Mergi la conţinutul principal

Povestea crimei de la Zamfireşti

Final de anchetă în asasinatul de la Zamfireşti, din ziua de Sfântul Nicolae. Mădălin Dinu, 24 de ani, autorul oribilei crime, a fost trimis în judecată pentru violare de domiciliu, tentativă de furt şi omor calificat, după ce a hăcuit-o pe Constantina Dinu, de 67 de ani, de la care obişnuia să fure bani şi care-i era rudă apropiată. Pentru a-l dovedi pe criminal, procurorul criminalist din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Brăila şi ofiţerii Serviciului de Investigaţii Criminale au colaborat cu Institutul Naţional de Criminalistică, IGPR şi INML "Mina Minovici" din Bucureşti.
În satul Zamfireşti, comuna Galbenu, locuiesc circa 300 de oameni şi sunt puţin peste 40 de gospodării. Sătenii se cunosc bine între ei. Crima din noaptea de sâmbătă spre duminică, 5/6 decembrie 2015 - noaptea în care creştinii mari şi mici îl aşteptau pe Moş Nicolae - a căzut ca un blestem asupra localnicilor din Zamfireşti şi a adus consternare în tot judeţul. Cu toate acestea, spun anchetatorii, Mădălin Dinu "nu a manifestat regret faţă de ceea ce i se imputa chiar de către membrii familiei sale". Prezentăm în continuare povestea însângerată a asasinatului de la Zamfireşti, aşa cum a fost ea pusă pe tapet de procurorul criminalist.

Nepotul fura bani din casa victimei

Constantina Dinu, bătrâna de 67 de ani omorâtă în noaptea de Sfântul Nicolae, cu 60 de lovituri de cuţit, a fost căsătorită cu bunicul lui Mădălin Dinu, tânărul de 24 de ani devenit criminal peste noapte. Bătrâna trăia în concubinaj cu alt bărbat, însă l-a considerat totdeauna pe Mădălin ca fiind nepotul ei, iar acesta i se adresa cu "mamaie". De altfel, spun anchetatorii, tânărul locuieşte împreună cu familia la 200 de metri distanţă de casa victimei, avea acces permanent în curtea şi în gospodăria ei şi obişnuia să-i calce proprietatea, inclusiv noaptea, ca să fure bani. Anchetatorii spun că nici câinii nu-l lătrau pe Mădălin, considerându-l "de-al casei".
Nepotul criminal ştia că "mamaia" dormea în bucătăria situată în extremitatea imobilului, izolată de restul clădirii cu o uşă termopan, însă, în noaptea crimei, aceasta se culcase într-o altă încăpere; în bucătărie era numai concubinul. Această întâmplare avea să-i aducă sfârşitul.
În ziua de 5 decembrie 2015, precizează procurorul criminalist, Mădălin Dinu l-a ajutat pe un consătean să repare o drujbă, iar în jurul orei 18:00 au mers la locuinţa lui Dinu, unde au definitivat reparaţia.
În aceeaşi seară, Mădălin Dinu s-a dus să consume alcool la un cafe bar împreună cu doi consăteni, iar la ora 21:00 a continuat să consume alcool dintr-un pet de 2 litri cu vin în zona căminului cultural, împreună cu alţi tineri. După ce vinul s-a terminat, chefliul s-a dus acasă, să mai aducă un pet, însă a fost surprins de tatăl său şi silit să se aşeze la masă. După ce a servit cina, tânărul împătimit de alcool a luat o sticlă cu vin şi s-a dus din nou să se cinstească cu amicii, însă, la acea oră, doar doi tineri se mai aflau în vecinătatea căminului cultural. Culmea, după ce s-a "aghezmuit" bine, beţivul s-a dus să fure bani de la "mamaia".
"În jurul orei 0:00, inculpatul a plecat către intersecţia străzilor Principală (unde, la numărul 6 se află locuinţa victimei) şi Mare (unde, la numărul 8 locuieşte inculpatul). Strada Mare începe din dreptul locuinţei victimei. Inculpatul a pătruns în curtea locuinţei victimei, a luat de pe marginea fântânii un cuţit cu lungimea de 27,5 cm, din care lama 16 cm şi lăţimea de 3 cm, apoi a pătruns pe uşa neîncuiată pe veranda locuinţei", precizează procurorul criminalist.

Tatăl criminalului: "Prostul ăsta când s-o trezi vede ce-a făcut!"

