Mergi la conţinutul principal

Politie de 345 de zile

Odata cu racirea vremii si inregistrarea unor temperaturi extrem de scazute, brailenii se pling, printre altele, si de aspectul dezolant din pietele municipiului. Vinzatorii ii poti numara pe degete, marfa este de proasta calitate, putina si inghetata. In pietele aproape pustii nici organismele abilitate in control nu prea isi mai gasesc obiectul muncii, asa ca putinii comercianti aflati in spatele tarabelor, spun brailenii care ne-au sunat in numar mare in ultimele zile, isi cam fac de cap. Primul lucru aflat pe lista reclamatiilor este furtul la cintar.
Nemultumit ca a fost astfel inselat, un brailean a incercat sa reclame furtul la Politia Pietelor, numai ca a spus el "am aflat cu stupoare ca aceasta nu mai exista".

Aceeasi Marie, cu alta palarie

In luna martie 2004, printr-o Hotarire de Guvern, a luat fiinta Politia Pietelor, cu principal obiect de activitate, asigurarea ordinii si disciplinei comerciale in pietele agroalimentare. La vremea respectiva, cotidianul nostru a salutat initiativa legislativa, mai ales ca actul normativ a intrat in vigoare intr-o perioada in care "Obiectiv" derula o campanie de presa menita a demasca neregulile si ilegalitatile din pietele brailene. Lansata oficial cu mare vilva, Politia Pietelor a dat sperante cumparatorilor ca, in sfirsit, va fi ordine in aceste zone comerciale iar aprovizionarea de la sfirsit de saptamina nu va mai fi un calvar. Sperau oamenii ca nu vor mai fi inselati, nici la calitate nici la cantitate, nu vor mai fi buzunariti, vor avea parte de respect si un comert civilizat. In piete insa, prezenta politistilor special detasati nu prea s-a simtit, iar lucrurile s-au derulat exact ca inainte. Lipsa unor rezultate concrete si vizibile nu a fost remarcata doar la Braila, drept pentru care, dupa numai un an de la infiintare, Politia Pietelor a fost desfiintata, tot printr-o hotarire de Guvern, publicata in martie 2005. In urma, aceeasi samsari de neatins, aceleasi atitudini sfidatoatre, aceleasi ciupeli, mai mari sau mai mici, aceeasi impresie ca sintem lasati la mina unor asa zisi comercianti care nu fac altceva decit sa isi aplice adaosul comercial.
"Nu am primit niciodata vreo instiintare oficiala privind infiintarea sau desfiintarea Politiei Pietelor. Cind s-a discutat despre formarea ei, mi-am inchipuit cu totul altfel functionarea si conlucrarea cu noi ca administratori ai pietelor. Nu am stiut insa niciodata ce efective au fost repartizate pe acest segment de activitate si care au fost exact atributiile politistilor din piete. Stiu insa ca, cel putin la Braila, de cite ori am avut nevoie si le-am solicitat ajutorul, au raspuns promt. Nu am ce sa le reprosez, de fiecare data ne-au acordat tot sprijinul, lucru valabil si acum, cind Politia Pietelor nu mai exista", a precizat Simona Draghincescu, directorul Directiei Administratiei Pietelor si Tirgurilor (DAPT) Braila.

Vine in forta Politia Comunitara

Surse autorizate din cadrul Biroului de Presa al Inspectoratului de Politie al Judetului Braila ne-au declarat ca in 2004, dupa aparitia hotaririi au fost infiintate, la nivelul municipiului, trei posturi de Politie a Pietelor, in Concordia, Piata Halelor si Piata Saraca. "In fiecare dintre ele, pina la momentul respectiv, isi desfasura activitatea sectoristul. Acesta a ramas cu atributiile sale, iar in fiecare sediu au fost trimisi cite 2-3 agenti de politie, de la Biroul de Ordine Publica. In pietele mai mici, atributiile agentilor de la Politia Pietelor erau indeplinite de sectoristi. In 2005, Biroul de Ordine Publica a fost reorganizat, iar municipiul a fost impartit in 10 sectoare, in fiecare dintre ele actionind cite 12-15 politisti de la Biroul de Siguranta Publica. Astfel, nu s-a mai simtit nevoia functionarii acestor posturi de Politie a Pietelor, deoarece cei 12 politisti puteau acoperi si aceasta zona si au fost desfiintate".
Totodata, la 1 decembrie 2005 s-a infiintat Politia Comunitara, avind statul de functii aprobat cu 200 de posturi de guard si 248 de agenti de politie comunitara. In conformitate cu prevederile legale, CLM a aprobat prin hotarire de Consiliu unitatile la care Politia Comunitara va asigura climatul de ordine si linistea publica. Pe lista cu unitati a caror paza va fi asigurata de Politia Comunitara, aprobata de consilierii municipali, figureaza 98 de directii, servicii, institutii de cultura sau invatamint. Astfel, incepind de la Casa Casatoriilor, Casa memoriala "Emilia Dumitrescu", continuind cu caminele de batrini si terminind cu Stadionul municipal, toate aceste unitati subordonate Primariei vor fi pazite de politistii comunitari. Mai departe, sint vizate toate directiile subodonate CLM, printre care si DAPT.

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro