Astfel, autoritatea de reglementare a hotarit ca, incepind cu anul 2009, politele RCA pot fi emise si in sistem electronic, iar de la 1 ianuarie 2010, contractele de asigurare aferente acestor polite vor fi emise numai in acest sistem.
De asemenea, Consiliul CSA a decis introducerea sistemului bonus-malus in tarifarea asigurarilor RCA, incepind cu 1 ianuarie 2010, criteriile de aplicare a acestui sistem urmind sa fie stabilite ulterior de catre institutie.
Prin intermediul sistemului bonus-malus, prima de asigurare poate fi redusa (bonus) daca in anul anterior clientul nu a avut daune sau poate fi marita (malus) daca asiguratul are daune.
Consiliul CSA a mai hotarit introducerea sanctiunii exprese de retragere a autorizatiei de practicare a RCA pentru asiguratori, respectiv de retragere a autorizatiei de functionare pentru intermediari, daca acestia nu nerespecta dispozitiile din normele referitoare la modul de stabilire a tarifelor RCA, aplicarea reducerilor, comisionul maxim de contractare a asigurarilor, precum si notificarea tarifelor si a limitelor de despagubire.
"Masurile luate vor conduce la diminuarea semnificativa a erorilor de completare a politelor RCA si implicit la cresterea acuratetei bazei de date CEDAM, la o mai mare disciplina in activitatea de subscriere a riscurilor de RCA, precum si la diminuarea costurilor de achizitie a asiguratorilor, cu efecte pozitive atit in ceea ce priveste asiguratorii, cit mai ales asiguratii", se arata intr-un comunicat al CSA remis, vineri, agentiei MEDIAFAX.
Consiliul institutiei a mai hotarit ca societatile pot aplica tarifelor RCA un discount maxim de 25%, cu exceptia reducerilor acordate pensionarilor si persoanelor cu deficiente locomotorii.
CSA a mai decis ca societatile de asigurare pot acorda comisioane pentru contractarea asigurarii RCA de maxim 15% din valoarea primelor de asigurare incasate.
De asemenea, asiguratorii vor putea modifica limitele de despagubire si tarifele de prima notificate CSA dupa minimum trei luni de la ultima modificare.
"Asiguratorii isi vor stabili tarifele ca si pina acum, respectiv pe baze actuariale, astfel incit sa garanteze permanent indeplinirea obligatiilor ce decurg din asigurarile RCA incheiate, constituirea rezervelor tehnice, plata contributiilor legale, precum si acoperirea cheltuielilor de achizitie si de administrare", se mentioneaza in comunicat.