Politicieni de Brăila, în vizorul DNA | Obiectiv Vocea Brailei Mergi la conţinutul principal

Politicieni de Brăila, în vizorul DNA

Politica i-a costat scump. Trei politicieni, legaţi într-un fel sau altul de Brăila şi care au ocupat funcţii cu ştaif, au ajuns în atenţia Direcţiei Naţionale Anticorupţie. Locul fruntaş este ocupat de preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, acesta fiind acuzat de infracţiuni de abuz în serviciu şi conflict de interese. Pe podium la loc de cinste se află şi brăileanul Cornel Coman, fost subprefect al judeţului Călăraşi, cel care a fost ziarist în oraşul natal şi care ulterior s-a orientat spre politică. El este implicat într-un dosar penal privind retrocedări ilegale de terenuri aflat în cercetarea DNA.
Cel de-al treilea politician legat de judeţul nostru, suspectat de infracţiuni grave de corupţie este Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale şi deputat de Brăila. În dosarul licenţelor Microsoft, Gabriel Sandu ar fi primit 3 milioane euro mită pentru acordul-cadru 2009-2012.
Lor li se adaugă Florin Mija, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Brăila, aflat, asemenea lui Stancu, în arest la domiciliu.

Ziarist, director, subprefect, inculpat

În urmă cu două zile, procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de fostul prefect şi subprefect al judeţului Călăraşi. Brăileanul Cornel Coman a fost subprefect de Călăraşi, promovat în funcţie cu susţinerea Blocului Naţional Sindical. În dosarul DNA privind retrocedările ilegale, foştii oficiali sunt acuzaţi de infracţiuni de abuz în serviciu cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, cu consecinţe deosebit de grave. Potrivit procurorilor, la data de 12 iulie 2007, suspectul Dorobanţu Dorel, unul din reprezentanţii comisiilor locale de fond funciar, şi un reprezentant al OCPI (Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară Călăraşi) au încheiat un proces-verbal de delimitare a unei suprafeţe de 1982,54 ha, aflată în domeniul public al statului (administrarea Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare Agrcolă Fundulea), în vederea punerii în posesie a unor persoane. "La data de 13.07.2007, membrii Comisiei judeţene de fond funciar Călăraşi, compusă din suspecţii Şerban Jenel, Coman Cornel, Clăbescu Doru Eduard, Ifrim Elena, Năbîrgeac Ion, Dobre Aurelian, Jarul Eugen, Pşanu Stelian, Tudone Dumitru, Marinescu Badea, Titu Ana, Buruiană Cornel, au aprobat delimitarea acestui teren în suprafaţă de 1982,54 ha, aflat în administrarea I.N.C.D.A. Fundulea şi trecerea acestuia din domeniul public al statului în domeniul privat al oraşului Fundulea. Acest lucru s-a realizat cu încălcarea competenţelor prevăzute de lege şi fără a verifica şi clarifica situaţia juridică a terenului ce a făcut obiectul trecerii din domeniul public în domeniul privat, respectiv dacă acesta era indispensabil activităţii de cercetare, cu atât mai mult cu cât, la data respectivă, nu exista o justificare a delimitării suprafeţei de teren respective. Urmarea a fost validarea transferului unor poziţii din anexele întocmite la nivelul mai multor comisii locale de fond funciar în anexe întocmite la nivelul Comisiei locale de fond funciar Fundulea, având drept consecinţă sporirea valorii terenului transferat. Prin această operaţiune s-a produs o pagubă patrimoniului statului, constând în diminuarea acestuia cu terenul dezafectat din domeniul public", se arată în comunicatul DNA. Procurorii precizează că valoarea acestui teren este cuprinsă, potrivit "Ghidului cu preţurile orientative ale proprietăţilor imobiliare" pentru judeţul Călăraşi, pentru anul 2007, transmis de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România, între: minim 1.486.905 euro şi maximum 2.973.810 euro, în situaţia în care suprafaţa de 1982,54 ha reprezintă teren agricol situat pe teritoriul administrativ al oraşului Fundulea, respectiv 59.476.200 euro, în situaţia în care terenul este situat adiacent căilor rutiere sau la limita construită a localităţilor (posibil de transferat în intravilan).
După cum se arată într-un CV al brăileanului care a fost subprefect în Călăraşi, acesta a ocupat funcţia de director la SC Vega Consulting Bucureşti, în perioada 2004-2005, director la SC Genius Network System în perioada 2001-2004, director marketing la RA Administraţia Zonei Libere Brăila, între 1996-1999, şi director Studio TV SC Storm TV, între anii 1993-1996. Până în 1993, Cornel Coman a fost ziarist la cotidianul "Libertatea" din Brăila.

