din diverse motive, va vinde un teren agricol cu 1.200 lei/ha (12 milioane de lei vechi/ha), iar pretul prevazut in lista este de 1.500 lei/ha (15 milioane lei), el va trebui sa plateasca taxele notariale aferente valorii de 15 milioane. In cazul tranzactiilor la valori mai mari decit pretul de referinta stabilit, taxarea se va face la valoarea cu care se declara incheiata tranzactia.
Cel mai ieftin pamint din judet este la Visani
O analiza atenta a listei puse la dispozitia noastra de Camera Notarilor Publici arata ca in judetul Braila, cel mai scump extravilan este la Cazasu si Varsatura - 3.000 lei/ha (30 milioane de lei vechi/ha), iar cel mai ieftin, la Visani - 1.200 lei/ha (12 milioane de lei/ha) si la Sutesti - 1.400 lei/ha (14 milioane de lei/ha). In restul judetului, conform documentului, pretul pamintului de situeaza intre 15 si 25 de milioane de lei vechi/ha.
La Visani, conform precizarilor primarului Ilie Tupea, pretul atit de mic al pamintului este determinat de doua aspecte: departarea mare a comunei fata de municipiu, peste 80 km, si oferta scazuta. Taranii din Visani nu prea si-au vindut terenul, iar daca au facut-o au oferit solele de calitate scazuta. Acesta este si motivul pentru care, cu putine exceptii, in comuna nu exista proprietati mai mari de 30 ha, indiferent daca apartin unor localnici sau unor persoane venite din afara. Doar la Ciineni exista o exploatatie agricola mare, 200 ha proprietate si 400 ha in arenda. "Au incercat, dar nu au reusit sa cumpere mai mult de 30 ha, cetatenii nostri nu prea au vrut sa-si vinda pamintul. Iar daca au facut-o s-au orientat la terenul din Lunca Buzaului, de calitate scazuta. Acesta e pretul - 12 milioane de lei/ha. Au fost rare cazurile in care au vindut cu 15 milioane de lei/ha", a precizat Ilie Tupea.
La Sutesti, grosul s-a vindut deja
La Sutesti, in schimb, spune primarul, Alexandru Ardeleanu, grosul s-a vindut pina acum un an, intr-adevar cu 14 - 15 milioane de lei/ha. Acum insa tranzactiile cu terenuri sint rare in comuna si nici cumparatori nu prea mai sint.
Ieftin si rar scos la vinzare este si pamintul de la Tichilesti. Gicu Davidescu, primarul comunei, spune ca la Tichilesti s-a vindut foarte putin pamint, cel mai mult cu 15 - 20 milioane de lei/ha. "Oferta este extrem de redusa la Tichilesti dintr-un motiv simplu: este comuna cu cel mai putin pamint - 3.600 ha", a subliniat Davidescu.
In general, sustin primarii Brailei, in ultimul an, numarul tranzactiilor cu teren arabil a scazut considerabil. Pe de o parte, cei decisi sa isi instraineze averea funciara au facut lucrul acesta in anii trecuti, iar pe de alta, cei care doresc sa faca o afacere buna asteapta integrarea. Ei au recunoscut ca informatiile vehiculate pe toate canalele mass-media prin care expertii au avertizat ca odata acceptata in Uniunea Europeana, in Romania pretul pamintului va creste considerabil, a dat roade.
Intermediarii au si ei rolul lor
Va spuneam ca fata de pretul de lista exista si exceptii, teren vindut mult mai ieftin decit pretul stabilit de experti si, din contra, teren vindut la preturi uriase. In primul caz, cea mai mare diferenta pe care am descoperit-o noi este la Salcia Tudor. Aici, diferenta in minus fata de lista este de circa 4 - 5 milioane de lei. Conform declaratiei primarului comunei, Jean Buzatu, la Salcia, pretul de vinzare al terenului agricol nu depaseste 13 milioane de lei/ha, aceasta in conditiile in care pe lista comuna figureaza cu 17 milioane de lei. Pe aceasta zona insa, majoritatea terenului a fost cumparat prin intermediari asa ca, pentru o imagine completa, la pretul primit efectiv de proprietar se mai poate adauga si 1 - 2 milioane lei/ha, comision. Oricum, pretul ramine foarte mic in comparatie cu expertiza si extrem de mic in comparatie cu preturile practicate in Uniunea Europeana unde, cel mai ieftin pamint se vinde cu minim 1.000 euro/ha (35 milioane de lei vechi). Ce-i drept, a tinut sa precizeze primarul Buzatu, la Salcia Tudor nu s-a mai inregistrat nici o tranzactie cu extravilan inca din luna septembrie. Diferente in minus fata de lista, dar ceva mai mici, maxim 2 milioane de lei/ha, se intilnesc de asemenea in toate comunele sarace ale judetului, dar si in zonele cu teren din clasele de fertilitate III si IV sau in care sistemul de irigatii nu este functional.
Terenurile "vinate" de anteprenori depasesc 1 miliard de lei/ha
Daca in minus diferentele fata de lista sint de ordinul citorva milioane de lei vechi, la categoria diferente in plus, situatia este, in unele cazuri, uluitoare. Terenurile agricole cautate se vind si de zece ori mai scump fata de preturile de referinta, iar cele "vinate" de anteprenori ajung la niste preturi fabuloase, ce depasesc chiar miliardul de lei vechi. Celebre sint tranzactiile inregistrate pe razele comunelor Cazasu si Chiscani, cu terenuri incadrate in extravilan, dar care au deschidere la drumurile nationale sau europene, tranzactii care au depasit 1 - 1,2 miliarde de lei vechi/ha. Pe raza administrativa a acestor comune, chiar si terenurile indepartate care sub nici o forma nu vor putea avea vreodata alta destinatie decit strict cea agricola, atrag investitorii ca un magnet. La Cazasu sau Chiscani, cel mai prost teren si cel mai departat nu se da sub 50 milioane de lei/ha, in ciuda faptului ca expertii au decis ca valoarea lui reala nu este mai mare de 30 milioane de lei. Media este insa undeva spre 200 milioane de lei/ha. Tot un caz special este si terenul de la Urleasca, cel mai bun pamint din judet, diferenta dintre valoarea de piata si valoarea de lista fiind insa rezonabila, 40 - 50 milioane de lei fata de 25 milioane de lei/ha, pretul expertilor.