Mergi la conţinutul principal

Prefectura a cerut revocarea dispozitiei de retrocedare a Pietei Concordia

Complicatii, in chestiunea retrocedarii in natura a unei parti din Piata Concordia. Prefectura judetului Braila a cerut oficial primarului Constantin Cibu revocarea dispozitiei sale vizind retrocedarea in natura a unei parti din Piata Concordiei, declansind procedura prealabila, in cazul in care acesta refuza solicitarea respectiva. Primarul a fost informat printr-o adresa semnata de prefectul Nicolae Mitroi ca suprafata de teren vizata face parte din domeniul public si, ca atare, nu poate fi retrocedat in natura. "Terenul care face obiectul dispozitiei nr. 10065/15.06.2006 face parte din domeniul public al municipiului Braila, asa cum reiese din HG 363/2002, privind atestarea domeniului public al judetului Braila, precum si al municipiului, oraselor si comunelor din judetul Braila si din HCLM Braila nr. 107/13 iulie2001, unde la litera G, pozitiile 7 si 8 este consemnata Piata Concordia, cu o suprafata totala de 3558 mp. In conformitate cu prevederile art 11 din Legea nr. 213/1998 privind proprietatea publica si regimul juridic ala cesteia, “bunurile din domeniul public sint inalienabile, insesizabile si imprescriptibile: deci aceste bunuri nu pot fi instrainate”. Din documentatia pusa la dispozitie si din preambulul care sta la baza emiterii dispozitiei nu reiese ca terenul a fost trecut in domeniul privat al municipiului Braila. In aceste conditii, dispozitia in cauza nu putea fi emisa decit in situatia in care aceasta ar fi fost precedata de o hotarire a CLM, prin care se aproba trecerea din domeniul public, in domeniul privat a terenului care face obiectul dispozitiei de retrocedare", se arata in documentul amintit.
Primarul Cibu nu este insa deloc impresionat de solicitarea Prefecturii si nu are nici un gind sa-si revoce dispozitia, pe motiv ca totul s-a facut legal: "Cu adresa asta va lua plasa Prefectura. Ne-a cerut sa ne retragem dispozitia. Ei nu vorbesc, in adresa respectiva, despre fondul problemei, recunosc dreptul de proprietate, se leaga de procedura, ca trebuia trecut inainte de retrocedare in domeniul privat. Eu am restituit pina acum in natura 234 de imobile, din care unele au fost in domeniul public. Pina acum nu au sesizat aceasta chestiune cei de la Prefectura? Nu are importanta ca e domeniul public sau privat, il retrocedezi in natura, si cind faci ulterior inventarul, l-ai taiat de pe lista! Acum, ce vrea? Daca CLM nu aproba trecerea din domeniul public, in domeniul privat, ce faci? Cine raspunde, ca se blocheaza aplicarea legii?"

"Sint obligati trei ani de zile sa mentina aceata destinatie"

