Arestat în decembrie anul trecut, pentru implicare în traficul internaţional de droguri, brăileanul George Sorin Tudorică, poreclit "Ţep", agent la Postul de Poliţie Drăguşeni, judeţul Galaţi, a făcut de ruşine haina pe care a îmbrăcat-o în calitate de apărător al cetăţenilor. El a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila, sub două capete de acuzare: introducere în ţară de droguri de mare risc şi efectuarea fără drept şi în mod repetat de operaţiuni cu produse ştiind că acestea sunt susceptibile de a avea efecte psihoactive (cunoscute sub denumirea de "etnobotanice").
Împreună cu poliţistul-traficant au mai fost trimişi în judecată trei brăileni, pe care acesta i-a atras în comerţul cu droguri şi etnobotanice: Marian Vlad, zis "Rontzy", agent de pază al unei societăţi brăilene, Alexandru George Safca şi Andrei Andronache. Procurorii DIICOT precizează că drogurile primite din Spania, prin colet poştal ambalat ca o scrisoare recomandată, ajungeau inclusiv la elevii de liceu şi că zonele predilecte ale traficanţilor coordonaţi şi aprovizionaţi de poliţistul Tudorică erau trei la număr: Plantelor, Blocul Turn (Calea Galaţi colţ cu B-dul Independenţei) şi Liceul de Artă "Hariclea Darclee".
Tatăl poliţistului a găsit drogurile şi le-a dat foc
Potrivit dosarului penal instrumentat de procurorii DIICOT - BT Brăila, ancheta în cazul traficanţilor de droguri primite prin colet poştal a început pe data de 1 iulie 2014.
În acea zi, poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Brăila (SCCO) au aflat - prin monitorizări tehnice şi investigaţii specifice - că o tânără, "Alexandra" (deocamdată "autor necunoscut", AN), procura droguri de la un tânăr cunoscut în mediul consumatorilor sub porecla de "Ţep", nimeni altul decât agentul de poliţie George Sorin Tudorică. În acea perioadă, "Ţep" le distribuia droguri şi etnobotanice amatorilor de senzaţii tari în zona cartierului Plantelor, unii dintre clienţi fiind elevi.
"La sfârşitul lunii august 2014, Tudorică George Sorin i-a propus inculpatului Vlad Marian să vândă şi el substanţele respective şi să primească coletele cu droguri pe numele lui. Propunerea a fost acceptată de către Vlad, care a considerat că riscul este minim în raport cu sumele de bani pe care avea posibilitatea să le câştige. Aceeaşi propunere, de a vinde aceste substanţe, a primit-o şi inculpatul Andronache Andrei", precizează procurorii DIICOT.
Sursa principală de procurare a drogurilor şi etnobotanicelor a fost site-ul www.highdistribution (închis în prezent), despre care a aflat iniţial inculpatul Alexandru George Safca. Întrucât nu dispunea de banii necesari pentru a comanda produse şi nici nu avea curajul să le comande, Safca i-a relatat despre existenţa site-ului respectiv prietenului său, poliţistul Tudorică.
La sfârşitul lunii iulie 2014, precizează anchetatorii, poliţistul - traficant i-a adus lui Safca un plic cu "fragmente vegetale uscate de culoare verde", despre care i-a spus că au fost comandate pe site-ul susmenţionat. Totodată, "Ţep" i-a cerut complicelui să-l recomande amatorilor de droguri şi etnobotanice.
În acea perioadă, agentul de poliţie a comandat mai multe colete pe site-ul www.highdistribution, dar, în timp, a renunţat să mai vândă substanţele primite prin poştă, de distribuţie ocupându-se Marian Vlad, Andrei Andronache şi, într-o măsură mai mică, Alexandru George Safca. "Vlad Marian a fost de acord să ridice coletele comandate de Tudorică George Sorin; în acest mod Tudorică a încercat să rămână cât mai «în umbră», în condiţiile în care tatăl acestui inculpat a găsit o anumită cantitate de droguri aparţinând fiului şi i-a dat foc", precizează reprezentanţii acuzării.
Astfel, de la jumătate lunii octombrie 2014, Marian Vald zis "Rontzy" a primit drogurile comandate de poliţistul Tudorică - "Ţep", o parte din substanţele psihoactive fiind distribuite şi de Andronache.
Flagrant la Oficiul Poştal nr. 4
Întrucât investigatorii aflaseră că, în perioada imediat următoare, poliţistul traficant va primi un nou colet cu droguri din străinătate - prin intermediul complicelui său Marian Vlad - s-a dispus luarea unor "măsuri de supraveghere tehnică" şi s-a solicitat autorizarea percheziţiilor ce urmau a fi efectuate, concomitent, la domiciliile suspecţilor coordonaţi de poliţistul "Ţep".
În ziua de 2 decembrie 2014, agentul de poliţie Tudorică l-a anunţat pe agentul de pază Vlad - "Rontzy" că scrisoarea recomandată a ajuns în România şi că, după o săptămână, va sosi de la Bucureşti. Într-adevăr, pe 9 decembrie, coletul cu droguri disimulat în "scrisoare recomandată" a sosit la Oficiul Poştal nr. 4 Brăila, iar destinatarul, Marian Vlad, s-a dus să ridice respectivul plic. Procurorii DIICOT precizează: "În momentul în care a ieşit din oficiul poştal, Vlad avea în mână un plic de culoare galbenă, fiind însoţit de către martorul C. Silviu Valentin. Plicul fusese expediat din Valencia, Spania. La intervenţia poliţiştilor, Marian Vlad a aruncat plicul, dar acesta a fost recuperat. În interiorul plicului recomandat, au fost găsite droguri de mare risc şi cannabinoizi sintetici".
Concomitent, poliţiştii SCCO, coordonaţi de procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Brăila, au efectuat percheziţii la domiciliile tuturor celor patru suspecţi implicaţi în "Afacerea droguri la plic", reuşind să identifice în dormitorul traficantului "Rontzy" un pliculeţ cu fragmente vegetale de culoare verde cu un cannabinoid sintetic.
Prins în flagrant delict, Marian Vlad a recunoscut că a primit coletul cu droguri urmare a comenzii făcute de către amicul său, poliţistul George Sorin Tudorică. Suspectul a mai spus că, afară de acel colet, a mai primit şi altele (3-4 plicuri recomandate) comandante, de asemenea, de poliţistul Tudorică. Drogurile fuseseră deja vândute consumatorilor din Brăila. Banii necesari pentru expedierea coletelor erau asiguraţi de către poliţistul - traficant, prin intermediul unui cont ING, iar transferul s-a făcut la sediul ING Bank din Galaţi, situat lângă Palatul Justiţiei: Vlad a primit banii şi i-a depus într-un cont ING folosind actul său de identitate. Numele persoanei care deţinea contul ING, precum şi numărul contului IBAN i-au fost comunicate de către poliţistul George Sorin Tudorică, prin intermediul unui SMS.
Oamenii legii au audiat nu mai puţin de opt consumatori de stupefiante, care achiziţionaseră droguri şi etnobotanice de la cei patru suspecţi. Declaraţiile acestora, date "cu frica-n sân", i-au pus pe anchetatori pe gânduri: majoritatea consumatorilor au povestit că li s-a făcut rău după ce au ingerat droguri şi etnobotanice, unii ajungând la spital, pentru îngrijiri medicale.
Consumator de etnobotanice: "Vlad se întâlnea cu clienţii în zona Liceului de Artă"
Audiat sub o altă identitate, de frica traficanţilor, martorul C.P. a precizat că a cumpărat de mai multe ori plicuri cu "DNB" (una dintre substanţele distribuite de membrii grupului de traficanţi) de la Marian Vlad şi că, după ce a tras mai multe fumuri, "s-a instalat o stare de ameţeală şi agitaţie psihomotorie", în timp instalându-se dependenţa fizică şi psihică faţă de aceste substanţe.
Un alt martor, P.Ş., a declarat că după ce a consumat "DNB" efectele au fost: euforie, somnolenţă, dependenţă psihică. După ce a fumat şi a inhalat respectivele substanţe, i s-a făcut foarte rău, iar familia a fost nevoită să cheme o ambulanţă. Tânărul a mai spus că a primit ajutor de specialitate în cadrul Serviciului de Ambulanţă Judeţean Brăila.
Martorul C.F. a declarat că Marian Vlad vindea substanţele psihotrope întâlnindu-se cu clienţi "în zona Liceului de Artă sau la Blocul Turn, situat la intersecţia străzilor Calea Galaţi cu B-dul Independenţei". Acelaşi martor a mai precizat că Tudorică, Andronache şi Safca "aveau o reţea de cumpărători bine pusă la punct". T.A.M. a precizat, de asemenea, că poliţistul Tudorică i-a dat să fumeze, de probă, în august 2014, o ţigară confecţionată din "fragmente vegetale verde-glbui, mărunţite", spunându-i, totodată, că "are marfă" de vânzare. După ce a tras două fumuri, consumatorului "i s-a făcut rău, avea dureri de cap şi nu a mai putut să vorbească". După 3 - 4 ore, martorul încă nu-şi revenise. O lună mai târziu, poliţistul - traficant i-a propus lui T.A.M. "să intre în combinaţie, adică să-i dea marfă ca să o vândă, urmând să primească o parte din bani", precizează anchetatorii.
Martorul Ş.M., consumator de droguri din luna februarie a anului trecut, a declarat că a procurat "fragmente vegetale" de la George Sorin Tudorică şi că, iniţial, a avut "o stare euforică, urmată de halucinaţii, pierderi de vedere, iar la sfârşit i-a fost foarte rău". Ulterior, consumatorul a avut stări de vomă, greaţă şi ameţeli.
Alţi trei martori audiaţi au declarat că au cumpărat plicuri cu etnobotanice de la agentul de poliţie, cu 10 lei pliculeţul, şi au descris stările prin care au trecut ulterior.
"Toate aceste stări, simptome anterior enumerate şi rezultate din declaraţiile martorilor audiaţi corespund cerinţei legale privind definirea substanţelor psihoactive sau susceptibile de a avea efecte psihoactive, respectiv facultatea de a inhiba sistemul nervos central al consumatorului", concluzionează procurorii DIICOT.
În urma percheziţionării, în luna decembrie 2014, a hard-disk-ului ridicat de la poliţistul - traficant, anchetatorii au identificat 304 fragmente de text rămase după ce au fost şterse, ce conţin numele site-ului www.highdistribution, linkuri (legături) către acesta, precum şi denumiri ale unor substanţe cu efect psihoactiv: "Maraciuca Ice", "Pure by Magic", "Ultraskunk", "Ganja weed", "DNB", "Crystal weed".
"Aceste date, chiar dacă nu pot dovedi existenţa unei comenzi (pentru că sunt incomplete), oferă o imagine de ansamblu a legăturii inculpatului cu tranzacţiile de droguri şi substanţe psihoactive; coroborate cu declaraţiile martorilor şi ale celorlalţi trei inculpaţi, dovedesc implicarea inculpatului Tudorică George Sorin în traficul de droguri şi substanţe psihoactive şi în introducerea în ţară a acestora prin colete de mici dimensiuni, expediate din străinătate sub forma unei scrisori recomandate", precizează reprezentanţii acuzării.
La o zi după flagrantul organizat la Oficiul Poştal nr. 4, pe 10 decembrie 2014, George Sorin Tudorică şi Marian Vlad au fost arestaţi preventiv.