De pe verandă, criminalul a pătruns în holul care face accesul în odăile locuinţei, demontând canatele prinse în cuie ale unei ferestre. În dreptul celei de-a treia camere, Mădălin Dinu a dat nas în nas cu bătrâna. Procurorul de caz precizează: "Când a ajuns în dreptul celei de a treia camere, inculpatul a fost surprins de victimă, căreia a început să-i aplice numeroase lovituri de cuţit în zona capului, feţei, toracelui stâng, dorso-lombară stângă şi lombară paravertrebrală stângă, peste braţul şi antebraţul stâng şi peste şoldul stâng. Victima a strigat puternic şi a încercat să se apere, primind astfel lovituri de cuţit în palma dreaptă. După ce victima a căzut la pământ, inculpatul a coborât la nivelul acesteia, sprijinindu-se cu genunchiul stâng în podea".
Strigătele de groază şi durere ale bătrânei care se lupta pentru viaţa ei au fost auzite de concubinul care dormea în bucătărie, însă acestuia i-a fost frică să-i sară în ajutor, ca să nu aibă aceeaşi soartă. Bătrânul a aprins lumina, s-a îmbrăcat şi a plecat să ceară ajutor, culmea, rudelor care locuiesc la 200 de metri distanţă, adică părinţilor lui Mădălin Dinu.
Alertat de zgomote, criminalul a părăsit locul faptei, escaladând aceeaşi fereastră şi lăsând urme de sânge pe pervaz. Ajuns acasă, Mădălin a intrat în bucătărie şi s-a şters de sânge cu un prosop şi s-a bandajat cu un plasture, pentru că se tăiase la mână în timp ce o hăcuia pe "mamaia". După aceea, s-a culcat într-o cameră neîncălzită, lăsând urme de sânge pe uşa de acces. Trebuie precizat faptul că, în timp ce-şi lovea ruda cu cuţitul, asasinul de la Zamfireşti s-a tăiat superficial la degetul 3 al mâinii drepte.
Ajunşi într-un suflet la locul crimei, concubinul Constantinei Dinu, precum şi fiii acesteia (inclusiv tatăl nepotului criminal!) au forţat uşa de acces către holul interior şi au văzut-o pe victimă căzută într-o baltă de sânge. D.N., tatăl criminalului de 24 de ani, i-a acoperit trupul cu o pătură, după care tustrei s-au retras şi au alertat serviciul unic de urgenţe, sunând la 112. Imediat ce a sosit la faţa locului, echipajul SAJ a constatat decesul bătrânei.
În faţa porţii victimei se adunaseră mai multe rude şi vecini. Întrebat fiind unde este fiul său, Mădălin, D.N. a replicat: "Prostul ăsta când s-o trezi vede ce-a făcut!"

Pe trupul victimei, 60 de urme de lovituri de cuţit!

Culmea, rudele asasinului de 24 de ani au fost primele care l-au bănuit de crimă. "Din primele momente, mama inculpatului l-a bănuit pe acesta de săvârşirea omorului, astfel încât, în cursul nopţii de 5/6 decembrie 2015, a mers de mai multe ori în camera în care dormea şi l-a întrebat ce a făcut în acea seară. Inculpatul a răspuns că s-a bătut cu cineva în sat, apoi s-a tăiat la deget reparând drujba. Când a fost trezit din somn de tatăl său, care i-a spus că victima a fost ucisă, a început să plângă subit şi a spus că nu a făcut nimic: "Cum să o omor eu pe mamaia?!"
Mama asasinului a văzut hainele cu care fusese îmbrăcat în noaptea în care a fost ucisă "mamaia". Erau pline de sânge (hanoracul şi două perechi de pantaloni) şi, cu toate că avea presimţiri sumbre, le-a pus la spălat. Pe 9 decembrie, când poliţiştii au percheziţionat casa familiei Dinu, hainele au fost găsite ude în maşina de spălat, purtând încă urme de sânge.
Potrivit raportului medico-legal de necropsie din 6 decembrie 2015, bătrâna de 67 de ani "a suferit un şoc hemoragic, consecinţa unor plăgi tăiate şi înjunghiat superficiale şi profunde (la examenul extern al cadavrului fiind găsite 61 de plăgi şi escoriaţii!), penetrante în cavitatea toracică şi abdominală, cu leziune parţială de cord, leziuni pulmonare, leziune splenică şi de colon descendent, ce au condus în mod direct şi necondiţionat la moartea victimei".
Deşi fusese înjunghiată de zeci de ori, bătrâna a agonizat între 15 şi 20 de minute, până să-şi dea duhul. Pe tricoul/cămaşa de noapte a victimei, au fost găsite, de asemenea, 60 de urme de tăiere/înţepare, care dovedesc cruzimea cu care a lovit autorul crimei de la Zamfireşti, din ziua de Sfântul Nicolae.
Numeroase urme de sânge au fost găsite pe adidaşii cu care fusese încălţat Mădălin Dinu în momentul în care a atacat-o şi a ucis-o pe bătrână, pe prosopul de bucătărie şi pe uşa de acces în camera acestuia.

