Au trecut patru ani în care criza globală a tot răvăşit piaţa imobiliară, iar efectele încă se resimt. Dovadă stau cotaţiile de taxare prin intermediul cabinetelor notariale a tranzacţiilor imobiliare valabile pentru acest an. Fenomenul care se remarcă în cazul apartamentelor este scăderea preţurilor în cazul celor cu 4 camere şi evoluţie liniară pentru cele cu 2 şi 3 camere, dar şi la apartamentele de lux. Cam asta rezultă din analiza datelor pe care notarii le vor lua în calcul cu ocazia viitoarelor tranzacţii imobiliare, pe 2014, atunci când vor stabili valoarea taxei notariale de timbru. Aşa cum "Obiectiv-Vocea Brăilei" v-a obişnuit, vă propunem în cele ce urmează o serie de materiale în care vom prezenta valorile de "circulaţie" în cazul apartamentelor, caselor şi terenurilor din municipiu dar şi din judeţ.
Potrivit Codului Fiscal, Camerele Notarilor Publici îşi actualizează, de obicei o dată pe an, chiar în luna ianuarie, expertizele privind valoarea de circulaţie a bunurilor imobile, care vor fi comunicate la direcţiile teritoriale ale Ministerului Finanţelor Publice. Astfel, la solicitarea Camerei Notarilor Publici, Corpul Experţilor Tehnici din România a reactualizat preţurile de referinţă pentru apartamente şi terenuri ce pot face obiectul unor contracte de vânzare - cumpărare, preţuri în funcţie de care vor fi încasate taxele notariale de timbru. Listele cu noile preţuri ar urma să intre în vigoare din februarie, cu menţiunea că în cazul în care vor apărea modificări, acestea vor fi comunicate brăilenilor imediat ce experţii vor realiza noi rapoarte în acest sens.
Pentru o mai bună prezentare a informaţiilor, publicarea tabelelor cu valoarea minimă de circulaţie a imobilelor se va face în episoade. În această ediţie vă vom prezenta informaţiile aferente cotaţiilor pentru toate apartamentele din municipiu, urmat de episodul II cuprinzând ansamblurile de locuinţe din judeţ. În etapa următoare vor fi prezentate tabelele cu preţurile informative pentru casele din municipiu şi judeţ şi vom încheia cu un alt capitol important, acela al terenurilor.
Varga: "Actele să fie încheiate pentru valoarea reală de vânzare!"
În ceea ce priveşte strict apartamentele din Brăila, raportul de expertiză a fost structurat pe zone de amplasament şi principalele străzi ale urbei. Preţurile informative sunt exprimate în RON şi sunt stabilite pentru blocuri de locuit, diferenţiat pentru garsoniere şi apartamente (1 - 4 camere), în funcţie de confort (I, II, III). Important de precizat este că, indiferent dacă cetăţenii vor vinde sau vor cumpăra bunurile cu preţuri ce nu se vor încadra, din diverse motive, în limitele prevăzute de lista amintită, aceştia vor fi taxaţi, la notariat, când vor înregistra tranzacţia, în funcţie de preţurile informative conţinute în documentul puse la dispoziţia notarilor. Cu alte cuvinte, dacă un cetăţean, din diverse motive, a vândut un imobil la un preţ sub cel din listă, el va trebui să plătească taxele notariale aferente valorii documentelor prezentate în această ediţie a ziarului şi în cele următoare. În cazul tranzacţiilor la valori mai mari decât preţul de referinţă, în mod evident, taxarea se va face la valoarea cu care se declară încheiată tranzacţia. "Îmi menţin recomandarea fermă ca actele să fie încheiate pentru valoarea reală de vânzare. Aceasta deoarece în cazul unei eventuale anulări în instanţă a contractului de vânzare-cumpărare, din diverse motive, cumpărătorul să îşi poată primi înapoi suma trecută în respectivul contract", ne-a declarat vicepreşedintele Uniunii Naţionale a Notarilor Publici din România (UNNPR), deputatul USL Vasile Varga.
În aceleaşi documente se menţionează faptul că valorile de listă se modifică în anumite marje în funcţie de etaj sau vechimea imobilului. Astfel, pentru apartamentele din blocurile cu 4 nivele, situate la etajele 3 şi 4 se recomandă diminuarea valorilor de listă cu 15% pentru apartamentele de la nivelul 4, şi 8% pentru cele de la nivelul 3. În cazul blocurilor cu 10 etaje, diminuarea este de 20% pentru apartamentele situate la etajele 9 şi 10, şi de 15% pentru cele de la etajele 7 şi 8. Tot cu 15% este diminuată şi valoarea apartamentelor situate la ultimele 2 etaje din blocurile cu 7 şi 8 nivele.
Apartamentele din zona de lux au rămas la aceleaşi cotaţii
În lucrarea realizată de expertul evaluator prof. univ. dr. inginer Ana Maria Grămescu se menţionează faptul că fenomenele care au generat modificări în lista de cotaţii valabile pe anul în curs sunt, pe de o parte, scăderea preţului de vânzare, mai cu seamă la apartamentele cu 4 camere, iar pe de altă parte, stagnarea preţurilor de tranzacţionare pentru cele din zona ultracentrală. "Pentru apartamente amplasate în blocuri valoarea de tranzacţionare în ultimul semestru al anului 2013 a înregistrat o scădere a preţurilor cu circa 8% -12%, scădere consemnată cu precădere la apartamentele cu 4 camere, la apartamentele care beneficiază de un confort redus sau situate în zone cu un confort localiv limitat. Pentru apartamentele amplasate în zonele centrale ale municipiului Brăila se menţine preţul de vânzare faţă de perioada precedentă, chiar dacă în actuala etapă ne confruntăm cu o piaţă imobiliară mai puţin activă. În această situaţie sunt apartamentele situate în Calea Călăraşilor, B-dul Independenţei, zona Catedralei, zona B-dului Al. I. Cuza şi, în general, cele din zonele 0 şi 1, apartamente care prin construcţia lor au o suprafaţă locativă generoasă şi un flux locativ adecvat", se menţionează în raport.
În completarea acestor informaţii, Vasile Varga a ţinut să vină şi cu precizarea că în cazul în care apartamentele sau imobilele beneficiază de lucrări interioare deosebite, care asigură un confort locativ superior şi au relevanţă în piaţa imobiliară, care sunt construcţii monument istoric sau de arhitectură ori sunt degradate, se va solicita expertul tehnic, care va stabili valoarea reală pentru fiecare situaţie în parte.
Vă prezentăm în pagina alăturată preţurile informative de cumpărare a apartamentelor confort 1, 2, 3 din municipiul Brăila. (Vom reveni)