Gabriel Sandu, deputat de Brăila, mită de milioane de euro

În ceea ce îl priveşte pe deputatul de Brăila Gabriel Sandu, acuzaţiile DNA sunt usturătoare. Zilele trecute, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie a transmis procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie referatul în vederea sesizării Senatului, respectiv a Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de efectuarea urmăririi penale faţă de 9 persoane care în perioada în care se presupune că au săvârşit infracţiunile au îndeplinit funcţia de ministru.
Potrivit DNA, Gabriel Sandu, ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale în perioada decembrie 2008 - septembrie 2010 este acuzat de săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu, luare de mită, trafic de influenţă şi spălare de bani. Sandu "ar fi pretins de la un avocat suma de 1.800.000 de euro pentru a asigura derularea în continuare a contractului de licenţiere Microsoft; ar fi pretins şi primit de la o persoană, prin intermediar, suma de 3.000.000 de euro, bani ce i-au fost viraţi într-o societate de tip off - shore, pentru a înlesni Asocierii D-CON.NET (lider), D-CON.NET GmbH, COMSOFT DIRECT AG, BECHTLE HOLDING SCHWEIZ, DOM SOFT SRL, încheierea acordului cadru pentru 2009-2012 pentru achiziţia dreptului de utilizare produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare". De asemenea, conform DNA, Gabriel Sandu ar fi iniţiat şi contrasemnat HG nr.460 din 15 aprilie 2009 pentru atribuirea competenţei MCSI de a desfăşura procedura de licitaţie deschisă, licitaţie restrânsă sau negociere cu publicare prealabilă a unui anunţ de participare, după caz, în vederea încheierii unui acord-cadru ce are ca obiect achiziţia dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare.
Direcţia Naţională Anticorupţie a fost sesizată la data de 5 iunie 2013 de către Corpul de Control al Primului - Ministru, ca urmare a acţiunii de control efectuată la Ministerul pentru Societatea Informaţională şi la Ministerul Educaţiei Naţionale, în legătură cu închirierea de licenţe educaţionale. Întrucât din Raportul de control rezultau indicii cu privire la încheierea, în condiţii nelegale, a contractului comercial de închiriere licenţe din 15.04.2004, extins ulterior pentru produse educaţionale Microsoft, a actelor adiţionale la acest contract, precum şi a contractelor aferente derulării Programul "Sistem Educaţional Informatizat" (SEI), DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea unor infracţiuni de abuz în serviciu şi respectiv a unor infracţiuni de corupţie în legătură cu derularea acestor contracte. În acest mod, au fost obţinute probe din care rezultă că miniştrii Dan Nica, Petru Şerban Mihăilescu, Adriana Ţicău, Alexandru Athanasiu, Mihai Nicolae Tănăsescu şi Gabriel Sandu şi-au exercitat cu rea credinţă atribuţiile de serviciu, determinând încheierea contractului cadru de licenţiere din 15.04.2004 în condiţii oneroase pentru bugetul de stat, asigurând posibilitatea deturnării unui discount de circa 47% acordat de Microsoft în considerarea Guvernului României, şi implicit permiţând plata unor comisioane către persoanele implicate. Totodată, au stabilit procurorii, există indicii că persoanele mai sus menţionate au pretins şi primit sume de bani pentru a-şi exercita în mod defectuos atribuţiile de serviciu şi pentru a-şi exercita influenţa asupra altor persoane în vederea favorizării firmei Fujitsu Siemens Computers în legătură cu încheierea şi derularea contractului de licenţiere Microsoft. Astfel, contractul cadru de licenţiere Microsoft s-a încheiat cu încălcarea dispoziţiilor legale privind achiziţiile publice. "Din cercetările efectuate rezultă că din cele 54 milioane USD achitate de Guvernul României în baza contractului cadru şi a extensiei din luna noiembrie 2004, suma de 20 milioane USD reprezintă comisioane pretinse de persoanele implicate în derularea proiectului din cadrul Guvernului României, din ministerele şi societăţile implicate", se arată în comunicatul DNA.
De menţionat faptul că Gabriel Sandu promitea, în timpul mandatului său de parlamentar nici mai mult nici mai puţin decât o "lege a Brăilei".

