"Estimez ca la sfirsitul primului trimestru, pretul mediu al unei suprafete construite va urca cu minim 20%, prin preluarea in devizul lucrarilor a majorarii costurilor materialelor de constructii, cheltuielilor de transport, motivate de scumpirea carburantilor si a manoperei", a afirmat presedintele ARACO.
Directorul general al Holcim Romania, Markus Wirth, a declarat si el, tot ieri, ca pretul cimentului va urca in acest an cu 10-12%, crestere similara cu cea din 2007, ca urmare a majorarii costurilor cu utilitatile, materia prima, impozitele si forta de munca.
Totodata, el a afirmat ca nu stie daca industria producatoare de ciment va opera o singura majorare de pret in acest an.
"In Romania este cel mai scump ciment din Europa. O noua majorare de 12% inseamna in costul final mediu al unei lucrari o crestere de 4-5%, fara sa luam in calcul si majorarile pe care le genereaza scumpirea altor produse, precum betonul sau mortarele", a spus Razvan Niculescu-Aron, vicepresedintele Patronatului Societatilor din Constructii (PSC).
Aron a afirmat ca asteapta "reactiile" celorlalti doi importanti jucatori de pe piata de profil, subsidiarele grupurilor Lafarge (Franta) si Heidelberg Cement (Germania).
"Este interesant de vazut ce fac si ceilalti jucatori. Stiu ca si-au diminuat exporturile ca sa asigure piata din Romania, unde oricum se vinde cel mai scump ciment din Europa", a zis Aron.