Mergi la conţinutul principal

Populismul, boală de trasmitere în masă, mai rău decât Covid-19

Zilele trecute, o persoană cu pretenţii a distribuit pe Facebook o chestie de genul: “Brăileni, de acord ca banii cu care se vor plăti ornamentele din oraş pentru sărbători să fie folosiţi la achiziţionarea de teste gratuite pentru depistarea COVID 19?” Am rămas cu gura căscată! Credeam că populismul este apanajul oamenilor politici, poate a unor jurnalişti, aşa-zişii influenceri, vloggeri, bloggeri etc etc... Când colo, ce să vezi? Populismul este o boală transmisibilă! Toxică! Cum altfel decât populism de cea mai joasă speţă se poate numi acest amestec de mere cu pere din întrebarea de mai sus? Trecem peste chestiunile tehnice, care înseamnă bugete diferite şi muuuulte alte reglementări legale care ar trebui respectate de municipalitate. Trecem peste încă o chestiune deloc neglijabilă: după ce criterii se vor alege brăilenii care să efectueze teste gratuite? Mare-i dezamăgirea că oameni cu carte pot să se prostească într-un asemenea hal pentru nişte like-uri.

În acest context, aţi văzut pe undeva prin Europa vreo ţară care să renunţe la împodobirea oraşelor de sărbători? Nu! Doar Nicuşor Dan, noul primar general, s-a exprimat că vrea să stingă luminiţele din Bucureşti ceea ce de asemenea mi-a produs dezgust. Tot populism! Dar dacă la Bucureşti discutăm de nişte sume nesimţit de mari, la Brăila discutăm de sume absolut rezonabile, urmare unui contract semnat pe termen lung. Cică persoana respectivă care a aruncat piatra pe Facebook era îngrijorată cu privire la infectările astea tot mai multe, soldate cu decese în unele cazuri. În primul rând, se pot face milioane şi milioane de teste, se pot dispune mii şi mii de izolări la domiciliu dacă populaţia nu pricepe că regulile minime trebuie respectate, nici carantina totală nu rezolvă criza. Cu siguranţă însă, va creşte numărul muritorilor de foame dacă se tot închid, se tot închid, se tot închid...afaceri mai mici, afaceri mai mari, târguri, oboare, pieţe. Cât despre şcoli, licee, universităţi, ce să mai vorbim! DEZASTRU SOCIAL!!!!

Mărturisesc că am intrat în posesia unui protocol terapeutic COVID 19 şi boli asociate sezon rece. “Stresul, anxietatea, frica sunt vectori declanşatori ai factorului BPOC (boala pulmonară obstructivă cronică), iar frica este reductor al imunităţii generale”, se zice în document. Ce înseamnă asta? Oricum, când deschidem televizorul, când navigăm pe internet peste tot Covid în sus, Covid în jos! De luni de zile ni se inoculează panica, nicidecum prudenţa. Drept urmare, unii sunt deja anxioşi, terorizaţi de frica de moarte, unii n-au suportat presiunea şi au căzut în extrema cealaltă - nu există boala - şi doar o parte din populaţie a reuşit să-şi păstreze cumpătul şi să trăiască relativ normal. Să meargă în concediu, respectând regulile, să intre şi într-un restaurant, să se bucure de viaţă, în noile condiţii. Ce se întâmplă acum? Suntem ameninţaţi că vom avea nişte sărbători jalnice! Probabil, având în vedere numărul îmbolnăvirilor! Şi de parcă nu ar fi de ajuns fără târguri de Crăciun, şi cine ştie ce alte oprelişti ni se pregătesc, nici măcar să ne clătim ochii cu nişte luminiţe nu mai avem voie?

I-aş întreba acum pe cei care în alţi ani tot trăgeau că de ce dă bani Primăria pentru Zilele Oraşului, pentru festivaluri etc etc. Mai bine cu banii ăia să asfalteze...vă aduceţi aminte câte comentarii de genul ăsta erau? I-aş întreba cum s-au simţit anul ăsta când au lipsit de peste tot festivalurile, concertele în aer liber, târgurile ş.a.m.d? Şi s-a asfaltat!

Concluzionând, masca pe faţă, mâinile curate, distanţare şi... voie bună. Doar vin sărbătorile! Bine, până la sărbători vin alegerile, dar asta-i altă poveste!

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro