Mergi la conţinutul principal

Poliţist târât cu căruţa

Dincolo de aparenţe, meseria de poliţist este una plină de pericole. Agresiunile la care sunt supuşi oamenii legii, injuriile, ameninţările de orice fel i-au transformat în adevărate ţinte pentru infractorii periculoşi, fie că este vorba de interlopi, criminali feroce sau de nişte bieţi braconieri. 

Costel Luntraru, 40 de ani, din comuna Gropeni, este acuzat că l-a târât cu căruţa 20 de metri pe un ofiţer de la Poliţia de Frontieră, după ce mai întâi a fost cât pe ce să-l calce cu atelajul pe un alt poliţist, care l-a somat să oprească. Urmărit cu focuri de armă jumătate de kilometru, Luntraru a oprit abia după ce a intrat cu oiştea în Duster-ul poliţiei, fiind imobilizat chiar de ofiţerul pe care era să-l facă una cu pământul.
Deşi neagă acuzaţiile, Costel Luntraru a fost trimis în judecată pentru ultraj la poliţist, transportul fără documente a 27 de kilograme de somn obţinut din pescuit ilegal şi deţinerea unui aparat/dispozitiv ultilizat pentru distrugerea resurselor acvatice prin electrocutare. Procurorul de caz a dispus, totodată, clasarea cauzei pentru poliţiştii care l-au imobilizat pe braconier şi care fuseseră suspectaţi de abuz în serviciu. Nici Luntraru nu a putut fi pus sub acuzaţie pentru distrugerile aduse maşinii de poliţie.

Focuri de armă la Trecerea Bac Gropeni

Incidentul s-a petrecut în după-amiaza zilei de 9 iunie 2015, în vecinătatea comunei Gropeni. Potrivit dosarului penal instrumentat de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Brăila, în acea zi inspectorul de poliţie Victor Bogdan şi colegii săi, agent şef principal Silviu Buciumeanu, agent şef adjunct Alexandru Dan şi agent principal Valentin Apostu, din cadrul Poliţiei de Frontieră Brăila, ieşiseră la "pescuit" braconieri, în zona Trecerii BAC Gropeni.
Poliţiştii se aflau la datorie pe Drumul Judeţean 255 A, aproape de intrarea în comună, când au observat un atelaj hipo suspect, în care se afla un localnic. "Lucrătorii de poliţie au oprit autoturismul din dotare, autospeciala Duster MAI 35606 (la acel moment având numerele de înmatriculare VN-09-RDC), au pus în funcţiune semnalul luminos de culoare albastră, iar agentul principal Buciumeanu a coborât din autoturism, îmbrăcat în uniformă de poliţist reflectorizantă şi i-a făcut semnul regulamentar conducătorului atelajului hipo să oprească. Acesta a refuzat, schimbând brusc direcţia de mers printr-o manevră spre stânga, continuându-şi deplasarea pe un drum rural, neasfaltat", precizează procurorul care a supravegheat ancheta.
În aceste împrejurări, ceilalţi trei poliţişti au pornit în urmărirea suspectului, care ieşise între timp din zona drumului rural şi mergea pe marginea acestuia, încercând să scape de oamenii legii. Duster-ul poliţiştilor l-a depăşit iute pe căruţaş, după care agentul şef Alexandru Dan a coborât (fiind tot în uniformă) şi i-a cerut să oprească. Din nou căruţaşul a refuzat să se conformeze, poliţistul fiind nevoit să se ferească, pentru a nu fi lovit de cal. În aceste împrejurări, agentul de poliţie a scos armamentul din dotare şi a executat foc în plan vertical, somându-l să oprească.

Ofiţer de poliţie târât 20 de metri cu căruţa

Ignorând somaţiile, suspectul a continuat să mâne cabalina, ca să nu fie prins de poliţişti. Departe de a se da bătuţi, poliţiştii rămaşi în autoturismul Poliţiei de Frontieră - inspectorul de poliţie Victor Bogdan şi agentul principal Valentin Apostu - au continuat urmărirea. Au ajuns până la intersecţia drumului cu un canal de irigaţii şi au depăşit atelajul. Din pricina vitezei cu care se deplasa căruţa, suspectul nu a reuşit să vireze ca să-şi continue deplasarea, fiind nevoit să oprească la marginea canalului, ca să nu se răstoarne. Procurorul de caz precizează: "Poliţiştii au coborât din autoturism şi au alergat spre atelaj, avertizând inculpatul că sunt de la Poliţie. Nici în aceste împrejurări, inculpatul nu a renunţat la intenţia sa de a se sustrage controlului, motiv pentru care a mânat cabalina pentru a direcţiona atelajul spre drumul rural, în vederea continuării deplasării, moment în care agentul principal Apostu a reuşit să urce prin spatele atelajului şi a încercat să-l imobilizeze pe inculpat, iar inspectorul de poliţie Bogdan s-a poziţionat pe partea dreaptă a atelajului, între cele două roţi, prinzându-l de braţ pe inculpat".
În loc să se liniştească, braconierul a ridicat biciul şi a lovit bidiviul şi-aşa agitat de goană. Căruţa s-a pus imediat în mişcare, dezechilibrându-l pe inspectorul de poliţie, care a căzut cu spatele pe roata din dreapta atelajului şi cu pieptul în coşul acestuia. În ultimul moment, Bogdan a reuşit să se prindă cu mâna stângă de coşul căruţei, ca să nu cadă şi să fie călcat de roţile atelajului aflat în mişcare. Ofiţerul de poliţie a fost târât vreo 20 de metri, până ce căruţa condusă de Costel Luntraru a acroşat autospeciala Duster staţionată, avariindu-i capota, bara spate şi aripa spate dreapta.
După impactul cu maşina poliţiei, inspectorul şi colegul său au reuşit să se dezmeticească şi să-l imobilizeze pe braconierul recalcitrant. Oamenii legii au verificat căruţa suspectului şi bănuielile lor s-au adeverit. În coşul căruţei au găsit un rucsac tip raniţă, în care se aflau un dispozitiv de pescuit electric confecţionat artizanal şi mai mulţi conductori electrici. De asemenea, au găsit un sac de rafie în care se afla cantitatea de 27 de kilograme de peşte specia somn.
După imobilizarea braconierului, inspectorul de poliţie a început să simtă dureri atroce la coloană, nemaiputând să se ţină pe picioare. Colegii săi au sunat la 112 şi au solicitat o ambulanţă, rănitul fiind transportat la Spitalul Judeţean de Urgenţă Brăila, unde i s-au acordat îngrijiri medicale. Diagnosticul: "Contuzii toraco-lombare prin târâre şi escoriaţie torace antero-posterior, flanc stâng şi braţ stâng şi escoriaţii toracice". Potrivit actului medico-legal ataşat la dosar, după incidentul de la Gropeni, inspectorul de poliţie Victor Bogdan a avut nevoie de 10 zile de îngrijiri medicale.