INML "Mina Minovici" i-a făcut ucigaşului profilul psihologic

Pentru a-l dovedi pe criminal, procurorul criminalist a dispus efectuarea unei expertize criminalistice, de către Institutul Naţional de Criminalistică (INC) - Serviciul Biocriminalisitică din cadrul IGPR. Raportul INC din 15 februarie 2016 a stabilit fără dubiu că urmele de sânge găsite pe pantofii sport ai suspectului, şase la număr, aparţin victimei Constantina Dinu. Culmea, deşi probele vorbesc de la sine, Mădălin Dinu a negat comiterea asasinatului din noaptea de 5/6 decembrie 2016.
"Audiat fiind, inculpatul Dinu Mădălin a descris amănunţit activităţile pe care le-a desfăşurat în ziua de 5 decembrie şi persoanele cu care a stat, cu precizarea că, în jurul orei 23:00 s-a culcat şi nu-şi mai aminteşte nimic din ce s-a întâmplat în acea noapte. Inculpatul a fost trezit dimineaţă de mama sa, care l-a întrebat dacă este autorul omorului, arătându-i hainele murdare de sânge. Cu privire la petele de sânge de pe adidaşi şi pantaloni (...) inculpatul a declarat că provin de la tăietura superficială de la deget", precizează procurorul criminalist din cadrul PT Brăila.
Mai mult, autorul agresiunii de la Zamfireşti a încercat să "fenteze" anchetatorii, susţinând că, în acea noapte, ar fi purtat alte haine decât cele murdare de sânge şi spălate de mama sa. Nu e de mirare că Mădălin Dinu a picat testul poligraf efectuat de Serviciul Criminalistic al IPJ Buzău, pe data de 24 mai 2016.
Pe parcursul anchetei, Institutul Naţional de Medicină Legală "Mina Minovici" Bucureşti i-a făcut tânărului acuzat de crimă profilul psihologic (stabilit prin expertiză medico-legală psihiatrică): "Impulsivitate, imaturitate şi instabilitate psihoemoţională, ambivalenţă, nehotărâre în legătură cu exprimarea liberă sau înfrânarea sentimentelor, tensiunea generată de acumulări putând determina periodice descărcări necontrolate ale rezervelor de efecte negative; sentimente profunde de culpabilitate; EU iraţional dar perfect aderent la real, care are capacitatea de a se adapta sub efectul constrângerii lumii exterioare".
Potrivit procurorului criminalist, "impulsivitatea, instabilitatea psihoemoţională, precum şi periodice descărcări necontrolate ale rezervelor de efecte negative" confirmă explozia de violenţă in noaptea tragediei, "constând în lovirea cu cuţitul, de cel puţin 60 de ori, a victimei".

13 percheziţii domiciliare la Zamfireşti

Arma crimei a fost găsită în ziua de 14 decembrie, în curtea unei locuinţe abandonate din satul Zamfireşti.
Potrivit anchetatorilor, imediat după crimă, Mădălin Dinu a luat legătura cu amicul său Marius-Daniel Petre, de 24 de ani, zis "a lu Grăşparu", căruia i-a povestit ce-a făcut. Petre n-a spus nimănui cine este autorul asasinatului de la Zamfireşti, în condiţiile în care poliţiştii declanşaseră o anchetă de proporţii. În ziua de 9 decembrie 2015, zeci de poliţişti din cadrul IPJ Brăila au efectuat, simultan, 13 percheziţii domiciliare în localitatea Zamfireşti, reuşind să-l reţină pe nepotul criminal, pe baza probelor. În aceeaşi zi, Petre a purtat mai multe discuţii telefonice cu Dinu, din conţinutul cărora rezultă că ştia cine a comis crima, încă din noaptea de 5/6 decembrie. Tânărul îşi exprima regretul că agresorul urmează să execute 25 de ani de închisoare promiţându-i, totodată, că-l va vizita la penitenciar. Petre i s-a confesat şi tatălui său ("a dat... a dat în ea de a omorât-o!"). Cu toate acestea, fiind audiat ca martor în ziua de 21 decembrie 2015, Marius-Daniel Petre l-a luat pe "nu" în braţe, ca să-şi favorizeze amicul asasin, afirmând că nu a discutat cu Mădălin în noaptea de 5/6 decembrie şi că ar fi aflat despre crimă de la tatăl său. În aceeaşi zi, oamenii legii i-au întocmit lui Petre dosar penal pentru mărturie mincinoasă.
Reţinut în ziua de 9 decembrie 2016, autorul crimei de la Zamfireşti a fost arestat preventiv a doua zi, pentru omor calificat. Nici Petre "a lu Grăşparu" nu este "uşă de biserică". Acesta a primit o sancţiune cu caracter administrativ pentru trafic şi consum ilicit de droguri.
"Inculpatul Dinu Mădălin nu a manifestat regret faţă de ceea ce i se imputa chiar de către membrii familiei. După descoperirea hainelor şi a încălţămintei murdare de sânge chiar la locuinţa inculpatului, acesta a adoptat o atitudine nesinceră şi lipsită de logică, atitudinea sa necooperantă dovedind tocmai lipsa regretului şi dispreţul faţă de normele de convieţuire socială referitoare la familie", preciza procurorul criminalist în momentul sesizării instanţei de judecată.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro