Ministrul Cristian David a solicitat, in cursul zilei de marti, finalizarea in regim de urgenta a cercetarilor in cazul cameramanului agresat in timp ce isi facea meseria. Cercetarile se vor desfasura atit in ceea ce priveste aspectele semnalate privind agresarea operatorului, cit si in ceea ce priveste o eventuala atitudine sau implicare a agentilor politiei in desfasurarea si solutionarea situatiei. "La momentul acesta se verifica doua aspecte. Unul dintre ele se refera la agresiunea propriu-zisa, in legatura cu care ministrul a cerut o nota exacta cu ce s-a intimplat acolo, de la momentul agresiunii si ulterior (daca s-a depus plingere, daca s-a inaintat vreo propunere Parchetului si ce s-a intimplat in urma propunerii). Al doilea aspect cerut este legat de atitudinea politistilor, daca au fost sau nu prezenti acolo si daca au fost prezenti, ce au facut, pentru ca au fost tot felul de discutii legate de atitudinea lor. Se va stabili daca a fost vorba despre o atitudine pasiva sau nu si in cazul in care a fost vorba de o atitudine pasiva, se vor lua masurile in consecinta", ne-a precizat subcomisar Marius Tache, purtator de cuvint al MIRA.
Titi Sgircitu va fi cercetat si pentru amenintare
De marti si pina ieri, pe numele lui Titi Sgircitu a mai aparut un dosar penal in cazul scandalului de luni seara. Pe linga violare de domiciliu, distrugere si incalcarea Codului Rutier, Titi Sgircitu va fi anchetat si pentru amenintare, in urma reclamatiei depuse de Lavinia Laura Stanciu, fosta proprietara a imobilului pe care fratii Sgircitu incercau sa-l elibereze fortat in seara respectiva.
"Atit dosarul lui Titi S. cit si cel al lui Ionel S., cercetat pentru distrugere si loviri sau alte violente, fapte reclamate de Gabriel S., cameraman la un post de televiziune central, au fost inaintate de politisti, cu propunere de incepere a urmaririi penale, Parchetului de pe linga Judecatoria Braila. Ieri, Parchetul a confirmat inceperea urmaririi penale pe numele susnumitilor. Investigatiile continua pentru definitivarea cercetarilor si aplicarea masurilor legale, sub supravegherea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe linga Judecatoria Braila", ne-a precizat subinspector Jenel Sogor, purtator de cuvint al Inspectoratului de Politie al Judetului Braila.
Reamintim ca, luni seara, Gabriel Stoica, cameramanul de la PRO TV, a fost lovit cu pumnii si picioarele pentru ca filma o evacuare ilegala dintr-un imobil obtinut de fratii Sgircitu ca o garantie a unui imprumut. Desi era pe domeniu public si avea, astfel, legea de partea lui, Gabi Stoica s-a trezit intr-o ploaie de lovituri venite din partea lui Ionel Sgircitu, care a coborit din masina fratelui sau si s-a napustit asupra jurnalistului. Culmea, in acel moment, agresorul nu ar fi trebuit sa se afle pe strada, ci intr-un salon al Spitalului de Psihiatrie, unde figura ca fiind internat de o saptamina, avind probleme cu drogurile. In urma scandalului, Titi Sgircitu s-a ales cu dosar penal pentru violare de domiciliu si distrugere, fratele sau fiind cercetat pentru lovire si alte violente. Mai mult, Titi Sgircitu a ramas si fara permis de conducere, pentru ca a plecat de la locul incidentului pe contrasens si a trecut pe rosu.
Alesii locali vor legi mai dure pentru cei care sint violenti
Alesii locali se declara scirbiti de ceea ce se intimpla in oras, la capitolul violente stradale, dar nu uimiti. Cu totii sint de acord ca interlopii si gastile de cartier au prins prea mult curaj si ca acest lucru se datoreaza lipsei de fermitate si duritate a organelor care aplica legea. Cu toate acestea, recunosc ca daca si legea ar fi mai putin permisiva cu infractorii, atunci si politistii ar putea sa se impuna mai bine in fata "smecherilor".
Senatorul PLD Dan Sabau: "E regretabil. Braila se evidentiaza intr-o zona neagra a societatii. Cetatenii ajung sa fie implicati fara voie in meciurile de K1 ale unor baieti mai masivi. Ma astept ca Politia si Procuratura sa ia o atitudine corespunzatoare fata de acest eveniment si fata de toate in care cetatenii sint batuti pe strada de acesti indivizi".
Senatorul PSD Aurel Simionescu: "Nu e normal sa recurgi la violenta ca sa iti rezolvi nu stiu ce probleme. Dar, dincolo de toate, lipsa de fermitate a organelor legii duce la atitudinea aceasta a infractorilor si a interlopilor. Trebuie aplicata legea, pentru ca deja s-au invatat baietii ca pot face orice fara sa pateasca nimic si, in curind, o sa ia bataie pe strada si politistii".
Deputatul PD Horia Vasioiu: "Ce i s-a intimplat cameramanului i se poate intimpla oricui. Asta demonstreaza clar ca Politia, Parchetul, Tribunalul nu isi fac treaba. In loc sa ii aresteze, se gasesc tot felul de motive ca sa li se dea drumul smecherilor. Asta e realitatea la Braila. Nu sint saltati niciodata oameni corupti, care conduc cu adevarat acest oras, pentru ca organele legii nu isi fac treaba".
Deputatul PLD Gabriel Sandu: "La Braila situatia e mult mai tensionata decit in restul tarii. Autoritatile trebuie sa treaca la lichidarea acestor bande de interlopi si gasti de cartier. Astept de asemenea o pozitie oficiala a Prefecturii Braila fata de ce se intimpla in Braila, asta dupa controalele care in mod sigur se vor face la IPJ Braila".
Deputatul PSD Mihai Tudose: "Tot ce inseamna Politie, Procuratura, Tribunal si autoritati locale trebuie sa fie mai ferme, mai dure chiar. Dar atita vreme cit legislatia confera mai multe drepturi infractorului decit politistului, acest lucru nu se intimpla. Problema e ca trebuie modificat Codul Penal, ca atunci cind un smecher din asta mai ridica mina asupra unui seaman, sa stie ca o sa i se intimle ceva foarte rau. Trebuie inasprite pedepsele pentru violente din astea. O sa vorbesc cu niste colegi parlamentari sa vedem ce putem face in acest sens.
Deputatul PSD Alin Teodorescu: "Ce se intimpla de regula in Braila denota ca e unul dintre cele mai nesigure orase din Romania. Autoritatile care au competente in acest sens ar trebui sa fie mult mai dure".
Atit primarul Constantin Cibu, cit si presedintele CJ, Gheorghe Bunea Stancu, au explicat ca nu stiu foarte bine ce s-a intimplat deoarece au aflat de incident numai din presa. Totusi, cei doi s-au aratat de parere ca nu este normal ce s-a intimplat, si ca sint curiosi sa afle rezultatul anchetei oficiale in acest caz. La rindul sau, prefectul Nicolae Mitroi a confirmat faptul ca o echipa din cadrul MIRA s-a deplasat la Braila pentru a face investigatii pe aceasta tema: "Nu e un incident cu care sa ne laudam, ca oras. Dar trebuie analizata problema in profunzime. De aceea a venit de la Bucuresti, din cadrul MIRA, o comisie, pentru a ancheta cazul. Sint convins ca lucrurile nu vor ramine asa. Voi avea un punct de vedere oficial, dupa finalizarea anchetei".
Seful Politiei a intrat in vizorul ministrului
Este pentru a doua oara, in mai putin de doua saptamini, cind angajati ai MIRA sint trimisi pentru verificari la IPJ Braila. La sfirsitul lunii trecute, politistii braileni au primit "vizita" de lucru a unei echipe a Corpului de Control al Ministrului. Surse demne de incredere ne-au precizat ca ancheta a avut ca tema niste presupuse fapte de coruptie si eventualele legaturi intre seful Politiei, comisar Catalin Chivu, si lumea interlopa. Reprezentanti ai Ministerului ne-au confirmat faptul ca acest control a existat, dar nu ne-au precizat care a fost si tema acestuia, explicindu-ne, insa, ca nu a fost vorba despre o evaluare de rutina a activitatii Inspectoratului de Politie al Judetului Braila. Controlul a fost finalizat, iar concluziile si masurile urmeaza sa fie inaintate ministrului pentru aprobare.