Fiinta umana traieste in simbioza cu un numar enorm de microorganisme, care o populeaza la diferite niveluri. Poate ca relatia cea mai importanta si mai stransa este cea cu microorganismele digestive.
Ne referim la microbiota intestinala, cea care are de peste 100 de ori mai multe gene decat intregul genom uman si pe care omul o capata incet-incet, din momentul nasterii. Venim pe lume cu intestinul steril, iar ceea ce mancam in fiecare moment influenteaza in mod esential profilul microbilor pe care ii purtam in intestin. De-a lungul vietii, microbiota se modifica substantial si momente importante, cum sunt pubertatea, sarcina, menopauza, bolile grave, traumatismele severe aduc schimbari temporare sau definitive.
Compozitia florei influenteaza intregul organism
De remarcat este ca flora intestinala se stabilizeaza intr-o oarecare masura la varsta adulta. Ceea ce nu inseamna ca nu o putem schimba – in rau sau in bine. Studiile din ultimele decenii au aratat o influenta hotaratoare a acestor microbi nu numai asupra sanatatii locale, ci si asupra intregului organism. De la starea de spirit (si depresia pare a fi influentata de compozitia florei intestinale) pana la sporul ponderal sau capitalul muscular, de la toleranta la glucoza pana la depunerea de grasimi in ficat, toate sufera modificari sub influenta florei intestinale. Probabil ca in viitor vom sti mai multe despre aceste procese complexe si, mai ales, despre cum putem influenta consistent flora, astfel incat sa lucreze si in favoarea noastra.
Citeste mai departe pe farmaciata.ro.