Acuzaţii grave la adresa lui Stancu

În ceea ce-l priveşte pe preşedintele PSD Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, după cum se ştie procurorii DNA îl suspectează de infracţiuni de corupţie, fiind vorba despre un dosar privind contracte pe bani publici acordate unor firme apropiate. Preşedintele CJ Brăila a fost reţinut, şi apoi arestat la domiciliu, pentru infracţiunile concurente de abuz în serviciu în formă continuată şi conflict de interese. Vicele CJ - Mija Florin şi funcţionarul Moisiu Nicolae, membri în comisiile de evaluare a ofertelor depuse în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor de achiziţii publice, la data faptelor, sunt acuzaţi tot de infracţiunea de abuz în serviciu, în formă continuată. Potrivit procurorilor, în perioada 2009-2010, inculpaţii Gheorghe Bunea Stancu, preşedinte CJ şi ordonator principal de credite, Mija Florin şi Moisiu Nicolae şi-au încălcat atribuţiile de serviciu, în contextul procedurilor de atribuire a unor contracte de achiziţii publice, pentru realizarea unor obiective de interes local şi judeţean, organizate de CJ Brăila. Modul în care au fost organizate şi s-au derulat procedurile de achiziţie publică, în perioada de referinţă, a condus la situaţia ca, un număr de 3 societăţi comerciale să deţină monopolul lucrărilor licitate de Consiliul Judeţean Brăila, fiind practic singurele firme care participau şi câştigau contractele de achiziţie publică pe plan local şi judeţean.
Procurorii au arătat că, în situaţia în care existau şi alţi ofertanţi, firmele agreate fie ofereau preţul cel mai mic, fie îndeplineau "anumite" condiţii apreciate ca esenţiale de către membrii comisiilor de analizare şi evaluare a ofertelor, situaţie care, în mod inevitabil, a condus la câştigarea procedurilor respective. "Interesul preşedintelui Consiliului Judeţean pentru câştigarea procedurilor de achiziţie publică de către una dintre firme este subliniat de faptul că, în mod indirect, este acţionar la această firmă. La această situaţie s-a ajuns datorită exercitării defectuoase a atribuţiilor de serviciu de către membrii comisiei de evaluare a ofertelor, prin alegerea unor oferte financiare neprofitabile, dar şi gestionării ineficiente a bugetului local de către preşedintele Consiliului Judeţean Brăila, Gheorghe Bunea Stancu, care avea şi calitatea de ordonator principal de credite. Urmare a îndeplinirii în mod defectuos a atribuţiilor de serviciu de către funcţionarii menţionaţi s-a cauzat un prejudiciu în valoare totală de 2.924.817,60 lei şi vătămarea intereselor legitime ale agenţilor economici care au participat la procedurile de achiziţii publice şi au fost descalificaţi în mod discriminatoriu", au stabilit procurorii DNA. La data de 8 august a.c, procurorii au cerut arestarea preventivă a celor trei, însă Tribunalului Galaţi a dispus arestul la domiciliu pentru Stancu şi Mija, Moisiu fiind cercetat sub control judiciar.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053, 0740-080289
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro