Mergi la conţinutul principal

Povara promisiunilor

De când a trecut la echipamentul rosu-galben, cu exceptia deciziei oficializate de crestere a veniturilor pensionarilor si ale angajatilor statului, înca nu s-a întâmplat nimic notabil. Ceva bun. S-au întâmplat altele. S-a umblat putin la legea electorala, pentru a restrânge votul uninominal la un singur tur. Toata lumea a avut de câstigat, inclusiv UDMR, de voturile careia va fi nevoie în operatiuni de abordaj precum modificarea Constitutiei în sensul dorit de USL (opus celui exprimat de popor la referendum) sau pentru suspendarea presedintelui. Consecintele se vor vedea mai târziu, poate când va fi prea târziu.
Între timp, continua razboiul mocnit al declaratiilor, care probabil se vor înaspri pe perioada verii, când, printr-o traditie paguboasa întarita de convalescenta postelectorala, dispare orice bruma de activitate. Primul jalon va fi 28 iunie, când tânarul premier doreste sa mearga la Bruxelles ca reprezentant al României la Consiliul European de vara. Pentru asta, el a cerut Parlamentului o "adeverinta" care sa ateste ca el e cel îndreptatit sa mearga la înalta reuniune, si nu seful statului.
În vreme ce orasele sunt împodobite abundent cu bannere si afise ale USL, premierul a descoperit deunazi ca românii inventivi si întreprinzatori au gasit portita prin care jumulesc relativ legal fondurile europene. Arta furtului a îmbogatit deja destui artisti în proiecte, iar România nu doar ca e pe punctul sa piarda alte fonduri totalizând cam 1,2 miliarde de euro, dar ar putea fi obligata sa restituie banii alocati prin proiecte aprobate la Bucuresti ce prevad salarii de mii de euro pentru te miri ce activitati derizorii. Evident, tânarul prim-ministru s-a grabit sa-si acuze predecesorii de o neglijenta crasa, însa cuvintele lui si replicile celorlalti sunt lipsite de greutate. Probabil din cauza ca "beneficiarii" sunt si dintr-o parte, si din cealalta. Într-un caz devenit antologic, un fost ministru al Guvernului Nastase a platit în 2003 cu functia sa pentru facilitarea obtinerii de catre sotul sau a unui proiect privind un credit nerambursabil din fonduri europene. În acel caz, banii au fost recuperati - e drept, dupa câtiva ani - dar acum este vorba de o veritabila competitie nationala, iar acceptul dat de Autoritatea de Management în programul ce vizeaza dezvoltarea resurselor umane face practic imposibila recuperarea vreunui eurocent. Va suporta iarasi bugetul de stat pagubele?
N-ar fi prima data. Artificiul prin care s-au sters dintr-un condei pagubele de 1,5 milioane de euro revendicate initial de Inspectoratul de Stat în Constructii într-un proces de coruptie întins la maxim de armata de avocati platiti de Adrian Nastase pare a fi cea mai buna dovada. Iar noul Executiv de stânga-centru-dreapta e abia în a treia saptamâna de guvernare.
Demarajul cu probleme al noului cabinet, din cauza rateurilor de la Ministerul Educatiei, si încapatânarea liderilor USL de a iesi permanent în fata, inclusiv pe motivul reprezentarii României în strainatate, arata graba de a acapara întreaga scena politica, indiferent de urmari. Modificarea pripita a legii electorale, despre care multi spun ca ar trebuie sa aiba efect abia peste patru ani, la urmatoarele alegeri, arata ca USL chiar are de gând sa instaureze dictatura pe care i-o reprosa PDL-ului în toti acesti ani de opozitie distructiva. Dar vor putea duce acest cabinet si aceasta alianta, cu destule pietre de moara agatate deja de caruta, povara unei guvernari corecte macar pâna la sfârsitul anului? Abia au trecut 19 zile, mai sunt 6 luni.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro