Ecaterina Georgiana, fetiţa de doar 4 ani, din Tufeşti, născută cu "gură de lup" şi multiple malformaţii congenitale, pentru care cotidianul nostru a demarat o campanie umanitară de strângere de fonduri, a fost operată, vineri, la Spitalul Clinic pentru Copii "Marie S. Curie" (Budimex) din Bucureşti. Echipa de medici care a realizat intervenţia a fost condusă de prof. dr. Burnei Gheorghe, medic specialist în ortopedie pediatrică la "Marie S. Curie" şi de prof. dr. Gabriel Dinu, medic specialist în ortopedie-traumatologie la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca. Operaţia a fost una extrem de dificilă şi a durat şase ore.
Intervenţia chirurgicală ar fi trebuit să aibă loc imediat după Paşte, dar a fost amânată din cauza faptului că, la un control mai amănunţit, preoperatoriu, cei doi medici au decis să opteze pentru un alt gen de aparat fixator, mai modern şi performant, dar care nu a fost de găsit în România. Comanda a întârziat puţin intervenţia, dar, spre norocul Ecaterinei, alegerea s-a dovedit a fi cea mai potrivită. Un rol important în luarea acestei decizii l-a avut şi deputatul Cristian Rizea, cel care a suportat în totalitate costul noului aparat, aproape 5.000 de euro.
De fapt, deputatul Rizea, care a promis public că o va ajuta pe Ecaterina Georgiana să redevină un copil normal, s-a implicat foarte mult în acest caz şi a fost alături de fetiţă şi de mama ei pe tot timpul spitalizării, punându-le la dispoziţie tot ce aveau nevoie. Tot el este cel care a luat legătura cu prof. dr. Gabriel Dinu şi a programat-o pe Ecaterina pentru controalele de specialitate amănunţite, necesare înaintea intervenţiei chirurgicale. Chiar şi lui i-a fost greu să aducă în aceeaşi sală de operaţii doi medici de renume, două somităţi în materie, dar şi instrumentar şi aparatură specială pentru o asemenea intervenţie. Acum, la final, se declară mulţumit de rezultat şi încrezător în viitorul fetiţei.
"A fost o operaţie foarte grea, şi asta nu o spun eu, ci medicii. Artera era mai scurtă decât piciorul şi era foarte dificil de operat aşa ceva. E o reuşită, pentru că nu ştiu dacă altcineva din România ar fi avut curaj, în afară de doctorul Burnei şi doctorul Dinu, să intervină, să facă o operaţie atât de complicată. Doctorul Gabriel Dinu a pus la dispoziţie tot instrumentarul necesar. Vreau să le mulţumesc mult celor doi medici pentru tot efortul depus, dar, mai ales, că au făcut până la urmă operaţia aceasta. Sunt cei mai buni medici din România, în momentul de faţă. Nu trebuie blamat sistemul medical, pentru că, iată, există astfel de oameni care reuşesc operaţii complicate. Cred că nici în străinătate nu sunt mulţi medici care ar fi avut curajul să facă această intervenţie dificilă. Mama este încă la spital cu fetiţa, probabil vor mai sta internate vreo săptămână. Sper ca foarte curând să poată să meargă, deoarece are acel aparat fixat pe picior, care o va ajuta foarte mult. Acum totul depinde de voinţa ei de a merge, trebuie să facă foarte multe exerciţii, este un copil de 4 ani care nu a mers niciodată. Are nevoie de recuperare imediată. Sper ca această intervenţie să fie de bun augur pentru Ecaterina Georgiana şi să îi dea posibilitatea să devină un copil normal. Această operaţie va trebui repetată peste 5 ani", ne-a declarat deputatul Cristian Rizea, cel care i-a fost alături fetiţei în toată această perioadă, aşa cum şi-a asumat în mod public răspunderea.
Vă reamintim că, iniţial, s-a vorbit despre un aparat fixator intern care ar fi costat în jur de 2.000 de euro. Pentru achiziţia lui am declanşat şi noi, de fapt, campania de strângere de fonduri. Numai că, aşa cum precizam mai sus, în urma controalelor amănunţite şi dată fiind gravitatea bolii şi întârzierea cu care s-a intervenit, medicii au recomandat un alt gen de aparat, care costa dublu. Deputatul Rizea a fost însă de acord cu achiziţionarea lui, asumându-şi toată cheltuiala. "Aparatul a costat până la urmă mai mult, se găsea numai în străinătate, în Statele Unite ale Americii sau în Elveţia. Domnul doctor Gabriel Dinu l-a găsit, l-a comandat, dar a durat ceva până l-a adus din Elveţia. De aceea intervenţia s-a mai amânat", a explicat Rizea.
Contactat telefonic, prof. dr. Gabriel Dinu nu a dorit să comenteze foarte mult, spunând doar că "a fost o operaţie foarte dificilă, însă succesul intervenţiei se datorează, în primul rând, doctorului Burnei de la Spitalul «Marie Curie»". În acest fel, în ciuda ajutorului extraordinar acordat Ecaterienei şi efortului uriaş depus pentru ca intervenţia aceasta să aibă loc, cu multă modestie doctorul Dinu a ţinut să mulţumească profesorului Burnei, menţionând că fără prezenţa acestuia în sala de operaţie şi curajul pe care l-a insuflat întregii echipe, lucrurile nu s-ar fi rezolvat aşa de bine.
Peste o săptămână, Ecaterina va veni acasă
"Acum se simte bine. Deocamdată, o să mai stăm internate aici. O să meargă iar în sala de operaţie pentru a i se schimba pansamentul. O să venim frecvent la controale, după ce ne va externa. Dar trebuie să începem recuperarea, avem mult de lucru. Important e că ce a fost mai greu a trecut. Mulţumesc domnului deputat Rizea, fără ajutorul lui necondiţionat n-am fi reuşit. Mulţumesc şi mă rog pentru sănătatea celor doi medici, nişte oameni excepţionali, care aproape au făcut imposibilul. Mi-au spus că e un pic mai greu pentru că am ajuns cam târziu, dar am încredere că Dumnezeu, dacă a făcut o aşa minune cu operaţia, nu ne va lăsa. Vă mulţumesc şi dumneavoastră, ziarului, practic primii care ne-au întins o mână de ajutor. Daca nu eraţi dumneavoastră, dacă nu intervenea domnul Rizea, nu ştiu ce viaţă ar fi putut avea Ecaterina", ne-a spus mama fetiţei, Elena Radu, extrem de fericită de reuşita intervenţiei, dar şi de ajutorul nesperat de care a avut parte.
Urmează recuperarea şi o nouă intervenţie chirurgicală
Imediat ce se va simţi mai bine, iar organismul ei va fi pregătit să facă faţă încă unei provocări, Ecaterina va fi supusă următoarei intervenţii chirurgicale, cea pentru remedierea "gurii de lup". Mama ei are încredere că de acum lucrurile se vor derula foarte bine, pe repede înainte, mai ales că, la acest moment are la dispoziţie şi suma colectată în cadrul campaniei umanitare.
Astfel, suntem în măsură să vă informăm că, la finalul campaniei, suma totală donată de cititorii noştri a fost de 3.260 euro, calculat la cursul BNR de ieri. Concret, la redacţie s-au 2.900 lei şi 50 euro, iar în conturile deschise la BCR, 3.470 lei, 1.700 euro şi 100 USD. Banii au fost înmânaţi familiei şi vor fi utilizaţi - după ce deputatul Rizea a acoperit până acum toate cheltuielile -, pentru recuperare motorie şi intervenţia facială. De fapt, urgenţa o reprezintă acum şedinţele de recuperare. Conform recomandărilor medicilor, Ecaterina va trebui să înceapă să mergă cât mai curând, deoarece întârzierea acestei deprinderi va conduce la afectarea memoriei.