Braconierul a fost filmat pe când era fugărit de poliţişti

Audiat după incident, inspectorul de poliţie rănit în misiune a precizat că, în ziua respectivă, fusese informat că trei indivizi se ocupă cu pescuitul electric în zona Trecerii Bac Gropeni. După ce şi-a informat superiorii, Victor Bogdan s-a deplasat împreună cu colegii la Gropeni. La scurt timp, a mai spus inspectorul, a aflat că unul dintre cei vizaţi se pregăteşte să plece cu căruţa spre Gropeni, motiv pentru care s-au decis să-i taie calea, aşteptându-l pe DJ 255 A, singurul drum care face legătura între Trecerea Bac şi comună. Ce s-a întâmplat mai departe, a fost relatat mai sus.
Anchetatorii au calculat că distanţa parcursă de braconier din momentul în care i s-a solicitat să oprească şi până la locul unde a fost imobilizat a fost de 500 de metri. Totodată, s-a stabilit că Luntraru a parcurs 150 de metri din momentul în care a fost somat cu foc de armă.
Probă la dosar sunt nu numai declaraţiile poliţiştilor şi ale ofiţerului rănit, ci şi imaginile video înregistrate de oamenii legii care, din fericire, au avut cu ei o cameră "Sony". "Se observă că persoana ce mânuieşte cabalina (inculpatul Luntraru Costel) nu face niciun demers în a opri din mişcare animalul care trage atelajul, din contră, poziţia corpului conducătorului, în picioare, cu mâinile semi-flexate în care ţine hamurile, denotă intenţia de a încerca accelerarea vitezei de deplasare a atelajului şi nu oprirea acestuia", precizează reprezentantul acuzării.
Ignorând probele adunate la dosar şi declaraţiile poliţiştilor de la Frontieră, Costel Luntraru a declarat că în ziua în care a fost depistat, se dusese la scăldat (!) în zona Trecerii Bac de la Gropeni şi că, după ce a ieşit din Dunăre, a găsit un sac de rafie plin cu peşti şi o raniţă de armată în care se afla un dispozitiv electric de pescuit. El a mai spus că, după ce a luat bunurile respective, s-a îndreptat către comuna Gropeni, fiind întâmpinat de "un autoturism de culoare neagră" ce emitea semnale acustice care i-au speriat calul. Acesta ar fi fost motivul pentru care ar fi pierdut controlul cabalinei, care l-a tras pe un drum lateral, gonind nebuneşte.
"În apărarea sa, inculpatul acreditează ideea că nu a încercat în niciun moment să se opună controlului poliţiei şi că a fost neputincios în a opri cabalina, ce fusese speriată de semnalul acustic al autospecialei, însă probele administrate sunt apte să înlăture apărarea acestuia. Înregistrarea video realizată de poliţişti, deşi se întinde pe o perioadă scurtă, de câteva secunde, reliefează în mod evident că inculpatul avea controlul cabalinei şi o mânuia în a prinde viteză, în niciun caz pentru a o opri. Mai mult, deşi a încercat să susţină că nu a văzut poliţiştii îmbrăcaţi în uniformă, este destul de puţin probabil acest lucru, în condiţiile în care era lumină, iar vestele reflectorizante au avut tocmai rolul de a atrage atenţia", precizează anchetatorii.

 

 


Invităm cititorii la dialog civilizat şi constructiv, bazat pe respect faţă de autori sau alţi cititori. Mesajele care conţin cuvinte obscene, anunţuri publicitare, atacuri la persoană, trivialităţi, jigniri, ameninţări şi cele vulgare, xenofobe sau rasiste sunt interzise de legislaţia în vigoare. Aceste tipuri de comentarii vor fi şterse de către moderatori şi pot duce până la blocarea accesului la a mai posta comentarii pe obiectivbr.ro. Totodată, autorul comentariului îsi asuma eventualele daune, în cazul unor actiuni legale împotriva celor publicate. Pentru a avea acces la comentarii si a putea comenta trebuie sa fiti logati in disqus.com / facebook.com / google.com / twitter.com in browserul in care accesati site-ul nostru.


 

 
 

• Director general: Monica Paraschiv

• Director: Silvia Preda

• Şef departament publicitate: Sorin Preda

• Redactor Şef: Florentin Coman

• Redactor Şef Adjunct: Ionuţ Condoliu

  • Adresa: Brăila, Str. Mihai Eminescu, nr. 56, etaj 2
  • Telefon: 0239-611053
  • Fax: 0239-611054
  • E-mail: redactie@obiectivbr.ro