Inainte de a intra cu utilajele in lan, se vor regla sistemele de aprindere si alimentare cu carburanti, se izoleaza instalatiile electrice, se etanseizeaza rezervorul si intreaga instalatie de alimentare, se curata teava de esapament.
Combinele autopropulsate trebuie prevazute cu lant pentru scurgerea pe sol a electricitatii statice. Curelele de actionare si fixare a sitelor pe toba se vor verifica, iar infasurarile de paie de pe axele rotilor de transmisie, de pe axele cardanice se vor inlatura periodic.
Depozitarea provizorie a carburantilor se va face la cel putin 100 m de lan, paie, fin si alte furaje, paduri si la cel putin 50 m de orice constructie sau cale ferata. Se poate amenaja depozitarea pe o suprafata de teren curatata de vegetatie, cu dimensiunea de 100X100 m si inconjurata de o fisie arata, de 5 m latime. Alimentarea utilajelor se va executa numai la distanta de cel putin 20 m fata de lan sau depozite de carburanti, cu motorul oprit.
In timpul secerisului si la recoltarea cu combina, lanurile trebuie izolate fata de drumuri, paduri si cai ferate, prin crearea unor fisii paralele, cu latimea de 20 m, arate si curatate de materiale combustibile.
Pentru recoltarea cerealelor paioase, trebuie sa se asigure, la fiecare punct de lucru: tractor cu plug sau disc; cisterna de apa; stingatoare cu pulberi, bidoane cu apa, maturi din nuiele, lopeti, galeti din tabla pentru fiecare masina si utilaj agricol.
In perioada coacerii si pina la terminarea recoltarii, se interzice fumatul, iluminatul cu flacara deschisa sau folosirea, sub orice forma, a focului deschis in lanuri.
Se interzice incendierea terenurilor, pentru inlaturarea paielor sau vegetatiei uscate.