Arestat preventiv în decembrie 2014, pentru introducere în ţară de droguri de mare risc şi comerţ cu produse etnobotanice, brăileanul George Sorin Tudorică, zis "Ţep", agent la Postul de Poliţie Drăguşeni, judeţul Galaţi, a scăpat de puşcărie. Asta după ce, în luna iunie, Tribunalul Brăila decisese să execute o pedeapsă rezultantă de 5 ani şi 8 luni de închisoare. Mai precis, zilele acestea, judecătorii Curţii de Apel Galaţi au admis apelul inculpaţilor Tudorică şi Vlad şi au desfiinţat sentinţa judecătorilor brăileni, stabilind o pedeapsă de 2 ani de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pentru George Sorin Tudorică, achitându-l, totodată, pentru săvârşirea infracţiunii de introducere în ţară de droguri de mare risc. Condamnat numai pentru "operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive", Tudorică e obligat să frecventeze un program de reintegrare socială derulat de Serviciul de Probaţiune, să nu părăsească ţara fără acordul instanţei şi să presteze 120 de zile de muncă neremunerată în folosul comunităţii, "în cadrul Consiliului Local Municipal Brăila - Serviciul de utilitate, administrare şi gospodărire locală ori în cadrul SC Administraţia Pieţelor şi Târgurilor SA". Curtea a dispus, totodată, punerea "de îndată" în libertate a poliţistului-traficant, aflat după gratii din ziua de 10 decembrie 2014.
Marian Vlad, zis "Rontzy", agent de pază la o firmă autohtonă - condamnat în primă instanţă la 3 ani şi 4 luni de închisoare (cu executare) pentru complicitate la introducerea în ţară de droguri de mare risc şi aflat în arest la domiciliu - a fost de asemenea achitat, primind doar 1 an cu suspendare sub supraveghere pentru comerţ cu etnobotanice, urmând să presteze 80 de zile de muncă în folosul comunităţii.
Alţi doi brăileni implicaţi în "afacerea" poliţistului Tudorică, Alexandru George Safca şi Andrei Andronache, au fost condamnaţi la câte 1 an de închisoare, cu suspendare sub supraveghere, pentru că au deţinut ori au vândut produse etnobotanice. Cei doi vor efectua, de asemenea, câte 80 de zile de muncă în folosul comunităţii. Sentinţa Curţii de Apel Galaţi este definitivă.
Droguri pentru elevi şi tineri
Potrivit DIICOT, pe 1 iulie 2014, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Brăila au aflat că o tânără, "Alexandra", procura droguri de la un individ cunoscut în mediul drogaţilor sub porecla de "Ţep", nimeni altul decât agentul de poliţie George Sorin Tudorică. "Ţep" distribuia etnobotanice în zona Plantelor, unii dintre clienţii săi fiind elevi. Procurorii precizau, la finalizarea anchetei:
"La sfârşitul lunii august 2014, Tudorică George Sorin i-a propus inculpatului Vlad Marian să vândă şi el substanţele respective şi să primească coletele cu droguri pe numele lui. Propunerea a fost acceptată de către Vlad, care a considerat că riscul este minim în raport cu sumele de bani pe care avea posibilitatea să le câştige. Aceeaşi propunere, de a vinde aceste substanţe, a primit-o şi inculpatul Andronache Andrei".
Principala sursă de procurare a drogurilor a fost site-ul www.highdistribution, despre care a aflat mai întâi Alexandru George Safca. Cum acesta nu dispunea de bani pentru a comanda produse şi nici nu avea curajul să le comande, i-a relatat despre site prietenului său, George Tudorică.
Mai târziu, la sfârşitul lunii iulie 2014, Tudorică i-a adus lui Safca un plic cu fragmente vegetale uscate, de culoare verde, despre care i-a spus că au fost comandate pe site, cerându-i, totodată, să-l recomande consumatorilor de droguri/etnobotanice.
În perioada care a urmat, poliţistul a comandat mai multe colete pe site-ul www.highdistribution. Mai apoi, a renunţat să mai vândă el însuşi drogurile, de distribuţie ocupându-se Marian Vlad, zis "Rontzy", Andrei Andronache şi, într-o mică măsură, Alexandru George Safca. Vlad a fost de acord să ridice coletele comandate de Tudorică, poliţistul încercând să rămână «în umbră» (în condiţiile în care tatăl său găsise o anumită cantitate de droguri şi-i dăduse foc).
"Afacerea drogul la plic". Flagrant la poştă
Aflând că poliţistul urma să primească un nou colet din străinătate (prin intermediul lui Marian Vlad), oamenii legii au pus la cale un flagrant pentru prinderea celor implicaţi în traficul de droguri.
În ziua de 2 decembrie 2014, precizează anchetatorii, agentul de poliţie l-a anunţat pe "Rontzy" că "scrisoarea recomandată" a ajuns în România şi că, după o săptămână, va sosi de la Bucureşti. Când, pe 9 decembrie, coletul cu droguri disimulat în scrisoare recomandată a sosit la Oficiul Poştal nr. 4 Brăila, destinatarul, Marian Vlad, s-a dus să-l ridice şi a fost luat "ca din oală". Procurorii precizează: "La intervenţia poliţiştilor, Vlad a aruncat plicul, dar a fost recuperat. În interiorul plicului recomandat au fost găsite droguri de mare risc şi cannabinoizi sintetici".
Poliţiştii au efectuat apoi percheziţii la domiciliile celor implicaţi în "afacerea drogurilor la plic". Ei au găsit în dormitorul lui "Rontzy" un plic cu fragmente vegetale de culoare verde ce aveau în componenţă un cannabinoid sintetic.
Marian Vlad a recunoscut că a primit coletul în urma comenzii făcute de George Sorin Tudorică, precizând că, în afară de acel colet, mai primise alte 3-4 recomandate, comandate, de asemenea, de poliţistul-traficant. Drogurile fuseseră vândute în Brăila, iar banii pentru expedierea coletelor fuseseră asiguraţi de către Tudorică prin intermediul unui cont ING.
Pe parcursul urmăririi penale, anchetatorii au audiat opt tineri care achiziţionaseră droguri de la cei patru inculpaţi. Majoritatea consumatorilor au povestit că li s-a făcut rău după ce au ingerat droguri/etnobotanice, iar unii au ajuns la spital pentru îngrijiri medicale. Unul dintre consumatori a precizat că Marian Vlad vindea etnobotanice întâlnindu-se cu clienţii în zona Liceului de Artă şi la Blocul Turn, situat la intersecţia Calea Galaţi cu B-dul Independenţei. Acelaşi martor a mai precizat că Tudorică, Andronache şi Safca aveau o reţea de cumpărători bine pusă la punct.
Tot în decembrie, a fost percheziţionat hard-disk-ul ridicat de la poliţistul Tudorică, anchetatorii identificând peste 300 de fragmente de text rămase după ce au fost şterse, ce conţin numele site-ului www.highdistribution, linkuri către acesta, precum şi denumiri ale unor substanţe psihoactive ("Maraciuca Ice", "Pure by Magic", "Ultraskunk", "Ganja weed", "DNB", "Crystal weed").
Deocamdată, condamnaţii nu au început munca
Grupul de condamnaţi în "Afacerea Droguri la Plic" nu a ajuns, până la acest moment, la Administraţia Pieţelor şi Târgurilor (APT) şi nici la Serviciul de Utilitate Publică, Administrare şi Gospodărire Locală pentru a-şi ispăşi pedepsele constând în muncă în folosul comunităţii. Dacă vor ajunge să lucreze la Administraţia Pieţelor, cel mai probabil vor fi trecuţi la mătură, mai precis vor presta muncă de curăţenie în pieţe. Conducerea companiei APT a explicat că persoanele condamnate la muncă în folosul comunităţii vin însoţite de un reprezentant al Serviciului de Probaţiune, fiind "predaţi" apoi companiei care-i repartizează, de obicei, la curăţenie în spaţiile din pieţe. "Anul trecut, de exemplu, am avut două astfel de persoane care au muncit în cadrul companiei, iar de la începutul anului şi până acum sunt alte 23 de persoane. La acest moment în cadrul societăţii avem 5 persoane care prestează muncă în folosul comunităţii. Procedural, când ajung la noi sunt predate administratorului de piaţă care le explică ce au de făcut, le ţine şi pontajul, iar la final le semnează procesul verbal sau adeverinţa privind îndeplinirea orelor dispuse de instanţă", ne-a declarat Costel Bălan, directorul general al SC APT Brăila.
Şi la SUPAGL îi aşteaptă tot mătura pe poliţistul traficant de droguri şi pe complicii săi. "Pe cei care vin condamnaţi pe linie penală, îi repartizăm la Patinoar, să facă curăţenie. Acolo e spaţiu închis şi sunt mai uşor de supravegheat", ne-a explicat Dan Apostol, directorul SUPAGL. Potrivit acestuia, deocamdată Serviciul Probaţiuni nu a anunţat nimic despre o posibilă repartizare la SUPAGL a lui Sorin Tudorică şi a celorlalţi condamnaţi din acest dosar.