Si directorul Sorina Bosoanca, din cadrul Primariei, este de parare ca prefectura nu are dreptate sa pretinda trecerea suprafetei de teren vizate din domeniul public in cel privat, inainte de retrocedarea in natura. Bosoanca sustine ca aici este vorba despre o retrocedare, nu o instrainare a terenului si, deci, nu este necesar un asemenea transfer: "Au cerut sa inaintam tot dosarul, deoarece Prefectura nu a avut la baza tot dosarul, ci doar un simplu referat. Pe mine, ca Primarie, nu ma obliga legea sa trimit tot dosarul la Prefectura, ma obliga sa trimit intreg dosarul, cu actele originale, la Bucuresti, iar la mine ramin numai copiile. Asta, pentru ca se ia o masura mixta: le-am restituit terenul, ne dau banii inapoi pentru teren, dar primesc masuri reparatorii pentru constructiile de pe Concordiei 4, imobilul lor. Este adevarat ca domeniul public este imprescriptibil, inalienabil si insesizabil, dupa cum se precizeaza in adresa primita. Nu trebuia insa sa trecem din domeniul public in domeniul privat suprafata de teren in discutie, pentru ca noi nu discutam aici despre instrainare, ci despre retrocedare, ceea ce este cu totul altceva. Nu confundati. Legea ma obliga sa retrocedez. Mai mult, terenul respectiv a fost expropriat, la momentul respectiv, in scopul de a se construi acolo blocuri. Legea spune ca daca nu s-au construit imobilele respective, pentru care s-a facut exproprierea, nu este afectat de detalii de sistematizare aprobate potrivit legii. Noi astazi vom raspunde Prefecturii, si ne adresam si autoritatii nationale, pentru ca nu numai ca Legea 247 care completeaza Legea 10, este o lege speciala, dar se restituie, potrivit art. 16, bunurile, indiferent ca sint in domeniul public sau in cel privat. Restituirea este o masura reparatorie pentru fostii proprietari, si nu este o instrainare, in sensul principiului constitutional care caracterizeaza proprietatea publica".
Directorul Bosoanca a venit insa si cu o serie de precizari care sa-i linisteasca pe cetateni, dar si pe comerciantii din piata. Potrivit acesteia, timp de trei ani, de la momentul retrocedarii, sectorul de legume-fructe, aflat pe terenul vizat, va ramine acolo: "Ce trebuie sa stie populatia Brailei, si mai ales cei care lucreaza in piata, este ca noii proprietari sint obligati potrivit legii ca timp de trei ani sa-i mentina destinatia. Mai mult, legea spune ca daca proprietarul vrea sa instraineze acest teren este obligat sa notifice statul roman, Ministerul Finantelor si apoi autoritatile locale, sa-si manifeste dreptul de preemptiune la cumparare. Noi avem suficient timp, trei ani de zile, sa ne facem un plan si sa rascumparam terenul, dar respectind proprietatea. Oamenii din piata m-au abordat, ca “ce facem, ne da afara!”. Nu se va intimpla asta. Sint obligati trei ani de zile sa mentina aceasta destinatie".

Primarul spune ca il poate demite pe directorul Pietelor

Pe de alta parte, primarul municipiului a mai precizat ca parlamentarii PSD nu cunosc bine legea, daca sustin ca el nu o poate demite pe directorul Administratiei Pietelor, Simona Draghincescu. Cibu spune ca poate sa o demita, si chiar este posibil sa faca acest lucru, dat fiind ca Draghincescu prea ii contesta deciziile: "Domnul deputat Tudose a uitat ca a votat recent o completare la Legea 215, a administratiei locale, care ofera atributii largite primarilor, in care se spune clar ce este in administrarea CLM si ce este in administrarea directa a primarului. Directia Administratia Pietelor este in administrarea directa a primarului, care are dreptul sa numeasca si sa destituie directorii respectivi. Inca nu m-am hotarit daca o destitui sau nu pe directorul Simona Draghincescu, sa vedem cum reactioneaza, dar ea are foarte multe iesiri din astea... neavizate de primar, si s-ar putea ca pina la urma sa fie destituita. Deci n-am inteles, vii tu sa faci ordine, Braila este locuita numai de prosti, sa faca ea legi? Cine doreste sa aiba in subordine pe cineva care-i critica tot timpul dispozitiile? Nu mi se pare normal. A mai fost problema cu Politia comunitara, cind a contestat decizia Consiliului local, si nu a vrut sa angajeze politistii comunitari. Merge o data, de doua ori, dar nu accept la nesfirsit! Eu pot sa o demit, nu-mi trebuie aprobarea CLM. Pe de alta parte, vreau sa-l linistesc pe domnul deputat: nu trebuie sa se astepte sa se retrocedeze in natura Piata Independentei sau vreo intersectie importanta din oras, pentru ca notificarile pentru Legea 247 s-au incheiat de luni de zile".

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro