 5 la 1.000 lei/mp

Modul de calcul al valorii locuintelor individuale, altele decit apartamentele de bloc, este acelasi pentru municipiu si judet si are la baza suprafata construita si suprafata terenului aferent. Diferenta de pret intre locuinte similare amplasate in zone diferite ale municipiului sau intre cele din municipiu si judet este data insa de indicii de pret, lei/mp, stabiliti diferit pentru terenul de sub cladire si terenul liber de constructii. In primul caz indicii de pret variaza de la 5 lei/mp (pentru casele vechi, din paianta, de la sate) la 1.000 lei/mp (pentru o constructie noua, din caramida, dotata cu toate utilitatile, amplasata in municiu, ultracentral). In al doilea caz, indicele de pret variaza de la 5 lei/mp teren intravilan in unele sate la “ lei/mp pentru terenul intravilan liber de constructii din zona 0 a municipiului.
Ca si in cazul apartamentelor, casele care beneficiaza de lucrari interioare deosebite sau care asigura un confort locativ superior, pot valora mai mult, pretul final reflectind calitatile de negociatori ale vinzatorului si/sau cumparatorului.
Noi va vom prezenta doua exemple de calcul, unul pentru o casa prapadita dintr-unul din cele mai sarace sate ale judetului si unul pentru o constructie noua, moderna din zona 0 a Brailei.

Exemple de calcul

Pentru primul exemplu ne vom opri asupra unei case vechi, din caramida, situata in comuna Viziru. Casa pentru care vom efectua calculul sa presupunem ca are o suprafata construita de 100 mp si o curte de 1.500 mp. Conform tabelelor, comuna Viziru este arondata Circumscriptiei Judecatoriei Insuratei, caz in care mp de suprafata construita este de 150 de lei, iar mp de intravilan este de 25 lei. Deci: 100 mp x 150 lei # 15.000 de lei; 1.500 mp x 25 lei # 37.500 lei.
Insa valorile din tabel se utilizeaza pentru evaluarea unei "vetre de casa" - termenul fiind utilizat pentru suprafete de teren de pina la 1.200 mp. Pentru restul terenului se vor utiliza preturile diminuate cu 70%, respectiv valorile din tabel se inmultesc cu 0,30. Prin urmare, 37.500 lei x 0,30 # 11.250 lei .
Asadar, casa din Viziru si cu terenul respectiv sint evaluate la 26.250 lei (262,25 milioane de lei vechi)
Trecem acum la municipiu si vom alege o casa noua, moderna, in buricul tirgului, cu 300 mp suprafata construita ( indicele este de 1.000 lei/mp) si o curte de 500 mp (“ lei/mp). Deci: 300 mp x 1.000 lei a 300.000 lei (3 miliarde de lei vechi); 500 mp x 700 lei # 350.000 (3,5 miliarde de lei vechi). In total, aceasta locuinta va avea un pret de referinta de 6,5 miliarde de lei vechi.
Conform acestui mod de calcul si in baza tabelelor publicate, fiecare dintre dumneavoastra isi va putea stabili pretul corect al locuintei, in functie de zona in care e amplasata sau de localitate, vechime, marime si grad de dotare.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro