Pompierii avertizeaza despre pericolul incendierii lanurilor | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Pompierii avertizeaza despre pericolul incendierii lanurilor

Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta "Dunarea" Braila avertizeaza ca, odata cu inceperea campaniei de recoltare a cerealelor paioase, nu trebuie neglijat pericolul declansarii unor incendii. "Ajunse in faza de coacere, paioasele devin materiale usor combustibile, favorizind producerea si propagarea cu usurinta a focului, propagare determinata de lipsa obstacolelor care sa o limiteze, prezenta curentilor de aer, lipsa surselor de apa pentru stingere, arderea urmata de degajari mari de fum. Majoritatea inecndiilor de lanuri sint generate de neglijenta umana sau de defectiunile tehnice ce pot aparea la masinile si utilajele agricole", se arata intr-un comunicat remis presei de Compartimentul Informare si Relatii Publice al ISU "Dunarea". Pompierii recomanda sa fie verificate, inainte de inceperea campaniei, toate masinile si motoarele cu combustie interna, precum si autovehiculele specializate. La nivelul fiecarui agent economic, trebuie sa existe o persoana cu atributii privind apararea impotriva incendiilor, care sa verifice masinile si sa elibereze procese verbale privind starea de functionare a acestora.
Inainte de a intra cu utilajele in lan, se vor regla sistemele de aprindere si alimentare cu carburanti, se izoleaza instalatiile electrice, se etanseizeaza rezervorul si intreaga instalatie de alimentare, se curata teava de esapament.
Combinele autopropulsate trebuie prevazute cu lant pentru scurgerea pe sol a electricitatii statice. Curelele de actionare si fixare a sitelor pe toba se vor verifica, iar infasurarile de paie de pe axele rotilor de transmisie, de pe axele cardanice se vor inlatura periodic.
Depozitarea provizorie a carburantilor se va face la cel putin 100 m de lan, paie, fin si alte furaje, paduri si la cel putin 50 m de orice constructie sau cale ferata. Se poate amenaja depozitarea pe o suprafata de teren curatata de vegetatie, cu dimensiunea de 100X100 m si inconjurata de o fisie arata, de 5 m latime. Alimentarea utilajelor se va executa numai la distanta de cel putin 20 m fata de lan sau depozite de carburanti, cu motorul oprit.
In timpul secerisului si la recoltarea cu combina, lanurile trebuie izolate fata de drumuri, paduri si cai ferate, prin crearea unor fisii paralele, cu latimea de 20 m, arate si curatate de materiale combustibile.
Pentru recoltarea cerealelor paioase, trebuie sa se asigure, la fiecare punct de lucru: tractor cu plug sau disc; cisterna de apa; stingatoare cu pulberi, bidoane cu apa, maturi din nuiele, lopeti, galeti din tabla pentru fiecare masina si utilaj agricol.
In perioada coacerii si pina la terminarea recoltarii, se interzice fumatul, iluminatul cu flacara deschisa sau folosirea, sub orice forma, a focului deschis in lanuri.
Se interzice incendierea terenurilor, pentru inlaturarea paielor sau vegetatiei uscate.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro