Mergi la conţinutul principal

Prea multe dosare, prea puţini procurori

Fruntaşi, de mai mulţi ani, la nivelul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Galaţi, procurorii brăileni duc o luptă inegală cu infractorii - din pricina volumului de muncă uriaş - situându-se, cu toate acestea, înaintea colegilor din judeţele vecine Vrancea şi Galaţi. Bilanţul activităţii desfăşurate de ei în primul semestru al anului relevă aceeaşi problemă: lipsa acută de personal.
"În semestrul I 2012, activitatea la parchetele de pe raza judeţului Brăila s-a desfăşurat tot în condiţiile unei lipse evidente de magistraţi procurori. Deşi statele de funcţii prevăd un număr total de 33 de procurori, la toate unităţile şi-au desfăşurat activitatea 22 de procurori. Dar chiar şi în aceste condiţii, procurorii au dat dovadă de fermitate în soluţionarea cauzelor şi trimiterea în judecată a inculpaţilor, în termen rezonabil. Şi în ceea ce priveşte personalul auxiliar (grefieri, arhivari - n.r.) avem probleme", ne-a precizat prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila, Mariana Ioan.

"Câţiva procurori au doar câteva luni de practică"

Situaţia este cu adevărat critică la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila (Judeţean), unde sunt ocupate doar nouă posturi din 14, cât prevede statul de funcţii. Aici au activat, efectiv, doar opt procurori, pentru că unul a fost delegat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila, unde ocupă funcţia de prim-procuror adjunct.
La Parchetul de pe lângă Judecătoria Brăila activează opt procurori, faţă de 13 cât prevede statul (trei dintre aceştia având mai puţin de un an de practică), iar la Parchetul Însurăţei sunt ocupate doar jumătate din posturile de procuror (doi procurori în loc de patru). Culmea, chiar şi condiţiile deficitului de personal, procurorii au obţinut rezultate "bune şi foarte bune".
"Rezultatele obţinute de parchetele brăilene au fost bune şi foarte bune şi au fost apreciate de conducerea Parchetului Curţii de Apel Galaţi, în condiţiile în care schema de personal este ocupată în proporţie de circa 64%, iar unii procurori de la Parchetul de pe lângă Judecătorie au o experienţă redusă, cu doar câteva luni de practică", a precizat, în acest context, primul procuror al judeţului.
Nu e de mirare că unii magistraţi procurori preferă să muncească şi peste program sau în weekend, iar alţii îşi sacrifică o parte din zilele de concediu ca să definitiveze dosarele pe care le au în supraveghere sau la urmărire penală proprie.
Cifrele puse la dispoziţie de conducerea Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila sunt cât se poate de relevante, procurorii fiind, practic, sufocaţi de sute şi mii de cauze cu tot atâţia învinuiţi, dosare cu mii de martori şi zeci de mii de pagini conţinând acte, probe şi declaraţii, pe care magistraţii trebuie să le pună cap la cap.
Astfel, potrivit statisticilor, în semestrul I al anului, procurorii brăileni au avut de soluţionat 16.193 de cauze (aflate în stoc sau înregistrate în această perioadă), faţă de 15.318 în aceeaşi perioadă a anului trecut. Au fost soluţionate 4.346 de cauze (faţă de 4.108 în sem. I 2011), mai bine de 90% dintre acestea fiind finalizate cu netrimitere în judecată.
Din totalul cauzelor, 334 au fost soluţionate prin rechizitoriu, 691 prin scoaterea de sub urmărire penală (SUP) - din care 602 conform art. 18/1 Cod Penal -, iar în 35 de cauze s-a dispus încetarea urmăririi penale. Cele mai multe cauze (3.285) au fost soluţionate prin neînceperea urmăririi penale (NUP).

5.936 cauze cu AN aşteaptă să fie soluţionate

La sfârşitul semestrului I al anului, la cele patru parchete brăilene rămăseseră nesoluţionate 4.868 de dosare cu autori cunoscuţi (AC) şi 5.936 cu autori necunoscuţi (AN). În aceeaşi perioadă a anului trecut erau înregistrate aproape 7.500 de cauze cu AN.
Cât priveşte rata criminaltăţii, în primul semestru al lui 2012 a fost de 135 de inculpaţi trimişi în judecată la 100.000 de locuitori. Statisticile arată că au fost, în total, 482 de inculpaţi trimişi în judecată, la o populaţie de 356.653 de locuitori, cât are judeţul.
Majoritatea covârşitoare a celor deferiţi instanţelor de judecată (458 din totalul de 482) sunt bărbaţi. 289 dintre ei nu au nicio ocupaţie, 48 sunt analfabeţi, 242 au terminat doar gimnaziul şi doar 15 sunt cu studii superioare. Interesant este faptul că 59 dintre inculpaţii trimişi în judecată au încălcat legea sub inflenţa băuturilor alcoolice şi cam tot atâţia sunt recidivişti.
S-au înmulţit îngrijorător tâlhăriile (39 de inculpaţi au fost trimişi în judecată pentru tâlhărie, faţă de 28 în aceeaşi perioadă a anului trecut), la fel, cazurile de înşelăciune. Doi brăileni au fost deferiţi justiţiei pentru că şi-au bătut soţiile, iar 21 pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice.
Pagubele pricinuite în primele şase luni ale anului prin furt, evaziune fiscală, contrabandă, înşelăciune, delapidare şi distrugere au fost de 1.733.485 lei şi 474 de euro. Cât priveşte calitatea activităţii de urmărire penală, trebuie menţionat că nu au fost înregistrate cazuri de restituire a dosarelor pentru completarea urmăririi penale. De asemenea, nu au fost cauze penale în care instanţa de judecată să fi dispus infirmarea sau redeschiderea urmăririi penale. La toate cele patru parchete brăilene au existat, totuşi, zece inculpaţi achitaţi definitiv de către instanţele de judecată, şapte dintre aceştia prin aplicarea art. 18/1 Cod Penal (sancţiune administrativă).
Concluzionând, se observă că atât în ce priveşte supravegherea cercetărilor, cât şi la urmărire penală proprie, a crescut numărul cauzelor înregistrate şi a celor soluţionate şi nu au existat cauze în care judecătorii să fi dispus restituirea la parchet pentru refacrea urmăririi penale.
Totodată, procurorii de la Secţia Judiciară au participat la şedinţele de judecată în peste 3.200 de dosare penale şi au declarat 60 de apeluri şi recursuri. Nu în ultimul rând, în semestrul I au fost soluţionate la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila 14 cauze în materia adopţiei interne şi 90 de cauze în cea a promovării drepturilor copilului. Ultimele au avut ca obiect încredinţarea minorilor unor familii (opt dosare), încredinţarea minorilor unor asistenţi maternali (40 de dosare) şi cu plasament în regim de urgenţă (40 de dosare).
Pe lângă toate acestea, procurorii au primit sute de persoane în audienţă şi au înregistrat spre soluţionare 632 de cereri, reclamaţii şi memorii, din care au fost soluţionate deja 489.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro